505 megtekintés

Milyen változást hozott az életembe a Szcientológia? – interjú egy szcientológussal

Minden szcientológusnak van egy személyes története, hogy ő maga miért is vált azzá. Most megismerhetjük egy vállalkozó életét, hogy miben is volt segítségére a Szcientológia.

Mielőtt szcientológus lettél, milyen elképzelésed volt a családi életről, mit szerettél volna elérni ezen a téren?

Misi: Igazából korábban is azt gondoltam, hogy jók a kapcsolataim, de később jöttem rá, hogy valójában ez inkább csak olyan langyos víz volt. El tudtam érni a dolgokat, de valójában nem voltak válaszok a kérdéseimre. Gyerekkorom óta foglalkoztatott a spirituális világ, érdekelt ez a téma, hogy kik is vagyunk, hol is élünk. Azt tapasztaltam, hogy nem elégítette ki a kíváncsiságomat korábban semmi, mert nem találtam működőképes dolgokat. Érdekelt, hogy hogyan működik az ember, miért úgy viselkedik, ahogy. Nem értettem azt, hogy miért vannak mindenféle ingadozások, kirohanások embereknél.

Mit okozott ez az életedben, hogyan nyilvánult ez meg?

Misi: Előfordult például olyan, hogy mondjak konkrét példát, amikor munkából mentem haza, már fáradt voltam, és bementem a konyhába. És teljesen ideges lettem attól, hogy egy adott helyen van a sószóró. Pedig semmi különös nem volt benne, de mégis ezt az idegességet váltotta ki belőlem, és ezt nem értettem.

Vagy olyan is volt például, amikor a festés után otthon szereltem vissza a polcot a galérián. És a polc nem pont úgy állt, ahogyan azt én szerettem volna. Ekkor úgy éreztem, hogy valami vörös köd elönti az agyamat. Kalapáccsal úgy odavertem, hogy kiomlott a frissen festett fal. Ez teljesen kényszeres érzésből jött, nem volt egyáltalán szándékos, és nem tudtam irányítani. Egyszerűen csak „muszáj” volt.

Az volt a durva, hogy teljesen kiszámíthatatlan volt nálam, hogy mikor jön elő belőlem. Félelmetes volt az akkori feleségem számára is. Például mi van akkor, ha esetleg a gyerekre emelnék kezet egy ilyen pillanatban?

Nagyon rossz érzés volt ezt látni a feleségemen. Igazából soha nem mondta ezt ki, de az arca pontosan kifejezte ezt. Szomorúsággal töltött el, hogy nem tudtam irányítani magamban ezt a dolgot, hogy ilyeneket teszek.

Olyan is előfordult, amikor az segített levezetni a feszültséget, ha valamit odacsaptam, mondjuk a földhöz. Volt, amikor a bögrét kellett a padlóhoz vágnom, hogy megnyugodjak.

Hogyan változott az életed azok után, hogy szcientológus lettél?

Misi: Nagyon sok pozitív változás ment végbe az életemben. Sikerült eltüntetni az életemből ezeket a kényszereket, amik ilyen negatívan hatottak a kapcsolataimra. A szüleimmel azóta javult a kapcsolatom, mert sokkal türelmesebb vagyok, és meghallgatom őket, figyelek rájuk. Nem húzom fel magam, ha velük kommunikálok. Így ők is sokkal jobban érzik magukat.

Az első feleségemtől igaz, hogy elváltam, de ez azért történt, mert sokkal tudatosabb lettem, és ahogy javult a kommunikáció, odafigyeltem, hogy mik az ő céljai, és megbeszéltük ezeket a dolgokat, és közösen eldöntöttük, hogy jobb külön utakon járnunk. Azóta is nagyon jó a kapcsolat kettőnk közt, egyfajta barátság áll fenn.

A mostani feleségemmel pedig fantasztikus a kapcsolatunk. Vele eleve úgy indítottuk a kapcsolatot, hogy mindketten szem előtt tartottuk a célokat. Mind a sajátunkat, mind pedig közös célokat. Így igazán élvezetes az együttlét.

Azt tudnám mondani, hogy tudatosan teremtem a házasságomat. Nem az van, hogy csak úgy sodródom benne, mint akár régebben, hanem úgy alakítjuk, ahogy mi szeretnénk, közösen.

Ezt hogy kell elképzelni a gyakorlatban?

Misi: Azt például megbeszéltük, hogy ki mit szeret, mi az, ami fontos a másik számára. És nagyon odafigyelek, hogy ezt meg is adjam a feleségemnek. Ő nagyon szereti a virágokat, így szokásommá tettem, hogy rendszeresen meglepem őt, olyan módon, mintha csak most udvarolnék neki, és ezzel igazán boldoggá tudom tenni. Ezt nem is csak úgy teszem, hogy beírtam a naptáramba, hogy két hetente vegyek neki virágot, nem. Mindig, amikor éppen úgy érzem, hogy most ez jól esne neki, akkor hozok neki.

A kommunikációnk is nagyon jó. Mindent megosztunk egymással, nem fogjuk vissza magunkat. Az előző házasságomban sokszor volt olyan, hogy amikor hibáztam, valami olyat tettem, amiről tudtam, hogy az nem jó az ő számára, akkor utána visszahúzódtam. Ilyenkor csökkent valahogy a szeretet érzése is, nem éreztem jól magam. Egy idő után már nehéz hátizsákokként nehezedtek rám ezek a dolgok, amikről nem akartam beszélni. De úgy döntöttem, hogy nem csinálom így többé. Elkezdtem megbeszélni a dolgokat őszintén a párommal, és így tényleg sokkal jobb a kapcsolat. Az előző feleségemmel is átbeszéltem és lerendeztem ezeket a dolgokat, a mostani feleségemmel pedig már tudatosan odafigyelek erre, hogy ne forduljon elő. Így mind a ketten őszinték vagyunk a másikhoz, megbízunk egymásban, és nagy a szeretet kettőnk közt.

Azt is figyelem még ezen kívül, hogy a páromnak hogyan tudok segíteni. Mindig igyekszünk kihozni egymásból a maximumot. Ez ilyen megállapodás köztünk, hogy odafigyelünk egymásra, és így a legjobb képességeket hozzuk ki a másikból.

Szóval ezekkel a dolgokkal érem el azt nap mint nap, hogy mosolyt csalok a feleségem arcára, ezek azok a dolgok, amelyektől igazán boldog a kapcsolatunk már jó ideje.

Köszönöm a válaszaidat! Gratulálok a sikereidhez! 

Az interjút készítette: Bajusz Dávid