Rögzíti-e a Szcientológia Egyház a hívek adatait?
1593 megtekintés

Miért rögzíti a Szcientológia Egyház a hívek adatait?

Az egyház – más egyházakkal azonos módon – ismeri tagjai olyan személyes adatait, mint név, lakcím és telefonszám és egyéb elektronikus elérhetőségek, mivel ezt a hívek megadják számára. Ezen felül, az egyház híve kérhet személyes tanácsadást, azaz auditálást. Ez mindig szabad akaratából történik. Ha a személy ilyen jellegű vallásos tanácsadásban kíván részesülni, akkor beleegyezik abba, hogy a beszélgetésekről feljegyzés készüljön, ilyen módon az egyházban ezeket az adatokat kizárólag az arra kiképzett lelkész látja, a legszigorúbb lelkészi titoktartás mellett. Ráadásul, mivel az egyház lelkészei hisznek abban, hogy minden ember jó, még azoknak is békésen megbocsátanak, akiket a társadalom keményen elítélne. Ezért lehet, hogy ezek az információk a tanult lelkészeknél nagyobb biztonságban lettek volna.

Szcientológia auditálás

Az emberek problémáit nem azok fogják megoldani, akik a szellemi fejlődést sem merik lejegyezni egy darab papírra

Jogilag pedig nem minősül semmilyen adatkezelésnek, ha egy ember a problémáiról beszél egy másik személynek. Még akkor sem, ha a személy esetleg ezekről hozzávetőleges jegyzeteket készít. Miért? Mert nem egy adatbázist készít, miközben ezeket lejegyzi, ahogyan a naplóírás sem tiltott tevékenység. A Szcientológia Egyház lelkészei büszkék arra, hogy a törvényeket betartják és hogy áhítattal történő vallásgyakorlásukban a magyarországi 26 éves fennállásuk alatt még csak el sem szólták magukat azokról a problémákról, amelyeket megoldottak. Amennyiben érdeksérelmet okozó személyes adattal való visszaélés valaha történt volna, az a szemfüles média előtt biztos nem maradt volna titokban.

Miért próbálják meg a gyónási titkokat adatként beállítani, mikor az államhatalomnak egy országban sem szabad az egyén vallási kérdéseibe beavatkoznia?

Már a gyónási titok sem szent – Péterfalvi Attila gátlástalanul átlépte a határt.