pozitív gondolkodás
3910 megtekintés

A pozitív gondolkodás ereje

A gondolatoknak tényleg van ereje, vagy ez valami spirituális humbug? Vajon létezik-e pozitív gondolkodás, és ha igen, mi is az pontosan?

Érdekes dolog ez. Fordult veled elő olyan, hogy éppen rágondoltál valakire és megcsörrent a telefonod, és pont az a személy hívott? Olyan is lehet, előfordult már veled, hogy megérezted, hogy valami jó dolog vagy valami szörnyű dolog történik az egyik szeretteddel. Talán megtapasztaltad már azt is, hogy anélkül tudtad mire gondol a másik, hogy kimondta volna. Ez szerelmeseknél vagy jóbarátoknál gyakran előfordul.

Manapság a materializmus egyre nagyobb teret hódít itt a civilizált nyugaton. Mégis, a világ nagyobb százaléka még mindig tudatában van annak, hogy ő nem egy test, hanem egy szellemi lény, aki elfoglalja és használja a testet erre az életre. Igazából rengeteg tudományos bizonyíték létezik arra is, hogy léteznek előző életek, és sok ember vissza is tud ezekre emlékezni. Úgy tűnik, a szellem nem mulandó és nem a fizikai test idősíkjában mozog.

Léteznek párhuzamos univerzumok? Van a gondolatoknak is univerzuma?

A Szcientológiában bizonyítást nyert, hogy  L. Ron Hubbard a Szcientológia vallás alapítója ugyanis felfedezte és tudományosan bizonyította, hogy három univerzum létezik. Ezt így írja le a Szcientológia: A gondolkodás alapjai című könyvében:

„Az UNIVERZUMOKNAK három kategóriája van:

 1.   A legelső és a legnyilvánvalóbb a fizikai univerzum, terekkel, csillagokkal, napokkal, szárazfölddel, tengerrel, levegővel és életformákkal.
 2.   Aztán van a másik ember univerzuma, amellyel társai vagy egyetértenek, vagy nem. Ezt ő a magáénak tudja. Ennek az univerzumnak a jelenségét az elme területe foglalja magában, ahogy már korábban leírtuk.
 3.   Aztán van az illető saját univerzuma, és bár utolsóként áll itt a sorban, ő ezt érzékeli először.”

L. Ron Hubbard képes volt bebizonyítani a szellem létezését és elkülönítette azt az anyagi világtól. A szellem saját univerzumára nem a fizikai univerzum szabályai vonatkoznak, mert nem része annak. Maximum csak használja azt a céljai megvalósításához.

De akkor milyen képességei vannak a szellemnek, és hogyan boldogul ő ebben az anyagi világban?

Miért fontos a pozitív gondolkodás?

„Van egy alaptörvény az univerzumokkal kapcsolatban:

Bármely univerzumban az adott univerzum teremtőjének posztulátumai »működnek«.” – L. Ron Hubbard

A posztulátum szó azt jelenti: okozó gondolkodás, annak elérése, hogy valami valósággá váljon.

Az ember saját univerzumában ezek szerint az ő teremtő gondolatai működtetik a dolgokat.

Az ember valahol mindig érezte legbelül, ha elég erősen hisz valamiben, akkor az valóssággá válik. Ez ugyanúgy igaz a jó, de sajnos a rossz dolgokra is. Gondolatainkkal teremtjük a jövőt, döntéseinkkel határozzuk meg a sorsunkat. Ez lehet, hogy elsőre kicsit ijesztőnek hangzik, hiszen rengeteg felelősséget ró az emberre. Ha felvesszük ezt a nézőpontot, sajnos nem tudjuk többé a környezetet vagy másokat okolni a kudarcainkért. Rá kell jönnünk, hogy mind a rossz, mind a jó dolgokért, amik történtek velünk, valamilyen szinten felelősek vagyunk.

Ha a saját univerzumunkban a saját posztulátumaink, azaz teremtő gondolataink működnek, akkor a sorsunkat is képesek vagyunk arra terelni, amerre mi szeretnénk, pozitív vagy negatív irányba. Ezért nagyon fontos a pozitív gondolkodás.

Ha sokat aggódunk, kételkedünk magunkban, vagy netán azt gondoljuk, hogy nem vagyunk képesek megtenni bizonyos dolgokat, vagy velünk bizonyos dolgok soha nem fognak megtörténni, akkor ez így is lesz.

Ha viszont képesek vagyunk hinni magunkban, pozitív dolgokra tenni a hangsúlyt és bízni, hogy a dolgok a lehető legjobban alakulnak, akkor ez válik valósággá.  

Megfigyelted már, hogy vannak bizonyos emberek, akikkel csupa jó dolog történik? Valahogy, amerre megy, az ajtók mindig kinyílnak, épp még egy szabad hely marad a számára, valahogy már megint jól jött ki a lépés neki. Ha közelebbről elemeznéd ezt a személyt, azt találnád, hogy egy nagyon optimista személy, aki általában pozitívan látja és képzeli el a jövőt. Nem sokat aggodalmaskodik, bízik magában és valahogy mindig szerencséje van és jól sülnek el a dolgai.

Míg ott az a személy, akit egyik csapás ér a másik után. Épp most rabolták ki, egy fél éve meg eltörte a lábát, de tavaly a kocsiját is ripityára törte. A munkájában is állandó problémái vannak, mindig olyan szerencsétlen dolgokat vonz be, és annyi gond van vele. Még hallgatni is fárasztó az ilyen embert.

E között a két típusú ember között valójában egyetlen lényeges különbség van, az egyik folyamatosan negatívan és baljósan tekint a világra, a másik pedig optimistán és pozitívan, az ő valódi titka a pozitív gondolkodás.  

Hogyan tudod használni a pozitív gondolkodás teremtő erejét arra, hogy jobban menjenek a dolgaid?

  1.   Először is önmagában azzal, ha tisztában vagy a pozitív gondolkodás erejével, akkor már eggyel magasabb szinten vagy, mert tudsz arról, hogy ez fontos.
  2.   Aztán meg kell tanulnod abbahagyni az önleértékelést, az önkritikát, a negativizmust és a pesszimizmust. Egyszerűen kapd rajta magad, ha ilyet csinálsz. Meg kell szüntetned a negatív gondolkodást, és a negatív gondolataidat egyszerűen pozitívra cserélni:

„Igenis képes vagyok rá! Jól fognak alakulni a dolgaim! Nem kell, hogy aggódjak, mert jól fog menni.

 •   Fejleszd a képességedet, hogy minél optimistább tudj lenni. Gyakorold a pozitív gondolkodást.

 

A magabiztosság fejleszthető képesség. Az ember annál magabiztosabb, minél több tudással rendelkezik az életről. Ha érti, hogy körülötte mi mért történik úgy, ahogy történik, nem lesz a körülmények áldozata, mert mindig átlátja az ok-okozati összefüggéseket. Nem fogja olyan dolgokért hibáztatni magát, ami nem az ő hibája, viszont észre tudja venni azokat a helyzeteket is, ahol neki kell fejlődnie vagy javulnia. A kudarcok elkerülhetők. Több sikered lesz, amik megerősítik a magadba vetett hitedet.

 

 •   Találd meg a negatív gondolataid rejtett forrását.Mikor ezeket a sorokat olvastad, biztos vagyok benne, hogy felsóhajtottál: „igen, könnyű azt mondani, de megtenni már nem annyira”. Ezt teljesen megértem. Mert igen, a negatív gondolatok néha nagyon mélyről, a tudatalattinkból jönnek és annyira kényszeresek, hogy nem tudunk rajtuk felülkerekedni. De erre is van szerencsére megoldás.

  Az egyik legfontosabb dolog, amit az emberrel kapcsolatban meg kell értened, az emberi elme működése. Ha ezzel tisztában vagy, akkor magadat és a környezetedet is jobban fogod tudni kezelni. A Dianetika: A szellemi egészség modern tudománya című könyvből többek között azt is megtudhatod, hogy mik a negatív gondolataid forrásai, és hogyan tudod végleg megszüntetni őket azzal, hogy feltárod a múltadban azt az eseményt, ami azt okozza.

 

Olvasd el a Dianetika könyvet és tudj meg többet magadról és arról, hogyan lehetsz tartósan optimista!  

Szerző: Csábi Boróka