1834 megtekintés

Az önbizalomhiány rejtélyei

Az életben két eset van. Ha mások szerint túl sok önbizalommal rendelkezel, akkor beképzeltnek gondolnak és megpróbálnak elnyomni. Ha az önbizalomhiány jellemző rád, akkor többek között frusztráltnak érzed magad. Ilyenkor az ártó szándékú emberek hatásosan elnyomnak. Elég rejtélyesnek tűnik, hogy melyik a kevésbé rossz: túl sok önbizalommal rendelkezni, vagy önbizalomhiányban szenvedni? Tudj meg erről többet!

Az önbizalom fogalma

Önbizalom fogalma

Az önbizalom nem más, mint „az egyén hite a saját képességeiben, hogy meghatározza saját sorsát”

Ahhoz, hogy elindulj az önbizalom és az önbizalomhiány labirintusának kivezető útján, elsőként érdemes megnézni, mit is jelent pontosan az önbizalom.

Az önbizalom nem más, mint „az egyén hite a saját képességeiben, hogy meghatározza saját sorsát”

(L. Ron Hubbard: Hogyan tegyünk szert önbizalomra?)

Ennek a definíciónak nagyon fontos a mondanivalója, ugyanis az adott személy hisz saját magában, képességeiben, sorsának önálló meghatározásában.

Ha megvizsgálod, az önbizalom jelentésében nincs szó semmilyen – mások számára – negatív kisugárzásról, ugyanis a személy önbecsülése, a jövőben való hite a lényeges. Hiába vannak egyes embereknek előítéleteik egy önbizalommal teli embert illetően, az feltehetően az ő önbizalomhiányukból ered.

Gondold át! Amennyiben hiszel magadban, tudod, hogy képes vagy valamit megcsinálni, támadhatatlanná válsz. Az önbizalomhiánynak itt nincs helye. Ez egy olyan magabiztosság, amely segít neked leküzdeni bármilyen akadályt. Ez mindenképpen szükséges ahhoz, hogy el tudd érni céljaidat.

Nézzünk meg egy példát! Egy kislány óvodás korában eldönti, hogy balerina szeretne lenni. Szülei beíratják balett órákra. Gyakran nagyon fáradt, az iskola után csak későn ér haza, hajnalban is felkel tanulni. Legközelebbi barátaival ritkán találkozik az iskola falain kívül a sok edzés miatt. A versenyeken eleinte nem teljesít túl jól. Ahogy telnek az évek, mozgása tökéletesedik, a versenyeken már minden alkalommal dobogós eredményt ér el. Néhány év eltelte és számos sikeres fellépés után megkapja azt a szerepet is egy színházban, amelyre mindig vágyott. Ez a történet szinte álomként hangzik, pedig nem kellene annak lennie. Egy kulcs van a lány sikeréhez: az önbizalom. Tudja, hogy képes rá.

A fentiek tudatában melyiket választod: önbizalom vagy önbizalomhiány?

Az önbizalomhiány jellemzői

Ha az élet akár egy, akár több területén érzel önbizalomhiányt, akkor a saját magadba vetett hited megingásáról van szó. Ez nagyon gyakran megesik. Elég az, ha valakinek az érdekei ütköznek a tieiddel. Egyes személyek az elnyomás eszközét alkalmazva kisebbítenek téged, melynek eredményeként visszahúzódsz, stresszessé, zaklatottá, elcsigázottá válsz.

Ezenkívül problémád lehet – számos más mellett – a külsőddel, a tanulással, a baráti kapcsolatokkal, a párkapcsolattal, a munkahelyeddel, a nyilvános szerepléssel. Minden ilyen aggodalmat az önbizalomhiány okoz, de egyben generálja is az önbizalomhiányt.

Gondold át egy példán keresztül! Félsz kiállni mások elé és beszélni, ezért nem teljesítesz jól az iskolában a szóbeli feleleteknél. Önbizalomhiányod van ezen a területen. Bár tisztességesen felkészültél a tananyagból, nem kapsz jó jegyet. Ebben az esetben, bár senki nem nyom el, nem értékel le, mégsem válsz sikeressé. A kudarcok miatt még nagyobb lesz az önbizalomhiányod, elindul egy ördögi kör.

Az önbizalomhiányt a negatív érzelmek között tartjuk nyilván. Emellett érdekes, de azokat az embereket, akik nagy önbizalommal rendelkeznek, szintén ellenszenvesnek tartjuk. Ha belegondolsz, gyakran csak irigyek vagyunk. A sikerhez vezető út nem önbizalomhiánnyal van kikövezve, hanem önbizalommal.

Megoldás az önbizalomhiányra

Van megoldás az önbizalomhiány kezelésére?

Megoldás az önbizalomhiányra

Az önbizalomhiány, a kételyek, a visszahúzódás nem segítenek abban, hogy boldog életet élhess. Ha megtalálod az önbizalomhiány okait, egyre nagyobb önbizalomra teszel szert, és visszanyered a magadba vetett hited.

A korábban ismertetett negatívumok elkerülése érdekében lényeges annak felismerése, ha valaki ártalmasan az önbizalomhiány felé kíván sodorni téged. Így kellő határozottsággal, kezelési technikákkal és gyakorlattal megőrizheted stabilitásod.

Ezenkívül az élet egyes területein is meg tudod erősíteni a tudásod. Nem elég kiiktatni a külső tényezőket, önmagad fejlesztése is elengedhetetlen ahhoz, hogy megszabadulj az önbizalomhiánytól. Létezik számos technika, módszer, amelyek segítenek neked többek között akár a kommunikáció, akár a tanulás, a házasság, a gyereknevelés, az elnyomás, az életben lévő zűrzavarok és a pénzügyi problémák nehézségeinek leküzdésében. Ennek köszönhetően pedig képesebbé válsz a boldogabb életre.

Az önbizalomhiánytól való megszabadulásra van megoldás. Ha megismered az ellenszert, te is meg tudod majd határozni a sorsod azzal, hogy hiszel önmagadban és a képességeidben.

Szárnyalj szabadon!