879 megtekintés

Ezzel a trükkel 26 százalékkal növelhető a személyes hatékonyság

Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy a személyes hatékonyság egy végtelenül egyszerű trükkel jelentősen növelhető? Lenne némi értéke a dolognak, ha ehhez nem kellene semmilyen különleges erőfeszítést tenned, és akár pár óra alatt meggyőződhetnél a módszer működőképességéről? A würzburgi és a Nottingham-Trenti egyetemeken végzett kísérletek szerint egy megdöbbentő tény került  napvilágra:

Tudományos kísérlet bizonyítja, hogy 26%-kal javítható a személyes hatékonyság az okostelefonjaink nélkül.

Míg az okostelefonok segítenek a kollégákkal való kommunikációban, emailjeink gyors megválaszolásában, és sürgős feladataink elvégzésében, a személyes hatékonyságunkat valójában csökkentik egy kísérlet szerint, melyet a würzburgi- és a Nottingham-Trenti egyetemeken végeztek.

A kísérlet összefüggést fedezett fel a résztvevők és az okostelefonjuk közötti távolság, valamint a hatékonyság között. Amikor a résztvevők okostelefonjait elvették, teljesítményük 26%-kal javult. A kísérletben kilencvenöt, 19 és 56 év közötti személy vett részt. A kutatók a résztvevők viselkedését tesztelték a würzburgi és Nottingham-Trenti egyetemek laboratóriumaiban. Gondot fordítottak az azonos kísérleti körülmények kialakítására és a nemek kiegyensúlyozott eloszlására mindkét helyszínen.

A résztvevőknek koncentrációs tesztet kellett elvégezni négy különböző helyzetben: az okostelefonjukkal a zsebükben, az asztalukon, a fiókjukba zárva, és úgy, hogy a telefon a szobán kívül volt. A teszteredmények akkor voltak a legalacsonyabbak, amikor a mobil az asztalon volt, de minden további, a résztvevők és telefonjaik közötti távolsági szinttel a teljesítmény növekedett. Összességében az eredmények 26%-kal voltak magasabbak, amikor a telefonok nem voltak a szobában.

Egy szemüveges férfi kezében egy okos telefonnal - személyes hatékonyság

Vajon az okos telefon javítja a személyes hatékonyságot?

Kik akarják növelni a személyes hatékonyságukat?

Szélsebesen változó világban élünk: a sikeres embereket az különbözteti meg a sikertelenektől, hogy villámgyorsan tudnak reagálni a környezet kihívásaira, mert személyes hatékonyságukat folyamatosan javítják. Ha megnézed a munkahelyeden a felsővezetőket és a középvezetőket, akkor tudod, hogy őket folyamatosan képzi a cég. Időgazdálkodási, menedzsment-képzések, szervezetfejlesztés, személyiségfejlesztés. De nem kell ilyen messze menni.

A magánéletünk terén is roppant fontos, hogy a gyerekünknek, a párunknak és a szüleinknek is azt nyújtsuk, ami szükséges és kívánatos számukra. A nap mindenkinek 24 órából áll, de ha megtanulunk koncentrálni a fontos dolgokra, akkor könnyebben irányíthatjuk az életünket. Sok képzésen elhangzik, hogy koncentrálj a fontos és sürgős dolgokra, és először ezeket végezd el. De hogyan, ha a telefonod folyamatosan befolyásolni akar téged?

Az okostelefon örömforrás vagy ördögtől való kütyü?

Az okostelefonok nagymértékben meg tudják könnyíteni az életünket, ha ésszel használjuk őket. Bármikor fel tudod hívni az üzleti partneredet és tudsz vele beszélni anélkül, hogy autóba kellene ülnöd, és órákat vezetnél. Rá tudsz nézni az emailekre, és kezelni tudod az írott üzeneteidet. Amikor nem érsz el valakit telefonon, akkor SMS-ben gyorsan tudtok kommunikálni. Fotókat készíthetsz, használhatod a közösségi média csatornáit, jegyzeteket írhatsz, zenét hallgathatsz futás közben, és egy jó applikáció megtervezi neked az útvonalat, mielőtt dugóba kerülnél. Imádjuk az okostelefonjainkat. Azonban ennek van veszélye is.

Rengetegszer tapasztalhatjuk, hogy egy közösségben egymás mellett ülnek emberek, és ahelyett, hogy beszélgetnének, a telefonjaikat nyomkodják. Elkeserítő látni, amikor az emberi kommunikáció, a nevetés, a viccek és a történetmesélés szerepét átveszi egy okostelefon. Ahelyett, hogy az emberek megvitatnák a gondolataikat, inkább lájkolják egymás posztjait a közösségi médiában. Ahogy igaz ez a TV-re, a számítógépre, úgy az okostelefonra is: ésszel kell használni.

Három férfi sörözés közben nevetve a mobiltelefont nézik

Imádjuk az okostelefonjainkat. Azonban ennek van veszélye is.

Vegyük észre, ha csökken a személyes hatékonyságunk!

Talán neked is van olyan ismerősöd, aki bele bír feledkezni az okostelefonjába. Ott ül melletted a tárgyalóban, és ahelyett, hogy a megbeszélésre figyelne, egyre csak üzeneteket vált valakivel. Vélhetően láttál már olyan szülőt, aki a gyereke edzésén nem a gyerekére figyel, hanem pöckölgeti a telefonját. A durvább verziók, amikor valakivel beszélgetni próbálsz, és ő a mondatod közepén felveszi a telefonját, vagy SMS üzenetet ír, mert jött egy “fontos“ hívása – ezzel persze azt sugallva, hogy Te nem vagy annyira fontos, mint az a másik ember.

Ezek a helyzetek (azon túl, hogy porig rombolják az emberi kapcsolatokat), jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy csökkenjen a személyes hatékonyságunk, hiszen ha megoszlik a figyelem, akkor semmire sem jut 100% belőle. Lehet, hogy a megbeszélésen Péter csak 3 üzenetet váltott a barátnőjével, azonban emiatt lemaradt egy olyan mondatról, ami miatt a későbbiekben rosszul végzi el a feladatát.
Elképzelhető, hogy két apuka elkezdett beszélgetni a gyerekeik edzésén, ami hozzájárulhatott volna egy jövőbeni nagy üzlethez, azonban Ádám modortalanul megszakította ezt a beszélgetést azzal, hogy telefonálni kezdett.

Egyszerre egy dologgal foglalkozz!

Amennyiben javítani szeretnéd a személyes hatékonyságodat, akkor ne oszd meg a figyelmedet több dolog között. Ha dolgozol, akkor dolgozz. Ha beszélsz valakivel, akkor vele foglalkozz. Majd később visszahívod azt, aki keresett közben telefonon. Ne nézegesd félóránként a Facebook oldaladat. Bőven elég naponta egy-két alkalommal felnézni oda. Ne forgácsold szét a figyelmedet.

Egy jó tipp személyes hatékonyság fejlesztéséhez: teszteld magad

Ha szeretnéd megtudni, hogy miként javíthatod a személyes hatékonyságodat a Szcientológia eszközeivel, akkor itt egy videó A szervezés alapjai ingyenes online tanfolyamról, amit érdemes neked is megnézned.

Szerző: Langmár Zsuzsanna