12135 megtekintés

Nemere István kéri, hogy az adatvédelmi hatóság azonnal adja vissza az iratait, amiket elvittek az egyházból

Tavaly beszédet mondott a Szcientológia Egyház új székházának megnyitóján. Erre sokan felkapták a fejüket. Elmondaná, miért vállalta?

Mert megkértek rá… De, ha komolyra fordítom a szót, akkor azért, mert már hosszabb ideje ismerek szcientológusokat, párszor meg is hívtak különféle rendezvényeikre, és őket megismerve, és kicsit azokat a dolgokat is, amiben hisznek, semmi kivetni valót nem találtam a tapasztalataim alapján. Ezen kívül L. Ron Hubbard a Sci-fi műfajában is jelentős alkotó volt, így a tevékenységeink közötti párhuzam is okot adott erre.

Ön híresen távol tartja magát a címkéktől, szervezetektől, tagságoktól. Nem fél, hogy szcientológusnak bélyegzik?

Egyáltalán nem. Én magam nem tartom magam szcientológusnak és ez az én személyes ügyem. De „szcientológusnak lenni” szerintem nem egy negatív bélyeg, sokkal inkább egy tisztesség. Akár azt is mondhatnám, hogy elhivatottság, ahogy én látom. Viszont az igaz, hogy tanulmányoztam az egyház néhány tanítását, amik nagyon hasznosak voltak a számomra. Mind működött és működik ma is.

Miért félnek egyesek a Szcientológiától?

Én úgy gondolom: azok, akik azt hiszik, hogy a Szcientológiától kell félni, nem rendelkeznek elég információval erről. Ha valamitől félni kell egyáltalán, akkor az nem más, mint az emberi butaság és a rosszindulat. A butaság hiányzó vagy hamis adatokból ered. Ez csak akkor bűn, ha az ember ezt fogadja el „normálisnak” és nem is akar többet megtudni, mint amit mondtak vagy mutattak neki. A rosszindulat viszont szándékos. Ott mindig tudatos a károkozásra tett kísérlet. Az ilyen emberek attól félnek, hogy a szcientológusok utánuk mennek és leleplezik őket.

Találkozott buta vagy rosszindulatú megközelítéssel munkája során?

Az eltelt majd negyven év alatt találkoztam mindkettővel. Szándékosan és folyamatosan kerestem azokat a témákat a tudomány és a történelem témakörében, ahol azt éreztem, fel kell még számolnunk egy adag tudatlanságot vagy harcolni kell a rosszindulat ellen. Ez nem ment mindig simán. Sokszor megtámadtak érte, de én bírom a gyűrődést.

Sok szcientológust ismer?

Ez relatív, hogy mi a sok és mi a kevés, de azért párat jól ismerek. A feleségem önkéntesként az egyház nyíregyházi missziójában segítő, és az ő gyermekei is szcientológusok. Én mindig egy jobb világról álmodoztam, ők meg már el is kezdték megalkotni.  

Végül még egy kérdés: Ön is érintett az adatvédelmi hatóság vizsgálatában?

A „Nemzeti” „Adatvédelmi” vizsgálat igenis érint. Úgy mint 76,000 sorstársamat. Megbízást adtam az egyháznak, hogy tárolhat rólam adatokat, amiket állítólag az én érdekeimre hivatkozva, de a megkérdezésem nélkül az adatvédelmi hatóság még 2016 decemberében az Egyház Nyíregyházi Központjából elszállított. Azóta kértem Péterfalvi urat, hogy adják vissza, de nem tették. Ha nekik tényleg az adatok biztonsága lenne a céljuk, akkor a személyes kérésemre miért nem adták vissza? Más egyházakkal nem így járnak el. Tőlük nem visznek el gyónási titoknak minősülő adatokat. (Mielőtt bárki azt mondaná, hogy ők azt nem jegyzik fel, ahhoz csak annyit fűznék hozzá, hogy itt előzetesen tájékoztatnak arról, hogy ez, itt így történik, és az illető beleegyezik ebbe.) Egyébként is, nevetségesnek tartom, hogy egy egyház és a szervezetei, amiknek a célja a háború, bűnözés, őrültség és drogok nélküli világ, nemzetbiztonsági kockázatot jelentenének.

Szerintem vannak ebben az országban nagyobb bajok, valódi bűnelkövetők és bűnök, amiket ekkora apparátussal fel lehetne számolni ahelyett, hogy a békés szcientológusokat vizsgálják. Nekem ez a véleményem.

Köszönöm, hogy ezeket megosztotta velem.