2233 megtekintés

Párkapcsolat vagy házasság, avagy mik a „szabályok”?

Amikor egy férfi és egy nő egymásra talál, akkor elkezdik kialakítani közös életüket. Ez nem könnyű feladat, hiszen rengeteg nehézséget kell áthidalniuk, többek között lehet, hogy teljesen más neveltetésben részesültek, eltérő az értékrendjük, gyakran a hobbijuk is. Ráadásul még az is előfordulhat, hogy mások valamilyen okból nem nézik jó szemmel a kapcsolatukat. Ha ezek ellenére sikerül összehangolódniuk, egy csodás párkapcsolat, majd házasság veheti kezdetét. De hogyan jutnak el idáig?

Párkapcsolat kontra házasság

A házasságot rendszerint egy komoly párkapcsolat előzi meg. Úgy is mondhatjuk, hogy a házasság egy olyan párkapcsolat, amelyet a két fél hivatalosan is elismertté tett. Bárhogyan is nézzük, a mindenki által elismert, szentesített párkapcsolat még ma is a házasság.

Férfi és nő ülnek egy kő kerítésen - parkapcsolat

A házasságot rendszerint egy komoly párkapcsolat előzi meg

A fenti leírás azt mutatja, hogy a párkapcsolatban alkalmazott alapszabályok nem feltétlenül térnek el a házasságban meghatározott magatartástól, azonban az utóbbi mégis egy újdonságot jelent a pár számára.

L. Ron Hubbard, a Szcientológia alapítója széleskörű vizsgálatokat és megfigyeléseket végzett annak érdekében, hogy megállapítsa egy sikeres párkapcsolat, majd házasság titkát. Ezt mondta a házasságról:

„Amikor valaki a házasságnak nevezett egyezségre lép, olyasmibe keveredik, ami enyhén szólva kalandosnak mondható. Amikor egy pár házasságot köt, olyasvalamire vállalkoznak, amiről nem tudnak semmit. És minden jel arra mutat – amikor már egynél többször is megpróbálkoztak vele –, hogy másodszor sem tudnak róla többet, mint amennyit először tudtak.”

(L. Ron Hubbard: Házasság c. tanfolyam)

Ha jobban belegondolsz, akkor láthatod, hogy egy tartós párkapcsolathoz ugyanazokat a feltételeket, közös megegyezéseket kell betartani mindkét félnek, ha később ebből a párkapcsolatból tovább szeretnének lépni a házasság csodálatos útjára. Valójában manapság már nagyon sok az élettársi kapcsolat, amelyet vagy követ a házasság, vagy nem. Ennek ellenére, a párkapcsolat bármely formájában is élj most, az alapjai ugyanazok.

Mi a párkapcsolat és a házasság alapja?

Amikor egy szép, verőfényes napon a férfi és a nő tekintete találkozott, akkor arra az elhatározásra jutottak, hogy ők egy párt szeretnének alkotni. Lényegében minden párkapcsolat ezzel a döntéssel kezdődik. Ezt pedig a mindennapokban is szem előtt kell tartani.

„A házastársi kapcsolat alapvetően egy posztulált kapcsolat. A posztulátum egy következtetés, döntés vagy elhatározás valamivel kapcsolatban. Amikor az emberek abbahagyják posztulálni a házasságot, az megszűnik létezni. Ez az, ami a legtöbb házassággal történik.”

(L. Ron Hubbard: Házasság c. tanfolyam)

Hogyan tedd tartóssá a párkapcsolatod és a házasságod?

Az előbbi idézet lényegében megadja a választ a kérdésre. A párkapcsolat működése érdekében dolgozni kell. Nem teheted meg, hogy elvárod, magától működjön egy párkapcsolat. Ebben az esetben biztosan meg fog romlani a helyzet.

„Amikor az embereknek baja van a házassággal, az azért van, mert elvárják, hogy automatikusan működjön. Azt hiszik, hogy saját erőfeszítéseik hozzáadása nélkül is egyben fog maradni. Sajnos nem így van. A házasságot teremteni kell.”

(L. Ron Hubbard: Házasság c. tanfolyam)

Biciklin ülő férfi és a kormányon ülő nő puszit ad neki - párkapcsolat

Hogyan tedd tartóssá a párkapcsolatod és a házasságod?

Talán gondoltál már arra, hogy a szüleitek házasságában lévő problémák olyan forrásokból erednek, amelyeket te nem szeretnél viszontlátni a párkapcsolatodban. Ehhez nem kell, hogy az ő házasságuk ne legyen sikeres. Te más ember vagy, eltérő nézőponttal, saját döntésekkel. Minden párkapcsolat sikere rajtad – és társadon – múlik.

Természetesen, ha egyikőtök szüleinek a házassága megromlott, joggal aggódhatsz. Ellenben neked nem kell azt a példát követnek, ráadásul már valószínűleg tudod, milyen hibákat követtek el. Ezt erősíti meg L. Ron Hubbard is:

„Mindazonáltal, akár jó példát mutattak a stabil házasságra az illető szülei, akár nem, ennek semmi köze ahhoz, hogy ő maga képes-e sikeres házasságot létrehozni, vagy sem.”

(L. Ron Hubbard: Házasság c. tanfolyam)

Idős férfi és idős nő kézen fogva sétálnak - párkapcsolat

A párkapcsolat működése érdekében dolgozni kell.

Kommunikáció a párkapcsolatban

Minden párkapcsolat alapja, hogy mondd ki, ha problémád van, ha nem értesz egyet, ha szeretnél valamit. Lényegében bármi is van, mondd el! Kommunikálj! Ez nem csak a gondok hangoztatását jelenti, hanem a közös tervek szövögetését, a boldog pillanatok mámorában „úszást” is. Valóban, nem elhanyagolható, hogy megbeszéljünk MINDENT. Így minden témában képesek lesztek közös nevezőre jutni, egy támadhatatlan párkapcsolat fog kialakulni köztetek.

„Valójában a házasság sikerének gyökere a kommunikáció, amelyből erős szövetség növekedhet. A kommunikáció hiánya pedig az, amin a házasság zátonyra fut.”

(L. Ron Hubbard: Házasság c. tanfolyam)

Férfi és nő elegáns ruhában ülnek egy padon átkarolva egymást - párkapcsolat

Minden párkapcsolat alapja, hogy mondd ki, ha problémád van, ha nem értesz egyet, ha szeretnél valamit.

Minden gond, akadály, probléma, nehézség arra vezethető vissza, hogy egyikőtök nem mondott ki valamit, ami most mardossa a párkapcsolatot. Ez egyre nagyobb egyet nem értéseket, veszekedéseket szül, pedig nem kell mást tenned: ne húzódj vissza, hanem kommunikálj!

Arról se feledkezz meg, hogy hagyd a másik félt is kommunikálni! Engedd, hogy kimondja, mit gondol, mi a véleménye. Ha mindent nyugodtan, őszintén meg tudtok beszélni, bármely problémát képesek lesztek áthidalni.

„Mindazonáltal nemcsak a párválasztásnak, hanem annak is megvannak a módszerei, hogy miként garantáljuk egy házasság fennmaradását, és ezek egyszerű módszerek. És egységesen a kommunikáción múlnak.”

(L. Ron Hubbard: Házasság c. tanfolyam)

Ha szeretnél többet megtudni erről a témakörről, egy párkapcsolat lejtős útjának megfordításáról, engedd meg, hogy ajánljam számodra az L. Ron Hubbard művei alapján íródott, sikeres, INGYENES online tanfolyamot, melyet itt végezhetsz el. Bár ez a tanfolyam a házasságról szól, bármely párkapcsolaton képes hatalmasat lendíteni.

Férfi és nő csókolóznak egy réten kézen fogva - párkapcsolat

Ha mindent nyugodtan, őszintén meg tudtok beszélni, bármely problémát képesek lesztek áthidalni