2531 megtekintés

Mi történt Magyarországon a vallásszabadsággal?

Érthetetlen támadás érte a Szcientológia szervezeteit országszerte a szerdai napon. Felfoghatatlan, hogy a 21. században hogyan fordulhat elő ilyen szervezett razzia egy tisztességesen működő vallás ellen, embereknek megtiltva, hogy épületeikben szabadon gyakorolják a vallásukat.

Külföldön már számos perben felmentették a Szcientológia egyházat, itt összegyűjtöttük röviden az ezekről készült beszámolókat és azokat a sorsdöntő pereket, melyek eredményeiről a sajtó nem tájékoztat teljeskörűen – lehet, hogy azért, mert nem rendelkeznek az információval, vagy lehet, hogy más ok miatt hallgatják el ezeket a történelmi győzelmeket..

Belgium:

„2016. március 11‑én a Brüsszeli Elsőfokú Bíróság mérföldkő jelentőségű döntésében az alperesek javára ítélkezett, és minden vádat hiánytalanul ejtett a Szcientológia Egyház Belgium, a Nemzetközi Szcientológia Egyház Európai Emberi Jogi és Közönségkapcsolati Iroda, valamint tizenegy szcientológus ellen, akik jelenlegi vagy korábbi munkatársak voltak.”

Egyesült Királyság:

„2013. december 11‑én az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága egyhangú, mérföldkő jelentőségű ítéletében kijelentette, hogy a londoni Szcientológia Egyház kápolnáját az Egyesült Királyság törvényei szerint el kell ismerni, mint vallásos áhítatra szolgáló helyet.

Ez a szabályozás az Egyesült Királyság legmagasabb szintű bírósága részéről, mely egyértelműen elismeri a Szcientológia vallásos jóhiszeműségét, azt jelenti, hogy az angol szcientológusok jogilag érvényes házasságot köthetnek a család és barátok jelenlétében a Szcientológia vallási esküvői szertartás keretein belül a londoni egyház kápolnájában.

A Legfelsőbb Bíróság ítélete megerősíti az egyenlőség és a diszkriminációtól való mentesség alapelveit vallási téren. A döntés gondoskodik arról, hogy a Szcientológia Egyház és a szcientológusok ne részesüljenek másféle bánásmódban az Egyesült Királyságban, mint más vallások és híveik, és azonos jogokkal legyenek felruházva.”

Oroszország:

„Az Emberi Jogok Európai Bírósága egyhangú és mérföldkő jelentőségű 2007. április 5‑i ítélete a Szcientológia vallás javára megerősíti a szcientológusok és vallási szervezeteik jogát a vallásszabadság gyakorlására az Európa Tanács 47 országában, amelyek aláírták és ratifikálták az Európai egyezmény az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről (röviden: Emberi jogok európai egyezménye, EJEE) című, 1950‑ben elfogadott dokumentumot. A bíróság, azáltal, hogy a Szcientológia Egyház javára döntött, megerősített egy fontos elvet, amelynek támogatása mellett az Orosz Föderáció elkötelezte magát, nevezetesen a vallásszabadság jogát nemcsak a szcientológusok, hanem minden vallás számára szerte Európában.”

Spanyolország:

„A Szcientológia Egyházat hivatalosan elismerik vallásként Spanyolországban. 2007. október 31‑én a madridi Nemzeti Bíróság egyhangú történelmi döntéssel megerősítette a vallásszabadság jogát Spanyolországban, azáltal hogy elismerte, hogy a spanyolországi Nemzeti Szcientológia Egyház vallásos szervezet, amely jogosult az összes abból fakadó vallásos jogra, hogy bejegyezték a vallási szervezetek jegyzékébe.

Ez az elismerés véget vetett egy olyan korszaknak, amelyben a spanyol szcientológusok arra kényszerültek, hogy harcoljanak az őket megillető vallásszabadság jogáért. Igazolta a spanyolországi Szcientológia Egyházat, és egy új kezdetet jelentett minden spanyol szcientológus számára.”

Ausztrália:

„A Legfelsőbb Bíróság a következőket állapította meg:

A Szcientológia Egyház bőségesen teljesítette bizonyítási kötelezettségét vallásos természetére vonatkozóan. Vitathatatlan a következtetés, miszerint adómentességre jogosult vallási intézmény.”

Olaszország:

„A bíróság tüzetesen elemezte a vallási státust meghatározó kritériumokat, hangsúlyozta a kormány kötelességét, miszerint nem korlátozhatja a vallásszabadságot, és végül az alábbi következtetésre jutott:

A Szcientológia hiteles vallás, amelynek tevékenységei kivétel nélkül rendelkeznek minden vallási mozgalom jellegzetességeivel.”

Miért kell ezek után megtámadni a Szcientológiát egy szervezett razzia keretein belül?

A kérdés valószínűleg megválaszolatlan marad. Hogy a Szcientológia miért jár bíróságra, az viszont könnyen megválaszolható: hogy megvédje híveinek jogait és a vallásszabadságot.

A hívek viszont önmagukért is kiállnak és nem hagyják magukat, tiltakoznak a vallások és emberi jogok elnyomása ellen.

További leírásokat olvashatsz a külföldi vallási elismerésekről, ha az alábbi honlapot meglátogatod:
http://www.scientologyvallas.hu/