1680 megtekintés

Az önmegvalósításhoz vezető út titkai

Az önmegvalósítás minden ember álma. Valójában személyes céljaid szeretnéd elérni úgy, hogy közben önmagad lehetsz. Az önmegvalósítás része, hogy saját nézőpontod szerint cselekszel, és nem okoz számodra zavarodottságot egyetlen múltban történt kudarc, fájdalom sem. Az önmegvalósítás során környezeted véleménye sem befolyásol. Ez az állapot elérhető.

Az önmegvalósítás jelentősége

Az önmegvalósítás a boldog ember életének szerves része. Önmegvalósítás hiányában bekebelez a környezeted, a múlt fájdalmai hatással vannak a jelenedre, és céljaid megvalósítása helyett visszahúzódsz a hétköznapok körforgásába.

Az önmegvalósítás igénye minden egyénben benne van. Valaki ezt elnyomja, mások nyíltan törekednek az önmegvalósítás beteljesülésére. Az utóbbi személyek a boldogabb és sikeresebb emberek.

Önmegvalósítás-Hegyi tóban kajakozó nő

Az önmegvalósítás igénye minden egyénben benne van.

Az önmegvalósítás segítségével nem kizárólag a te mindennapjaid változnak meg, hanem a körülötted élő embereké is. Ez annyit jelent, hogy ha megtanulod magad megbecsülni és küzdesz az álmaidért, akkor másokat is képes leszel elfogadni. Felismerheted például, hogy esetleges hibáik valójában csak a te szemszögedből aggályosak, ugyanis valaki másnak azok éppen előnyt jelenthetnek.

önmegvalósítás - szerelmes pár kézen fogva naplementében

Az önmegvalósítás segítségével nem kizárólag a te mindennapjaid változnak meg, hanem a körülötted élő embereké is.

Az önmegvalósítás eléréséhez életed három területét szükséges rendbe tenned: a múltad, a jelened és a jövőd.

1. Az önmegvalósítás első lépése: Törődj a jelennel!

Az önmegvalósítás a jelenben kezdődik, hiszen most, ebben a pillanatban határozhatsz úgy, hogy igen, eléred! Döntsd el, hogy az önmegvalósítás boldogságot okozó mezejére lépsz!

Mivel az önmegvalósítás szorosan kötődik céljaid eléréséhez, érdemes megismerkedned L. Ron Hubbard boldogságra adott definíciójával:

A boldogság „nem megismerhetetlen akadályok leküzdése egy ismert cél irányában”.

(L. Ron Hubbard: A túlélés tudománya)

A fenti fogalom már bevezeti a jövővel való tervezés fontosságát is, de egyelőre érdemes tovább boncolni a jelen témáját.

Létezik három terület, amelyek fejlesztése, rendbehozatala elengedhetetlen az önmegvalósítás eléréséhez:

  • az elnyomás leküzdése
  • kompetencia
  • bátorság

Az elnyomást L. Ron Hubbard a következőképpen írja le:

„Elnyom: Megfojt, nem enged érvényesülni, kisebbé tesz, nem hagyja, hogy az illető kinyúljon, bizonytalanná teszi a kinyúlása felől, tönkreteszi, vagy bármilyen lehetséges módon, bármilyen lehetséges eszközzel kisebbíti az egyént annak kárára és az Elnyomó képzelt védelme érdekében.”

(L. Ron Hubbard: Bevezetés a Szcientológia etikába)

önmegvalósítás - Egy óriási kéz lenyom egy kis embert

Az elnyomás kezelése nélkül nem érhetsz el sikert.

Láthatod, hogy az elnyomás kezelése nélkül nem érhetsz el sikert. Ez igaz mindenre az önmegvalósítás mellett, ugyanis az elnyomás olyan hatással van rád, hogy a megfelelő kezelési módszerek hiányában nehéz tenni ellene, ráadásul gyakran rejtetten nyilvánul meg.

A kompetencia magabiztosságot ad mind a magánéletedben, mind a munkahelyeden és a társas kapcsolataidban. A megfelelő szakértelem birtokában sokkal több és meredekebb akadályt leszel képes leküzdeni. Ezenkívül rendkívül fontos, hogy tudásod a saját megfigyeléseiden alapuljon.

A kompetenciához hozzátartozik az etikus viselkedés is. Ez elsőre érdekesen hangozhat, de enélkül nem tudsz biztonsággal cselekedni, illetve az optimális döntések meghozatala is lehetetlenné válik.

„Ha az Ember ismerné az etika egyszerű technológiáját, akkor el tudná érni magának azt az önbecsülést, személyes megelégedettséget és sikert, amelyről azt hiszi, hogy csak álmodni képes, nem pedig elérni.”

(L. Ron Hubbard: Szcientológia: Az élet egy új nézőpontból)

Grafikonokra mutató nő önmegvalósítás

A kompetencia magabiztosságot ad mind a magánéletedben, mind a munkahelyeden és a társas kapcsolataidban.

A bátorság pedig a boldogsághoz és az önmegvalósításhoz vezető úton szembejövő problémák megoldásához szükséges. A bátorság segít számodra a célod elérésében.

2. Az önmegvalósítás második lépése: Szüntesd meg a múlt negatív hatásait!

Ha visszaemlékszel egy múltbéli fájdalmas emlékre, akkor érezheted, hogy még a jelenedre is hatással van. Ezektől a gyötrelmes emlékektől meg tudsz szabadulni. E nélkül a lépés nélkül az önmegvalósítás lehetetlen.

L. Ron Hubbard, a Szcientológia alapítja hosszas kutatást és vizsgálatokat követően kidolgozott egy sajátos, de kiemelkedően hatékony módszert a fentiek megoldására. Ezt nevezzük auditálásnak.

Az auditálás „Szcientológia tanácsadás, a latin audire szóból származtatva, melynek jelentése: „hallani, meghallgatni”. Az auditálás a személyes tanácsadás nagyon egyedülálló formája…”

(L. Ron Hubbard: Mi a Szcientológia?)

Az alábbi videó bemutatja, hogyan működik az auditálás:

3. Az önmegvalósítás harmadik lépése: Dolgozz ki stratégiát a céljaid elérésére!

A stratégia pontosan felvázolja azokat a lépéseket, amelyek segítségével képes leszel elérni céljaidat. Tökéletesen átláthatóvá válik a boldogsághoz és a sikerhez vezető út. Az esetleges hibák, hiányosságok is világosak lesznek, így viszonylag egyszerűen javíthatók.

A stratégia segít neked abban, hogy az akadályokat könnyebben le tudd győzni. Az önmegvalósítás szerves része, hogy azt teszed, azt a munkát végzed, amit igazán szeretnél. Ehhez stratégiára van szükség.

Amennyiben kidolgozol egy részletes lépéssorozatot, céljaid örökké a szemed előtt fognak lebegni. Pontosan tudni fogod, mi a helyes, illetve melyik a következő lépés.

Lefűzős mappa grafikonok képével

A stratégia pontosan felvázolja azokat a lépéseket, amelyek segítségével képes leszel elérni céljaidat.

Segítség az önmegvalósítás eléréséhez

A bemutatott egyes tényezők segítségével elérheted, hogy az önmegvalósítás egy magas szintjére léphess.

Szükséged lehet önmagad megismerésére. Ehhez rendelkezésedre áll egy részletes, kétszáz kérdést magában foglaló ingyenes személyiségteszt is: https://www.oca.szcientologia.org.hu/

Az alábbi oldalon számos további információt találsz, melyek segítségedre lehetnek az önmegvalósítás elérésében. Az ingyenes online tanfolyamok segítségével pedig megtanulhatod kezelni az elnyomást vagy kidolgozhatsz egy precíz stratégiát.

A bemutatott módszerekről és megoldásokról a következő elérhetőségen érdeklődhetsz: https://www.szcientologia.org.hu/contact/