tónusskála méter

Tónusskála, egy táblázat, amivel előre jelezhető az emberi viselkedés

Az emberi viselkedés nem egy rejtélyes terület. Valójában az igazság az, hogy meg lehet figyelni bizonyos viselkedésmintákat, amelyek jellemzőek a különböző emberekre.

Az embereket figyelve észrevehetjük, hogy vannak bizonyos energiavámpír típusú emberek, vannak emberek, akiknek a társaságában azonnal kisebbségérzetünk lesz és vannak emberek, akik mindig pozitívan és optimistán látják az életet és mindig van pár jó szavuk hozzánk. Aztán ott van a dühös típus, aki dühös, mert reggel esik az eső, de akkor is dühös, ha süt a nap, valahogy az élet sohasem elég kegyes hozzá és ezért mindig valaki más a hibás.

De honnan tudom precízen megállapítani, hogy milyen valójában egy személy?

Az embereket érzelmi reakciók alapján fel lehet tenni egy skálára, ami így néz ki felülről lefelé haladva: lelkesedés, vidámság, konzervativizmus, unalom, ellenségesség, düh, rejtett ellenségesség, félelem, bánat és apátia.

Biztos megfigyeltük már a lelkes személyt, aki örül, ha találkozunk, lelelkesedik a dolgaink iránt, sokat dicsér és valahogy mindig pozitívan látja az életet.

Aztán ott van a vidám típus, aki nagyon gyakran mosolyog és nevet. Az emberek mindig nevetni kezdenek és felvidulnak a közelében.

Aztán, ahogy haladunk lefelé ezen a skálán ott lesz a konzervatív, aki már kicsit megfontoltabban áll az élethez, gyakran int óvatosságra és arra, hogy jó alaposan mérlegeljünk dolgokat. Amikor lelkesen mesélünk neki terveinkről, egyből elkezdi felsorolni, milyen akadályok vannak előttünk, és arra int, hogy ne kapkodjunk, és jól gondoljunk át mindent. Ismerős?

Aztán kicsivel lejjebb ott lesz az, akinek az élet elég unalmas. Nincsenek igazán céljai, sokat alszik, és haszontalan dolgokkal tölti az idejét. Igazából nem nagyon érdekli senki és semmi, nem megbízható, gyakran nemtörődömségből egyszerűen elfelejt dolgokat, amik számunkra fontosak lennének.

Aztán ott az ellenséges, akinek nem csak mi vagyunk az ellenségei, hanem úgy tűnik, hogy az egész világ. Valahogy mindig olyan dolgok történnek vele, ami miatt bosszankodni tud. Akkor érzi legjobban magát, ha valamit szidhat. Szívesen beszél a sérelmeiről és arról, ki miért nem viselkedik helyesen szerinte. Folyton kritizál.

Kicsit lejjebb lesz a dühös ember. Ő még rosszabb, mint az ellenséges. Egyszerűen ennek az embernek nem lehet a kedvében járni. Olyan, mintha folyamatosan dühös lenne ránk. De ne keverjük össze, nem ránk dühös, hanem az egész világra. Neki egyszerűen ilyen az érzelmi hozzáállása mindenhez.

Majd, ahogy megyünk még lejjebb meg fogjuk találni a rejtett ellenségest. Ő már nem mutatja nyíltan ki a haragját, mert igazából fél a szemünkbe mondani, amit gondol, hanem csak a hátunk mögött manipulál. Gyakran hazudik és imádja sajnáltatni magát. Akkor érzi a legjobban magát, ha lelkiismeret furdalást ébresztett bennünk. Nagyon rossz ennek a személynek a közelében lenni. Nehéz megfogni, mert látszólag kedves, gyakran mosolyog és ő „jót akar”, de rejtett szándéka a rombolás és felforgatás. Nagyon szeret pletykákat terjeszteni és konfliktusokat gerjeszteni, de csak rejtve, a háttérből.

Ahogy süllyedünk tovább ezen az érzelmi skálán, ott lesz a személy, aki fél. Kevés az önbizalma, állandóan bátorításra és tanácsokra szorul. Fél a döntésektől és attól, hogy nagyobb feladatokat vállaljon. Egyáltalán nem hisz magában. Úgy érzi, hogy a világ veszélyes, feleslegesen és sokat aggódik olyan dolgokon, amiket lazán lehetne venni.

Ezután lejjebb haladva ott lesz a személy, aki rögzült egy bizonyos bánatos hozzáálláson az élethez. Még az arckifejezése is olyan szomorkás. Nem nagyon lehet belé lelket önteni, sajnál másokat és sajnáltatja magát is. Látszólag empatikus és megértő mások sorscsapásaival és szerencsétlenségeivel kapcsoltban, de azért beszél szívesen ezekről, mert ezek a dolgok állnak legközelebb az ő lelki világához.

A skála alján a halál felett egy kicsivel ott lesz az apátia. Az érdeklődés teljes hiánya az élettel szemben. Mások a felelősek, mindig a körülményeket okolja, ő már semmit sem tehet, még megpróbálni sem érdemes, minden reménytelen. Próbálunk lelket önteni egy ilyen személybe és azt látjuk, hogy egy feneketlen kútba dobáljuk az energiánkat. Csak negatívan és reménytelennek látja a világot.

Ismerősek ezek a fajta emberek? Ez csak egy kis ízelítő az emberi viselkedés táblázatából, amiből továbbá megtudhatod, hogy milyen az adott személy erkölcsi színvonala, mennyire megbízható, mennyire és milyen betegségekre hajlamos, milyen barát, mennyire kitartó, mennyire hihetünk neki, mennyire jó munkaerő vagy társ. Megtanulod, hogyan azonosítsd be, ki melyik érzelmi sávban van és ez alapján mire számíthatsz tőle.

Ezt a precíz és pontos emberismereti technológiát megtanulhatod a Szcientológia Egyházban, ha elvégzed az Érzelmi tónusskála vagy az Ismerd meg kiben bízhatsz tanfolyamot.

Mi lenne, ha minden embert a viselkedése alapján el lehetne helyezni egy skálán és abból képesek lennénk megjósolni, hogyan fog viselkedni az adott személy a jövőben? Tudhatnád, hogyan válassz magadnak megfelelő párt? Kiben bízhatsz és kinek a társaságát jobb kerülni? Teljesen magabiztos lennél abban, milyen munkahelyre menj, vagy ha főnök vagy, milyen embereket vegyél fel.

Az emberismeretet sehol sem tanítják, pedig túlélésünk szempontjából a legeslegfontosabb tudás. Nagyon sok múlik azon, milyen emberekkel vesszük körül magunkat. Egy egész élet tönkremehet attól, ha romboló hatású emberek vesznek minket körül. Tanulj emberismeretet! Ez a tudás elérhető számodra is!

a teljes emócionális tónusskála