Drogmentes maraton
702 megtekintés

Összefogás a drogok terjedése ellen

Azok a barátaink és ismerőseink, akiknek személyes, tehát nem hallomásból szerzett tapasztalatuk van rólunk, nagyon jól tudják, hogy mi, szcientológusok, enyhén szólva, nem vagyunk búval bélelt alakok. Azzal is tisztában vannak, hogy az az életöröm, amelyet rajtunk látnak, nem abból táplálkozik, hogy rózsaszín ködfelhők közt bolyonganánk az életben. A szcientológus egyik legfőbb tulajdonsága a kíváncsiság, ő folyamatosan arra törekszik, hogy jobban megértse magát és a körülötte lévő világot. Ez ugyan kétségkívül számtalan előnnyel jár, ám azt is magával vonja, hogy egyre inkább látjuk, milyen állapotban van az a civilizáció, amelyben élünk.

Sajnos, amit megfigyelünk, nem mindig felemelő.
Főleg akkor nem, ha az embernek fontos, hogy milyen örökséget hagy az utána következő generációkra. Azt egyértelműen látjuk, hogy van valami, ami egészen bizonyosan tönkre fogja tenni a gyermekeink jövőjét.

Persze csak akkor, ha nem teszünk valamit ellene.
Igen, ezek a drogok, és a drogok szinte megállíthatatlannak tűnő, egyre félelmetesebb képet mutató terjedése.

Ezt a problémát, természetesen, minden józanul gondolkodó, felelős ember ugyanígy látja.
Mi, szcientológusok talán csak annyival vagyunk szerencsésebbek másoknál, hogy nemcsak a problémát érzékeljük, hanem azt is megtapasztaltuk, mekkora ereje van az összefogásnak. Mekkora erő és lehetőség van abban, ha egy közösség egyes tagjai önkéntes alapon, saját elhatározásukból úgy döntenek, hogy kiállnak valami mellett, és egyszerűen nem fogadják el, hogy semmit sem lehet tenni ezzel kapcsolatban.

Ezért állt 16 évvel ezelőtt egy szcientológus költő, Kunfalvy Ákos kezdeményezése mellé pár olyan magyar vállalkozó és magánszemély, akik úgy érezték, megengedhetik maguknak, hogy támogassák a Drogmentes Maraton sokak számára akkor talán még illuzórikusnak tűnő ötletét.

A vívóbajnokként korábban nemzetközi sportsikereket is elérő Kunfalvy Ákos talán azért ismerte fel másoknál is hamarabb a drogok elleni, alulról jövő összefogás szükségességét, mert a társadalom több területén működve megtapasztalta, hogyan tesznek tönkre karriereket a drogok, és meglátta, hogy teljesen hiábavaló felülről várni az ezzel kapcsolatos segítséget.

Bár a Drogmentes Magyarországért aktivistái abszolút mozgalmi alapon, önkéntesként segítenek, egy minden évben hat teljes hétig tartó, az ország több mint háromszáz településébe rendre eljutó, közel negyedmillió gyereknek felvilágosítást adó akciót nem lehet pénz nélkül elindítani.

A lehetőségeikhez és habitusukhoz mérten, nagyon sokan odatették magukat a nemes cél mellé. Azt mondták, ha valaki meg tudja mutatni nekik, hogy valamiért igenis érdemes összefogni, akkor ők… pontosabban: mi valóban összefogunk, és teszünk arról, hogy a mi városaink ne váljanak olyan élhetetlen drogtanyákká, mint amilyenekké Nyugat-Európa és Észak-Amerika legtöbb nagyvárosa vált, csak mert a legtöbben elfogadták, hogy úgysem tehetünk semmit a világ kegyetlensége ellen.
Az ország legnagyobb és leghatékonyabb alulról induló független mozgalmának vitathatatlan sikere pedig az összefogás erejét bizonyítja – már több mint másfél évtizede.