Segítség vagy megtévesztés kiállítás
1464 megtekintés

Segítség vagy megtévesztés? – erre ad választ a Budapestre érkező vándorkiállítás

Egy korábbi cikkem Dainius Pūras professzor, az ENSZ különleges referensének jelentéséhez kapcsolódott, amely jelentés a pszichiátria globális kudarcára figyelmeztetett. (a cikk itt érhető el)

Első ránézésre talán túlzásnak tűnhet a „globális kudarc” kijelentés, ám ez általában csupán addig van így, amíg valakinek „meg nem adatik”, hogy betekinthessen a kulisszák mögé.
Persze nem úgy, hogy bekerül egy pszichiátriai intézetbe mint páciens. Ilyesmit senkinek sem kívánnék. Ennek sokkal egyszerűbb és veszélytelenebb módja az, ha az ember ellátogat a szeptember 14-től Budapesten állomásozó Segítség vagy megtévesztés? elnevezésű vándorkiállításra.

Az elnevezés talán provokatívnak tűnik, ám itt a lehetőség, hogy mindenki maga dönthesse el, hogy a kérdésnek mennyire van létjogosultsága.

A bepillantást a kulisszák mögé az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány teszi lehetővé.

Az alapítvány egy nemzetközi szervezet, amely a pszichiátria területén folyton-folyvást megsérülő emberi jogok védelmében, az emberjogi visszaélések megfékezése érdekében végzi tevékenységét 1969 óta.

Ennek a közel 50 évnek a „termése” szolgál a kiállítás alapjául. A bemutatott tartalom érdekfeszítő, lebilincselő és megdöbbentő. Gondosan, igényesen összeszedett anyag.
Ám hangsúlyoznám, hogy a kiállítás csak valóban erős idegzetű, bátor embereknek ajánlott.
Mert bizony olyan dolgokról rántja le a leplet, méghozzá minden kétséget kizáró hitelességgel, hogy aki csupán egy kellemes hétvégi matinéra, vagy valami kis enyhén bizsergető „sétagaloppra” vágyik, az könnyen lehet, hogy enyhén szólva is nagyon meg fog lepődni, tehát ezt tényleg érdemes észben tartani.

Aki viszont rászánja magát, szinte bizonyosan úgy fog távozni, hogy rendkívüli módon szerencsés, hogy ezeknek az információknak még idejében a birtokába juthatott.
És ehhez még csak nem is kellett egy valódi zárt osztály közelébe mennie, ami, lássuk be, nem egy hátrány.

Ha Ön a bevállalósabb embertípusba sorolja magát, akkor itt vannak a kiállítás részletei:

A kiállítás címe: „Segítség vagy megtévesztés?”
Helye: Novotel Budapest Centrum, Budapest, VIII. ker. Rákóczi út 43–45. 1088
Ideje: 2017. szeptember 14. – október 1.

Szerző: Dénes Bernadett