barátság világnapja
937 megtekintés

Te mivel emlékezel meg a Barátság Világnapjáról?

Itt egy újabb ünnep, ami sokkal fontosabb a számunkra, mint ahogy azt elsőre gondolnád.

Minden férfi, nő és gyerek fontosnak tartja a barátságot. Természetesen szinte mindegyikük mást és mást ért alatta. Van, aki szerint egyszerre csak egy igaz barátja lehet az embernek, és akadnak olyanok, akik a másik végletbe esve összekeverik az ivócimboráikat az igaz barátokkal, és természetesen a kislányok “öribarinő” fogalma is egy külön kategória.

Az sem véletlen, hogy amióta világ a világ, a szex és a szerelem után a barátságról szól a legtöbb dal és a legtöbb történet.

Tény, hogy barátokkal könnyebb az élet, és ezzel úgy nagyjából mindenki tisztában is van, ám mégis: van, akinek sok és megbízható barátja van, és akad jó pár, akinek meg kevés, és még az is elárulja az első adandó alkalommal.

Miért van az, hogy az emberek többségének problémája van a barátokkal, a barátok megszerzésével, a barátság fenntartásával, de a legtöbbjüknek már azzal is, hogy hogyan találjanak egy olyan embert, akiben egyáltalán megbízhatnak?

Mi alapján döntsünk? Miért bízzunk meg az egyikben, és miért óvakodjunk a másiktól? Aki ezen nem tud túllendülni, az magányos lesz, mert aki nem bízik meg az emberekben, abban az emberek sem nagyon bíznak meg. Ez egy kétirányú út: ha bizalmatlanság megy kifelé, akkor az is jön onnan vissza.

Még szerencse, hogy a tétel fordítva is igaz, és talán ez a magyarázata annak, hogy miért van a szcientológusoknak olyan sok barátjuk. Ugyanis a barátsághoz kell valamiféle vonzódás, általános szeretet az emberek iránt.

Az embertársaink iránti vonzódás, általános tolerancia, és affinitás, nem egy velünk született képesség, ez a tulajdonság változhat, sőt gyakrabban változik, mint gondolnánk.

Bizonyára mindenkivel megtörtént már, hogy amikor jobban megismert egy embert, ahogyan egyre több és több részletet tudott meg róla azokkal a dolgokkal kapcsolatban, hogy mik motiválják igazán, satöbbi-satöbbi, akkor hirtelen azt vette észre, hogy jobban kedveli ezt az illetőt, mint mielőtt még jobban megismerte volna. Ez még akkor is így van, ha ez az ember, ahogy megismerjük, nem lesz gyökeresen más, mint amilyen az első pillanatban volt.

Tehát, ha valakit, vagy valamit jobban megismerünk, akkor barátságosabbak vagyunk vele.

A szcientológusok számára a legfontosabb tudás az ember ismerete, a körülöttük lévő emberek cselekvései és érzései mögött meghúzódó erők vizsgálata, és egyre mélyebb megértése.

Csodálkozol akkor ezek után, hogy az emberekkel többnyire már alapból barátságosak a szcientológusok?