740 megtekintés

Tíz kérdés, amit feltétlenül fel kell tenned, ha elvonóra kerül sor

Te egy szülő, házastárs, esetleg egy drogfüggő fia vagy lánya vagy. Segítséget keresel a szeretteid számára. Vagy Te is drogfüggőséggel vagy alkoholizmussal küzdesz, és segítségre van szükséged. Az első dolog, amit tudnod kell, hogy a segítség elérhető.

De ezt talán tudod. Talán tudod, hogy csupán az USA-ban ezrével vannak rehabilitációs intézmények, szerte a világban pedig tízezrével. Esetleg nem is az a kérdés, hogy segítséget találj, hanem hogy a megfelelő segítséget találd meg.

De hogyan válasszuk ki, hogy melyik kezelőközpontba menjünk? Talán te, vagy egy szeretted volt már elvonón: vagy van  elképzelésed, hogy milyen szempontok alapján működött egy kezelés, vagy sem. De még ez esetben is fontos – akkor pedig különösen, ha először kerül erre sor –, hogy mi alapján válasszunk rehabilitációs programot.

A folyamat általában az adott intézmény képviselőjével folytatott telefonos vagy személyes egyeztetéssel kezdődik. Ekkor konkrét kérdéseket kell feltenned, hogy betekintést nyerj a program részleteibe.

Segítségre van szükséged abban, hogy mit kérdezz meg az elvonási intézménytől? Összeállítottunk ezekre a kérdésekre néhány kiváló példát, eldöntendőt és kifejteni valót is.

Az ezekre adott válaszok biztosítják számodra, hogy egy vitatott programról pontosabb képet kapj.

1. Milyen hosszú a program?

Az időtartam kritikus kérdés a függőség kezelésekor. Sok rehabilitációs központ csak egy 28 napos programot kínál, azonban ez nem szolgálja a résztvevők legjobb érdekeit. 28 nap nem elegendő, hogy kezeljük a kábítószer-problémát. A legtöbb biztosítási program viszont csak 28 napra fizeti a kezelést, ez az oka, amiért ilyen programokat kínál a legtöbb intézmény. Próbálj meg olyan rehabilitációs központot találni, amely hónapokig tartó kezelést biztosít.

2. Milyen eredményekre számíthatsz a programon résztvevőktől?

Különböző rehabilitációs központok különböző eredményeket remélnek. Néhány program azt feltételezi, hogy a végzetteknek további gyógyszeres kezelést kell folytatniuk, mint amilyen például a metadon (függőséget okozó, elvonókúrákon alkalmazott fájdalomcsillapító gyógyszer). Egyes programok felhívják a figyelmet arra, hogy bizonyos esetekben visszaesések, súlyosbodás is előfordulhat. Néhány program elmegy odáig, hogy a teljes józansághoz ragaszkodik, amikor a végeredményről beszél: drog és alkoholfogyasztás nélkül. Tudd, hogy mit szeretnél, és olyan központokkal dolgozz, akik valóban ezt tudják biztosítani.

3. Alkalmaz a programod gyógyszeres kezelést?

A gyógyszerrel segítő terápia egy viszonylag új ötlet a függőség kezelésében. Ebben a modellben a kezelési központok 100% tisztaságra törekszenek, de olyan megközelítéssel, amely még mindig tartalmaz gyógyszerhasználatot, a különbség csupán az, hogy ez a fajta droghasználat legális és ellenőrzött. Ennek az a háttere, hogy a kiegészítő, legális drog segíti a gyógyulási folyamatot a használó számára. Az egyetlen probléma azonban az, hogy az egyik függőséget alapvetően egy másikra cseréljük. Amennyiben olyan programot keresel, amely teljes tisztaságot kínál, akkor azokat a programokat, amelyek gyógyszeres kiegészítést használnak, nem neked találták ki. Ne keverd össze az orvosi méregtelenítést a gyógyszeresen alátámasztott kezeléssel. Esetenként szükség lehet gyógyszerekre a méregtelenítés alatt a biztonságos elvonás érdekében. Ez maximum egy hétig kell, hogy tartson, és felügyelet mellett kell végezni. Ha ezen a ponton túl is gyógyszereket használnak, érdemesebb egy másik program után nézned.

4. Hogyan segít a program a szenvedélybetegeknek, hogy megszabaduljanak a drogoktól és az alkoholtól?

Ez egy fontos kérdés. Győződj meg róla, hogy a kezelési intézménynek van pontos terve arról, hogyan segít a pácienseknek, hogy felhagyjanak a drogokkal és az alkohollal. Az olyan program, amelynek nincsen pontos terve, általában oda juttatja a betegeket, hogy azok még a teljes elvonás végbemenetele előtt abbahagyják a programot, ami egy kényelmetlen és potenciálisan veszélyes folyamat. Ameddig egy bizonyos kényelmetlenség szükséges lehet, bizonyos gyógyszerek szigorú orvosi felügyeletet igényelnek. Győződj meg róla, hogy mi az intézet pontos méregtelenítő protokollja. Lehetséges az orvosi méregtelenítés?

5. Mit mutat a “nagyobb kép” a kezelésről?

Ez egy nyitott kérdés, és jó ötlet, hogy egy pár ilyen kérdést is feltegyünk annak érdekében, hogy képet kapjunk róla, milyen rehabilitációs programról is beszélünk. Néhány intézménynek van egy bizonyos napirendje, és ezzel semmi baj nincsen. A 12 lépés programnak van egy olyan megközelítése a függőség kezelésére, ami erősen spirituális elemeket hordoz magában. A résztvevőktől azt várják el, hogy egész életük hátralevő részében ezt az utat kövessék. Más programok erősen vallásosak, a választott hitrendszerüket beépítik az elvonási programba. Tudd, hogy mit szeretnél ebben a tekintetben, és járj utána ezeknek a vonatkozásoknak is, amennyiben vannak.

6. Miből állnak az étkezések a kezelőközpontban?

Sokat elmond egy kezelési intézményről, hogy milyen a páciensek étkeztetése. Egy elvonó központnak ízletes ételeket kell kínálnia, de a hangsúlyt az egészséges ételekre és a jól megtervezett ételcsoportokra kell helyezni, amelyek elősegítik a test gyógyulását.

7. Fókuszál-e a program a függőség visszaszorítása mellett más területekre is?

Ez fontos. A függőség sokrétű válság, amelynek pusztító ereje áthatja a személy életének minden területét. Egy jó program különböző választható opciókat ajánl. Ezek általában kiegészítő szolgáltatások, amelyek segítenek felkészíteni egy felgyógyuló függőt a kezelés utáni életre.

8. Mit gondolsz az élethez szükséges készségekről, kínálja-e ezeket a kezelőközpont?

Egy jó rehabilitációs központ munkatársai tudják, hogy bár biztosan sokat tehetnek a pácienseikért, ám egy felépülő függőbeteg hosszú útjának csupán az első lépcsőjét képezik egy jobb élet felé. Következésképpen, egy jó rehab akkor teszi a legjobbat a pácienseivel, ha felkészíti őket az elvonás utáni életre. Ez kapcsolódik az előző kérdéshez: “Fókuszál-e a program a függőség visszaszorítása mellett más területekre is?” Kérdezd meg a programfelelősöket, hogy kínálnak-e a programjaik az élethez tartozó készségeket, és ha igen, milyen készségekről van szó, és milyen formában kínálják ezeket. Felépülni egy függőségből azt is jelenti, hogy hogyan hozzuk rendbe a pénzügyeinket, hogyan válasszuk meg a barátainkat, hogyan hozzuk helyre a kapcsolatainkat, hogyan szerezzünk és tartsunk meg egy munkát, hogy hogyan tervezzük meg a jövőnket, és így tovább.

9. Mit gondol a program a függőségről?

Különböző programok különbözőképpen állnak a függőség kérdéséhez. Néhányuk azt közvetíti, hogy a függőség az agy egy krónikus betegsége. Van, amelyik azt gondolja, hogy a függőség egy gyenge morális választás. Mások úgy érzik, mintha a függőség megrázó szenvedés lenne, de valami olyan, ami mindenképpen megoldható és tartósan megszüntethető. Győződj meg róla, hogy kinek az elképzelései igazodnak a tieidhez!

10. Kínál-e a program utólagos kezelést, azaz folyamatos támogatást a befejezés után, és ha igen, hogyan teszi mindezt?

Ez ismét egy fontos kérdés, ennek ellenére sok rehabilitációs központ nem megy el ilyen messzire. Egy jó rehab kapcsolatban marad a program végzettjeivel, hogy megbizonyosodjon róla, hogy képesek helytállni az életben. Az ilyen rehabok biztosítani fogják a segítséget, és asszisztálni fognak, amennyiben szükséges.

Sok múlik a függőség helyreállításán. Tedd fel ezeket a kérdéseket, és amik még eszedbe jutnak. Tisztává válni, vagy segíteni ebben a szeretteidnek életed egyik legjelentősebb momentuma lesz. A döntés arról, hogy kihez fordulj, életbevágó. Szánd rá az időt, tedd fel a kérdéseket, legyen jó érzésed azzal kapcsolatban, amelyik program mellett döntesz, így a felépülésed (vagy szeretted felépülése) sokkal jobb lesz.

FORDÍTÁS

Forrás: narconon.org