932 megtekintés

Mit jelent valójában az, ha valaki vagy valami jó?

Számos nézőpont létezik a jó fogalmáról. A jó gyerek egyesek szerint nem tesz szülei utasításai ellen, a jó tanár tanulói kiemelkedőbben teljesítenek, a jó munkahelyen ösztönző a fizetés mértéke és megfelelő a légkör – természetesen ezek csak egyféle szempontot takarnak, sokan máshogyan írnák le ezeket.

Érdekes, de minden szempontnak van egy közös nevezője, melyet L. Ron Hubbard pontosan megfogalmazott. Mit jelent valójában az, hogy valaki vagy valami jó? Amennyiben egy tevékenység növeli a túlélésünket az életünk területeinek többségén, akkor az jó, vagyis építő.

A Szcientológia egyik fő alaptétele, hogy az ember alapvetően jó, és csak hosszú idők alatt lett ésszerűtlen a gondolkodása és ennek hatására követ el ártalmas tetteket. Ezek a cselekedetek pedig szellemi lényként csökkentik az életerejét. A Szcientológia segít ezekkel a tettekkel szembenézni, így a személy újra önmaga lehet.

L. Ron Hubbard az alábbi – eredeti hanggal ellátott – előadás részletben ismerteti a fenti alaptétellel kapcsolatos megfigyelését: