1349 megtekintés

VÉLETLENEK PEDIG VANNAK. VAGY NINCSENEK?

Hogyan alakul az életed? Mi, vagy ki szól bele, alakítja?

A legtöbb embert a saját nehézségei mellett, legkésőbb kamaszkor körül elkezdi izgatni egy sor kérdés: miért történnek emberekkel sajnálatos, szomorú dolgok, mások meg miért kimagaslóan sikeresek, boldogok? Van, akinek meg az fáj, hogy semmi különös, semmi érdekes nem történik vele.

Szerencse? Balesetek? A gének? Influenzajárvány? „Fokozódó nemzetközi helyzet”? Isten akarata?

A hozzáférhető információ első rétege (TV, bulvársajtó) azt sugallja, hogy semmi ésszerűség vagy törvényszerűség nincs itt – ez van, el kell fogadni. („Isten útjai kifürkészhetetlenek…”) Ha valakinek nem elég jó ami van, akkor ott az alkohol, lehet lottózni, várni a hétvégét, a két hét szabadságot, később a nyugdíjat.

Aztán van az a fajta népi bölcsesség, művészet, filmek, zene, írások és más alkotások, amelyek azon túl, hogy szépek, gyönyörködtetnek, azt is sugallják, hogy van egyfajta rend, törvényszerűség. Oka van a dolgoknak, sőt, hogy az ok esetleg te magad vagy! („Ki mint vet, úgy arat.”)

Buddha egyenesen azt mondta, hogy a szenvedés oka a tudatlanság: amikor valaki nem ismeri eléggé magát és a világot, a létező törvényszerűségeket. És tényleg, a legtöbb vallás fő tevékenysége a tanítás – nem a matematika vagy a földrajz, hanem azon alapelvek megismertetése, amelyek iránytűként, eszközként szolgálnak egy élhetőbb, eredményesebb élethez.

Az elégedettség, a viszonylagos kényelem, a jelentősebb problémák hiánya veszélyes is lehet, mert a tudásra, megértésre csak azután vágyik az ember, miután észrevette, hogy valamit nem tud, amikor megoldást keres valamire. Az „okos” embert, aki nem kíváncsi, nem lehet tanítani.

Amíg elfogadod, hogy úgy van jól, ahogy van (mások is betegek néha, gályáznak, elhallgatnak dolgokat a párjuk elől, tűrik egymás gyötrését vagy elválnak) – „ilyen az élet” – addig tényleg „ilyen az élet”.

Emlékszel még a gyerekkori játék örömére, izgalmára? Minden nap, reggeltől estig, az élet minden percét ilyen örömben, izgalomban kéne töltened. Ahol nincs meg ez, ott nem tudsz valamit, arról nem tudsz eleget. Az élet azon területén sakkfigura vagy, nem pedig a játékos, aki mozgatja a figurákat.

Ne elégedj meg azzal, ahogyan van, ne hidd el, hogy nem lehet jobb. Vedd észre, hogy valamit nem értesz eléggé, és bízz benne, hogy a hiányzó tudás valahol elérhető. Nagyobb megértéssel képes leszel másképp vetni és másképp aratni!

L. Ron Hubbard a Szcientológia alapítója, a Filozófiám című írásában így fogalmazott:

“Mindnyájan boldogabb életet élnénk, ha a dolgokat egy kicsit jobban ismernénk és értenénk. És van egy út ezek megismeréséhez, és van egy út a szabadsághoz. A régi teret kell engedjen az újnak, az igazságnak le kell lepleznie a hazugságot, és az igazság – bár küzdenek ellene – végül mindig diadalmaskodik.”

Kíváncsi vagy, hogy milyen tudásra tehetsz szert az élettel kapcsolatban a Szcientológia segítségével?

Az alábbi linken keresztül ingyenes online tanfolyamok formájában 17 fontos témakörben is találsz anyagot:

https://www.szcientologia.org.hu/courses/

Szerző: Dr. Lerner Péter