1055 megtekintés

Vöröskereszt, Tündérpakk és a Szcientológia önkéntes lelkészek – az emberi segítő szándék kiemelkedő példái

Augusztus 19-én volt a Humanitárius Világnap, amelyet az ENSZ Közgyűlése 2008-ban azzal a céllal hívott életre, hogy tisztelegjen minden olyan aktivista, szervezet vagy szakember előtt, akik humanitárius ügyek szolgálatában állnak.

A Szcientológia Egyház ezzel összefüggésben augusztus 27-én tartotta meg a II. Humanitárius Világnapi Találkozót, amelynek az “Együtt a gyermekek jövőjéért” címet adták.

A találkozó házigazdája, Soós Zoltán köszöntötte a megjelent szervezeteket, képviselőiket és a közönséget. Beszédében kiemelte, hogy mivel Magyarországon minden harmadik gyermek segítségre szorul, ezért különösen fontosak az olyan szervezetek, amelyek humanitárius tevékenységükkel  gyermekeket céloznak meg.

Lange László kapott elsőként szót, aki a szcientológia önkéntes lelkészek szóvívőjeként a tevékenységüket mutatta be egy rövid képes beszámolóval. Az önkéntes lelkészi tevékenység az Egyesült Államokból indult, mivel L. Ron Hubbard számos olyan egyszerű eljárást fejlesztett ki, amelyekkel hatékonyan lehet segíteni az embereknek, akár katasztrófahelyzetről, akár munkahelyi kimerültségről vagy két ember közötti konfliktusról legyen szó. Önkéntes lelkészek segítettek a 2001. szeptember 11-i terrortámadás kárenyhítésénél, de számos hurrikán, földrengés vagy árvíz esetében is több száz vagy esetenként több ezer fő önkéntes lelkész utazott a helyszínekre a világ minden tájáról már másnap, hogy a bajba jutottakon segítsen. Magyarországon árvízvédelemben segítenek, hajléktalanoknak és rászoruló családoknak rendeznek gyűjtéseket, valamint a helyi véradások szervezésében vesznek részt.

A Tündérpakk Alapítvány vezetője remek példáját mutatta be annak, hogyan tud néhány jó szándékú ember hatalmas tömegeket megmozgatni egy nemes ügy, a gyermekek segítése érdekében. Jómaga is hátrányos helyzetű gyermekként nevelkedett, így hiteles forrásból ismeri ezt a társadalmi problémát. Emiatt alapítványa rendkívül széles palettán folytat tevékenységet, a gyermekétkeztetéstől a cserépkályha-építésen át iskolai tantermek festéséig, sőt még házvásárlás is szerepelt az eddigi tevékenységeik között. Megható képes beszámolójából az is kiderült, hogy 2016 óta 3500 családnak segítettek valamilyen módon.

A Magyar Vöröskereszt ifjúsági szakmai vezetője rövid előadásában mutatta be jobban a sokak által ismert szervezetet. Kevesen tudták, hogy a Nemzetközi Vöröskereszt 160 éves, és már 192 országban van jelen aktívan, mindenhol a helyi igények és lehetőségek figyelembevételével. Hazánkban 30 ezer önkéntessel rendkívül sokoldalú munkát végeznek, a véradóverseny, balatoni elsősegélynyújtó szolgálat, élménytábor szervezése mind a segítő tevékenységek közé tartoznak. Az élménytáborról, amely hátrányos helyzetű, fogyatékos gyermekek nyaralását teszi lehetővé a Balatonon, képes beszámolót és egy megindító rövidfilmet is láthatott a közönség. Talán a tábor mottója mond erről a legtöbbet: “Te magad vagy a csoda”.

Soós Zoltán, az est házigazdája mindenkinek megköszönte a részvételt, és L. Ron Hubbard gondolatával zárta az eseményt: “Egy lény csak annyira értékes, amennyire képes másokat szolgálni.”

A rendezvény apropóján a Szcientológia Egyház tanszergyűjtést is rendezett az iskolakezdés alkalmából, amelyeket a XIII. kerületi hátrányos helyzetű gyermekek részére juttat el, hogy ezzel megkönnyítse számukra az iskolakezdést.