Tanulási módszer
3405 megtekintés

Hogyan értem el a Szcientológia által, hogy amikor tanulásról van szó, ne a szenvedés és a kétségbeesés jusson eszembe?

Igazán nem panaszkodhatok a gyerekkoromra a tanulás tekintetében. A felszínesség legalábbis ezt mutatja, de ez a cikk nem a felszínességről fog szólni, hanem a meztelen valóságról.

Jó családban nőttem fel, sokan voltak pedagógusok a családban, különböző tanárok, igazgatók. Azt gondolhatná az ember, hogy amikor ilyen környezetben van, akkor könnyen megy neki a tanulás, csak úgy ragad rá a tudás. Nem ez volt a helyzet mégsem.
Nagyon jó iskolába jártam. Országos szinten is az élmezőnyben van és volt hosszú évek óta. Nagyon sok nyelvvizsgás került ki, és szinte mindenki a legjobb egyetemek valamelyikére mehetett továbbtanulni. Igazán jó képet festett ez a dolog.
Azon kívül, hogy mit mutat ez a felszínesség, én szerettem volna többet. Szerettem volna megérteni a világot, tudni akartam valamit arról, hogy milyen az élet, mit jelent a pénz, a párkapcsolat, hogyan kell megszerezni és fenntartani egy jó állást, aminek az ember örül, hogyan kell vállalkozást vezetni, stb. Igazán szerettem volna megtudni valamit ezekről a dolgokról.

A problémám az volt, hogy ezekről viszont semmit nem hallottam az órákon. Valahogy nem tudtam elhinni azt az állítást, hogy a jövőmet meg kell, hogy pecsételje az, hogy vajon érettséginél fogom-e tudni a kovalens kötést, a szecesszió jellemzőit, vagy hogy mit csinál a proton az elektronnal. Ezek valahogy nagyon ködös, az élettől elrugaszkodott, azon kívül álló dolognak tűntek nekem. Egy felnőttet sem hallottam a környezetemben, akinek ezen múlott volna a jobb megélhetése, a gyerekei boldogsága, vagy az egészsége.
Nem csak ez volt a problémám, hanem a tanulási nehézségek is. Nem tudom, te hogy vagy vele, de rengetegszer előfordult velem olyan, hogy tanulok, tanulok, tanulok és az oldal végén valahogy azt érzem, hogy nem volt semmi ezen az oldalon. Teljesen üres volt a fejem, mintha nem is olvastam volna el a könyvet. Álmodoztam sokszor az órán, és butának éreztem magam, pedig az IQ tesztjeim közel sem ezt mutatják. 145 pontos IQ tesztet írtam, de akkor mégis mi a baj velem? Miért megy olyan nehezen nekem a tanulás?

Voltak félelmeim, hogy mi lesz velem felnőtt koromban? Itt vagyok most a felnőtt kor szélén, dönteni kell az egész hátralevő életemről, milyen állást fogok betölteni. De mi lesz velem, ha nem fogom végül szeretni, amit választok? Mi van, ha rosszul döntök? Elmegyek most tanulni valahova, addig a szüleim és az állam finanszírozza, hogy tanuljak, rendben. De utána elmegyek dolgozni, és mi lesz velem, ha akkor kell váltanom, mert nem tetszik a munkám? Rettentő érzés volt belegondolni, hogy ha rosszul választok, akkor nagyjából eláshatom magam. Mégis hogyan mennék még egyetemre majd munka mellett, esetleg majd gyerek és feleség mellett tanulni, ami amúgy is nehézkesen megy? Most még elvileg benne vagyok aktívan, és olyankor jobban megy, mint amikor az ember már évek óta nem csinálja. Mi lesz velem akkor?
Számomra ezek mardosóan igaz félelmek voltak. Állandóan összeszűkült tőle a gyomrom, ha erre gondoltam.

Eljött persze az idő és választanom kellett. Úgy döntöttem, hogy egy olyan szakmát választok, ami nekem a szívem csücske volt korábban mindig. Szakács akartam lenni, szembeszállva a hagyományokkal és elvárásokkal, hogy egyetemet kell végezni.
Jól éreztem magam évekig, aztán bekövetkezett az, amitől féltem. Jött az érzés, hogy már nem ezt akarom csinálni.
Na, ekkor éreztem csak igazán erősen ezt a félelmet. Mi lesz most velem? Semmi máshoz nem értek, a munkaidő feszes, a szabadidőm korlátozott, nehezen tanulok. Azt hittem, hogy végem van. Évek hosszú sora következett, amikor el voltam keseredve. Százezreket költöttem önfejlesztő könyvekre, de nem segítettek, mert a nehézségeim megmaradtak. Állandó álmosság, kimerültség a tanulástól, üresnek éreztem a fejem és az oldalakat, miután olvastam őket. Azt hittem, itt a vég.

Szerencsémre találkoztam a Szcientológiával és annak tanulási technológiájával.
Volt egy kis remény, hogy talán jobban fogok tudni tanulni.
De mi is ez a megfogalmazás, hogy tanulási technológia? Olyan ködös volt számomra, mikor először hallottam. Nagyon egyszerű, nem kell tőle kétségbe esni. Hogy minden bonyolultságot mellőzzünk, fogalmazzunk így: egyszerű lépések sorozata, amit követve jó eredményt érünk el.
Hogyan kell például kávét főzni egy hagyományos kávéfőzővel? Vizet teszünk a kávéfőző aljába. Beletesszük a szűrőt, jön rá a kávé, tűzhelyen addig főzzük, amíg lefő a kávé. Nos, ha nem ezt a sorrendet tartjuk be, kétséges, hogy kapunk-e eredményül egy kávét.

Rájöttem, hogy a tanulásnál is vannak ezek a szabályok, amiket be kell tartani, hogy eredményt érjünk el.
De mi a tanulásnál egy elvárható eredmény?
Számomra az, hogy képes voltam teljesen megérteni azt az adott témát, hogy miről szól, hogyan kell csinálni és miért úgy kell csinálni. Majd miután ezeket megértettem, tudok valamit kezdeni a tanultakkal a hétköznapokban.

Például tanulok valamit a pénz törvényszerűségeiről. Korábban nekem ez egy teljesen misztikus, távoli dolognak tűnt. Azt hittem, minden gazdag csak csaló lehet, aki elveszi a másik pénzét. Mi sem áll távolabb a valóságtól. Persze van kivétel, ez lehetséges, de a pénznek vannak törvényszerűségei, amik első sorban léteznek, másodsorban megfigyelhetők, megérthetők és használhatóak. Ténylegesen olyan dolog, amit bárki tud használni, akár a gravitációt. Ugye az sem csak egy kiváltságos, szűk rétegre igaz. Nem, mindenki használja a gravitáció törvényét.

Nos, én elvégeztem azt a tanfolyamot, ahol teljesen megértettem és megtanultam mindent, amit a tanulásról csak lehet. Mi lett ennek az eredménye?
Ma már pontosan tisztában vagyok vele, hogy a tanulás nem az a gyomorgörccsel járó kínszenvedés, aminek a vége egy fejfájás és az, hogy nem emlékszem semmire, hanem az, hogy élvezettel sajátítom el a tudást. Megtanultam azt, hogyan jutok arra az eredményre, hogy ha valamit a kezembe veszek, hogy megtanuljam, akkor utána tudok valamit kezdeni vele a hétköznapokban.
Hányszor fordult már elő veled, hogy valamit meg akartál tanulni, majd a sarokban landolt a könyv, az elképzeléssel együtt, hogy ezzel megoldod a problémádat?
Én leszámoltam ezekkel az érzésekkel, pontosan tudom, hogy képes vagyok bármit profi szinten elsajátítani, használni tudom a hétköznapi világban, amit megtanultam, és ezáltal boldogabb életet élhetek. Nincs már félelmem, hogy többé nem lehet másik szakmám, mert pontosan tudom, hogy bármit képes vagyok megtanulni és csinálni.

Ez egy fantasztikus érzés és nagy magabiztosságot ad!
Te is megszerezheted ezt a képességet, van remény. Mindössze annyit kell tenned, hogy bemész a legközelebbi Szcientológia szervezetbe és érdeklődsz a tanfolyamról.
Keresd fel és vedd a kezedbe az életed a tanulás által.

Nézd meg ezt a videót a tanulási módszerről.

Szerző: Bajusz Dávid