1984 megtekintés

Önismeret, avagy KI vagy Te?

Alapvetően számos ember azt hiszi, ismeri önmagát, majd történik vele egy olyan esemény, ami elbizonytalanítja. Erre a helyzetre nem tud optimálisan reagálni. Olyan érzés, mintha valójában mégsem lenne önmaga. Visszahúzódik, pedig tudja, képes lenne erősebben hatni környezetére, mégsem teszi ezt meg. Ebben az esetben szükséges az önismeret és az ennek köszönhető tudatos viselkedés.

Mért fontos az önismeret?

Az emberek gyermekként játékosak, céljaik vannak. Az iskolában eleinte lelkesek, majd elkezdenek lázadozni a körülmények ellen, ez pedig a pubertás korban tetőzik. Felnőttként legtöbben rájönnek, hogy nem érték el azt a célt, amelyet szerettek volna. Nem azon a munkahelyen és nem abban a munkakörben dolgoznak, amelyre vágytak. Egyre fásultabbak lesznek, hétköznapjaik taposómalommá válnak. A nyugdíjas kor pedig egy idő után már csak a betegségekről, valamint a gyógyszerszedésről szól. Önismeretük már régen megingott.

Mikor önmaga egy ilyen személy? Kisgyermekként, felnőttként, esetleg más életkorban?  Valójában mindig önmaga, csak a körülmények hatására változik? Amikor valaki kénytelen alkalmazkodni a környezeti terheléshez, akkor hogyan lehet önmaga? Helytálló az önismerete?

Előfordult már veled, hogy bár nem egyezik az elveiddel, kénytelen voltál valamilyen okból elhallgatni az igazságot? Mindegy, hogy megvédtél valakit, féltél a következményektől, vagy más indokkal történt ez meg veled, nem voltál hű önmagadhoz.

Az önismeret abban segít, hogy tudd, számodra mikor, milyen helyzetben, mi a megfelelő döntés. Ha tudod, mi a te igazságod, és nem engeded, hogy mások befolyásoljanak, akkor nem tudnak eltántorítani az utadról.

Döntés két út között, ebben segít az önismeret

Az önismeret abban segít, hogy tudd, számodra mikor, milyen helyzetben, mi a megfelelő döntés.

Tedd meg az első lépést az önismerethez vezető úton!

Az önismerethez vezető út első lépése, hogy megtudod, ki vagy valójában: egy test vagy egy szellemi lény?

L. Ron Hubbard, a Szcientológia alapítója hosszas kutatás után felfedezte, hogy minden ember három részből áll: a szellemi lényből, más szóval thetánból, az elméből és a testből. Nézzük meg ezeket külön-külön, ugyanis tanulmányozásuk elengedhetetlen az önismerethez!

A Szcientológiában a thetán fogalmát a következők szerint határozzuk meg:

„A Szcientológia teológia sarokköve az a hit, hogy az ember maga halhatatlan szellemi lény, aki sok-sok életen át élt, és rendelkezik a végtelen túlélés lehetőségével. A Szcientológusok ezt a szellemi lényt „thetánnak” nevezik. A szó a görög théta, θ betűből, a gondolat vagy az élet hagyományos jeléből származik.” (L. Ron Hubbard: Mi a Szcientológia?)

Az elme egy Szcientológia szakszó, mely az alábbit jelenti:

„Az elme alapjában véve egy kommunikációs- és kontrollrendszer a thetán (a szellemi lény, ami maga a személy) és a környezete között. Mentális képmásokból áll, melyek múltbeli élmények felvételei. Az egyén arra használja az elméjét, hogy felvesse és megoldja a túléléssel kapcsolatos problémákat, és hogy ezen megoldásoknak megfelelően irányítsa erőfeszítéseit.” (L. Ron Hubbard: Mi a Szcientológia?)

A test szó nem igényel különösebb magyarázatot, ez alatt az emberi testet értjük, mely tulajdonképpen egy „szén-oxigén motor”. (L. Ron Hubbard: Mi a Szcientológia?)

Az ember legfontosabb része a thetán, hiszen ő maga a szellemi lény. Nyelvünk megfogalmazása is kitűnően bizonyítja ezt, hiszen nem azt mondod, hogy „én vagyok a test”, hanem ezt: „az én testem”. Felmerül a kérdés: kinek a teste? A tied, mint szellemi lényé.

Amint látod, az önismerethez vezető út első, egyben alapvető lépése, hogy felismerd, te egy szellemi lény vagy.

Az önismeret fejlesztése

Az önismeret fejleszthető, hiszen minél többet tudsz meg magadról, annál nagyobb mértékű önismeretre teszel szert.

A valós önismeret kialakulásához rendkívüli mértékben hozzájárul egy személyiségteszt. Az Oxfordi képességvizsgálat (Oxford Capacity Analysis – OCA) egy kétszáz kérdésből álló önismereti teszt, melyek 10 jellemvonást vizsgál meg:

  • stabilitás,
  • boldogság mértéke,
  • kiegyensúlyozottság,
  • bizonyosság,
  • aktivitás,
  • közvetlen kezdeményezés,
  • felelősségteljesség,
  • helyes megítélés,
  • mások megbecsülése,
  • kommunikációs szint.

Az Oxfordi képességvizsgálat egy speciálisan összeállított önismereti teszt, így a lehető legpontosabb eredmény érhető el az alkalmazásával. Már a tíz jellemvonást felölelő kérdéssor megválaszolásával is jelentős önismereti szint emelkedést érhetsz el. Az eredmény személyes kiértékelésével még átláthatóbbá válik saját egyéniséged.

oxfordi képesség teszt grafikon

Az önismereti teszt és személyes kiértékelése ingyenes, ráadásul nem jár semmilyen kötelezettséggel. Az önismereti tesztről tovább olvashatsz és kitöltheted ingyenes személyiségtesztünket a linkre kattitva.

Az önismeret fejlesztésével élhetsz boldogabb és sikeresebb életet. Ha tudod, ki vagy, mi a valódi célod, milyen értékrendet képviselsz, erősebb lehetsz, mint valaha.