2503 megtekintés

Miért nem találsz a szcientológusok között egyetlen drogost sem

Egy frissen lefolytatott uniós felmérés alapján Magyarországon minden eddiginél magasabb a drog- és alkoholfogyasztás. Ennek ellenére, egy szcientológusokkal készített felmérés szerint, a szcientológusok teljesen drogmentesek.

Miért nem nyúlnak a szcientológusok drogokhoz?

Ennek a kérdésnek a megválaszolásához be kell néznünk a mögé a kérdés mögé, hogy egy személy valójában miért kezd el drogozni.

Az alkoholmámor vagy a drogok okozta bódult, tompa vagy éppen felszabadult tudatállapot a fogyasztónak mindig hamis megkönnyebbülést ad az élet taposómalma és állandó küzdelmeivel szemben. Ilyenkor az emberek lazítanak, elfelejtik a munkahelyi, iskolai, esetleg családi, párkapcsolati problémáikat, és felszabadultan, csak az önfeledt szórakozásnak adják át magukat. A szórakozással önmagában nincs probléma, mindenkinek szüksége van kikapcsolódásra a hétköznapok sodrásából. A probléma akkor lép fel, amikor az ellazuláshoz olyan ajzószerre van szüksége, amely az egészségére nagyon ártalmas, vagy akár halálos is lehet. A drogfogyasztás mögött minden esetben az élettel való szembenézés képességének hiánya áll.

L. Ron Hubbard a Drogfüggőség című írásában a következőket mondja:

„Amikor valaki lehangolt, fájdalmai vannak, és nem tapasztal fizikai megkönnyebbülést a kezelések eredményeként, végül fel fogja fedezni, hogy a drogok eltávolítják a tüneteit.

Szinte minden esetben, amikor valaki pszichoszomatikus fájdalmakkal, rossz közérzettel vagy testi kényelmetlenséggel küzd, valamiféle gyógymódot keres a problémára.

Amikor végül úgy találja, hogy csak a drogok nyújtanak számára megkönnyebbülést, megadja magát nekik, és elkezd függeni tőlük, gyakran a teljes drogfüggőség kialakulásáig. […]

Az, hogy mennyi idő kell a függővé váláshoz, természetesen változó. A panasz maga lehet csupán »szomorúság« vagy »kimerültség«. Az élettel való szembenézésre való képesség mindenesetre lecsökkent.

Ezután ezek az emberek már bármely anyagot örömmel fogadnak, ami megkönnyebbülést hoz, vagy fizikailag, illetve mentálisan kevésbé terhessé teszi az életet.”

Miben segít a Szcientológia az embernek

A Szcientológia szó tudást jelent. Ez egy olyan alkalmazható filozófia, amely segít az embernek megérteni önmagát, a világot és más embereket is. Ha az ember megérti a környezetét, és képes átlátni az összefüggéseket, akkor sokkal jobb esélyei vannak arra is, hogy sikerrel vegye az élet akadályait.

Az életbeli problémák mindig abból adódnak, hogy nem látunk kiutat egy bizonyos szituációból. Nem értettük meg, hogy milyen összetevőkből áll pontosan a probléma, emiatt nem tudjuk, hogy milyen úton induljunk el a megoldásához.

A Szcientológiában található tudásanyag segítségével növelni tudjuk a megfigyelő és problémamegoldó képességünket, ezt a két kulcsfontosságú tényezőt a sikeres élethez.
A problémák elől nem kell többé elmenekülni, alkoholba vagy drogokba fojtani a kétségbeesett tehetetlenség érzését, vagy úgy tenni, mintha a probléma ott sem lenne. Az élettel és az élet problémáival szembe lehet nézni, ha az ember tudja, hogy az miből áll és hogyan működik.

Az élet önmagában is lehet olyan örömforrás, hogy nem lesz szükségünk arra a típusú kikapcsolódásra, amely minden gondunk és problémánk eltemetéséből áll egy mámoros este alkalmával. Az életcéljaink elérése és a sikeres társas kapcsolatok sokkal nagyobb feldobottságot képesek nyújtani, mint bármilyen kémiai ajzószer.

Ezért nem nyúlnak a szcientológusok drogokhoz. Számukra a közösség, az életigenlő örömök, a tudás és a nemes célok elérése az egyetlen „drog”. Ez pedig nagyobb és tartósabb örömet képes nyújtani, mint bármilyen kémiai drog.