833 megtekintés

Vajon neked való a szcientológia?

Egy barátomnak sok éve igyekeztem átadni, amit értékesnek gondoltam: gondolatokat, megoldásokat, amelyeket L. Ron Hubbard írásaiból ismertem meg. Fiatal, sikeres vállalkozó volt. A későbbi nehézségeinek még semmi jele nem volt. Megnézte a „csapatunkat”, és csak annyit mondott: „a vallás a gyengék támasza”.

20 év elteltével, két válás után (ex-feleség durván küzd a vagyonért), gyerekeit alig látja, az adó sem egyszerű és az egészsége is megromlott. Többször ajánlottam eredményekkel sokszorosan bizonyított megoldásokat, de nem volt reális neki, hogy bármelyik hasznos lehetne a helyzetében.

Néhány napja hallottam egy tanmesét:

Egy fiatal férfi megismeri álmai hölgyét, aki minden szempontból tökéletes. Elhatározzák, hogy összeházasodnak. Lelkendezve meséli az apjának, de az apa óvatosságra, kellő meggondoltságra, lehetséges buktatókra és veszélyekre hívja fel a figyelmét, és arra kéri fiát, várjanak.

A fiú ezután a nagyapjához megy, neki is elmondja. Ő osztja a pár boldogságát, buzdítja őket, „mindent bele”, csak a saját szívükre hallgassanak, kiemelve, hogy ne hagyják magukat befolyásolni olyan emberek tanácsaival, akiknek boldogtalan, sikertelen volt a házasságuk, mint amilyen a fiú apja is.

Mindkettő jó szándékú, mindketten szeretik őt. Mi az oka az ellentétes tanácsuknak?

Az élet minden területén lehetnek olyan, egykor fontosnak tartott, hőn áhított céljaink, amelyeket „az élet realitása” (vagy bármilyen tetszőleges kifogás) miatt elengedtünk. „Már nem fontos”, feladtuk. Beláttuk, hogy úgyse érhetjük el (anyagi függetlenség, az a piros bicikli, herceg fehér lovon, ideális testsúly…). Bla, bla, bla… sóhaj, kicsit szomorkásan, beletörődve…

L. Ron Hubbard „A MUNKA PROBLÉMÁI” című könyvében ír a célok és az akadályok, az élet e kulcsfontosságú részeinek összetartozásáról, viszonyáról. Már ennek megértése is sokat segít, hogy ne kerüljünk abba az állapotba, amit „feladott célok” jellemeznek, és számos más eszközt is ad arra, hogy elérjük azt, amit akarunk, még akkor is, ha fontos lenne ugyan, de már lemondtunk róla.

Egy gyerek viselkedésében könnyű látni a két állapot közötti különbséget: amikor bevásárlás vagy kirándulás közben már unja a banánt, alig lehet vonszolni, de ha meglát egy számára érdekes dolgot (egy játék, szikla, amire fel lehet mászni, egy cél), azonnal szalad felé, mint a nyúl! Nyoma sincs a korábbi „fáradtságának”. Mi is így vagyunk ezzel: ha feladtuk, elhittük, hogy nem tudunk elérni valami izgalmas célt (vagy már nem is jut eszünkbe ilyen), hosszabb időt is tölthetünk tétlenül, fáradtan, kedvetlenül, TV és más agyzsibbasztó tevékenységekkel. De ha a vágyott dolog újra képbe kerül, valahogy reálissá válik, hogy elérhetjük, visszatér a tettvágy!

Azok az emberek, akik sok feladott célt halmoztak fel, hajlamosak a célok és akadályok közül csak az akadályokat nézegetni. Ez egyfajta rögzültség. Tőlük lehet olyan tanácsokat kapni, hogy valamit nem lehet megoldani, „túl nehéz”, „jól meg kell gondolni”, „vigyázni kell”, „majd te is belátod”, és így tovább. Ezek az emberek már nem szívesen keresnek maguknak új célokat, mert félnek az újabb veszteségtől, hogy még egy dolog nem fog sikerülni… Ez a megöregedés leggyorsabb módja!

Meg lehet szabadulni ettől a rögzültségtől, ettől a gondolkodásmódtól!

Csak aki a célon tartja a figyelmét, annak lesz elég lendülete, hogy megkeresse az eszközöket az óhatatlanul felbukkanó akadályok kezelésére. Te melyik akarsz lenni? Aki feladott célokat halmoz, akadályokat nézeget, vagy aki eléri a céljait?

A mindennapi életet élhetőbbé tévő eszközöket találsz L. Ron Hubbard művei között, amelyek könyv vagy DVD (film) formájában, vagy a Szcientológia honlapjain akár ingyenes online tanfolyamok formájában is könnyen hozzáférhetők.

Az online tanfolyamokat ezen a linken találod:
https://www.szcientologia.org.hu/courses/tools/overview.html

Szerző: Dr. Lerner Péter