Szcientológia hitehagyottak
1355 megtekintés

Ne a hitehagyottakra hallgassunk, ha meg szeretnénk ismerni egy vallást

Nem új módszer, hogy hitehagyott személyeket használnak arra, hogy vallási intoleranciát gerjesszenek, de az internet korában egy új oldala jelent meg a gyűlöletkeltésnek.

A meghatározás szerint egy hitehagyott személy nem csak olyan valaki, aki elhagyja a vallását. Ez egy kicsit komolyabb annál. Ez egy “olyan személy, aki lemond a vallási vagy politikai meggyőződéséről vagy elveiről.” A szó szinonimái érthetőbbé teszik a másodlagos jelentését: “máshitű, disszidens, szökevény, áruló, visszaeső bűnös, köpönyegforgató.”

Az igazság az, hogy az emberek folyamatosan elhagyják az egyházakat. Az emberek változnak, vagy folyamatosan fejlesztik a hitüket, valószínűleg manapság sokkal gyakrabban, mint a korábbi korszakokban. Mindez köszönhető a multikultúrának, sokszínűségnek és annak, hogy ekkora mennyiségű információ áll rendelkezésre más hitekről és kultúrákról.

Egyfajta “fordított” bizonyíték arra, hogy a hit változtatása egy mindennapos történés az, hogy ez nem jelenik meg rendszeresen az újságokban, mint ahogy az sem, amikor munkát váltunk. A híradó sem jelenik meg azonnal a bejárati ajtónk előtt ilyenkor. Továbbá, amikor valaki megváltoztatja a vallását, nem jellemző, hogy könyvet ír, vagy tv show szerződést ír alá; épp az ellenkezője az igaz: a tanulmányok azt mondják, hogy azok az emberek, akik változnak vagy fejlesztik a hitüket, általában pozitív tapasztalataik részeként tekintenek a korábbi vallásukra.

Mi a helyzet a Szcientológiával?

Láttam egyháztagokat a saját vallásomban, a Szcientológiában, ahogy folyamatos kapcsolatban vannak az egyházukkal – az egyháztagok részvételi szintje idővel természetesen változhat. Gyakorlatilag ezek a változások csendesen történnek, ami a médiát illeti.

Érdekes módon a Szcientológia Egyház fordított tendenciát tapasztal. Azoknak a tagoknak a száma növekszik, akik újra kapcsolatba lépnek az egyházzal, miután pár évig viszonylag kevésbé voltak aktívak.
Ez az újbóli aktivitás könnyen nyomon követhető volt, miután az egyház befejezte azt az évtizedes hosszúságú munkát, melynek során átnézték, hitelesítették és kijavították a Szcientológia összes írásos, vallásos anyagát, hogy azok hűek legyenek a Szcientológia alapítója, L. Ron Hubbard műveihez. Ez a felülvizsgálat 2007-ben fejeződött be és ekkor jelentették be egy rendkívüli növekedés korszakát,  melynek eredményeképpen régi tagok újra kapcsolatba léptek az egyházzal.

Eltekintve a trendtől, – amely a Szcientológiára jellemző – a lényeg, hogy sok ember csatlakozik, elhagyja vagy változtatja a részvételét minden vallásban, de nagyon kevesen válnak hitehagyottá.

Szóval, mi pontosan egy hitehagyott?

Azt hiszem, hogy mindannyian ösztönösen tudjuk, hogy az egykori egyházi tagoknak – amikor hangosan zsörtölődnek és feltűnőek – valamilyen önző céljuk vagy rejtegetnivalójuk van, csak úgy, mint a volt házastársnak.

Kiderül, hogy a tudományos irodalom alátámasztja ezt a megérzést: megmagyarázza, hogy a hitehagyottak egyértelműen megbízhatatlanok, amikor a korábbi hitükről beszélnek. Úgy tűnik, hogy másokat hibáztatnak a saját körülményeikért és gyakran küldetésnek érzik, hogy megmagyarázzák vagy indokolják a saját tetteiket.

Ez elméletileg és értelemszerűen megegyezik azzal, amit a való világban láttam.

Néhány évvel ezelőtt találkoztam egy korábbi szcientológussal, néhány emailt váltottunk és egy alkalommal vacsora közben hosszú vitát folytattunk. Kíváncsi voltam, hogy mi vezérelte és az egyházzal kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztem. Amikor válaszolt, megdöbbentett, hogy továbbra is érdeklődött az egyházi hit, a gyakorlatok, valamint a részvétellel járó előnyök iránt.
Majdnem szeretettel beszélt a szcientológusként eltöltött idejéről és a korai napjairól, amikor munkatárs volt a helyi egyházban.

Tehát mi volt a problémája?

Kiderült, hogy az alatt a rövid idő alatt, amíg munkatárs volt, egy olyan személynek jelentett, (a közvetlen felettese volt) akit nem kedvelt. Egyszer elkezdett beszélni róla, meg akart győzni, hogy milyen komolyak voltak a panaszai a főnökével kapcsolatban, de mindez olyan furának tűnt. Gyakorlatilag minden, amit mondott, akkor is, ha igaz, könnyen kezelhető lett volna az egyház adminisztrációs módszereivel, melyek L. Ron Hubbard által lettek kifejlesztve azért, hogy a Szcientológia Egyházak jól működjenek.

Ő volt a végletes szökevény — olyan, aki másokat hibáztat, mialatt igazolni és magyarázni próbálja saját magát. Ez később beigazolódott, amikor pár hónappal később a rendőrség őrizetbe vette és egy hasonló bűntettel vádolta, mint amilyennel ő olyan sokat vádolta azt a nőt. Nagyszerű! Egy önigazolást kereső, aki nyilvánvalóan elárulta az egyházat, amelyik segíteni próbált neki.

Oké, ez egy ember volt. Viszont emlékszem egy másik korábbi tagra, akivel pár évvel korábban találkoztam, amikor egy helyi rádió műsorában a Szcientológia ellen beszélt. Elég furcsán, ahelyett hogy az egyházat kritizálta volna, olyan dolgokat vallott be, amelyeket egyházi tagként tett, melyek az egyház alapvető etikai elveivel ütköztek.

Ő egyszerűen nem értette meg a legfontosabb dolgot a Szcientológiával kapcsolatban, és az ő kijelentéseire alapozva, elévült taggá vált.
Ezt értette a műsorvezető, de az én megjegyzésem figyelemreméltóan jobban megérintette, mint amire számítottam —kifejezte a bűntudatát a tetteivel kapcsolatban.

A fent említett két példában közös, hogy mindketten részt vettek az egyház tevékenységeiben egy rövid időn keresztül. Mindketten személyes okok miatt idegesek voltak, melyek nem igazán a Szcientológiával voltak kapcsolatosak. Emiatt egyikük sem nevezhető megbízható “forrásnak”, de ez nem gátolta meg őket abban, hogy “szakértőként” állítsák be magukat.

Manapság, az ördögi állításokat tevő hitehagyottaknak gyakran szabad kezet engednek,  hogy gyűlöletet és vallási intoleranciát terjesszenek. Mindig eltűnődöm, hogy mi volt a fel nem fedett személyes bosszújuk, vagy pontosan mit próbálnak igazolni.

Azok, akik ilyen “volt tagoknak” adnak teret, nyilvánvalóan arra törekszenek, hogy profitáljanak a “hírértékű szórakoztatásból”.

Akárhogy is nézzük, mindent összevetve, ezeknek a hitehagyottaknak és a támogató médiáknak a figyelmét fel kell hívni arra a tényre, hogy amit valójában közvetítenek: intolerancia, diszkrimináció és vallási gyűlöletkeltés.

Forrás: STAND