926 megtekintés

MENNYIRE ÉLED AUTOMATÁN AZ ÉLETED?

Pár éve az autómosóban egy barátom épp a krosszmotorját mosta. Izgatottan mesélte, hogy „még mindig fél tőle”, és amikor használja, egy pillanatra sem lehet „kihagyni”, mert egyből bukik, és nagyon élvezi.

Amikor rendszeresen ismeretlen városban volt dolgom, rájöttem, ha vezetés közben telefonhívást fogadok, azonnal félre kell álljak, mert egy perc alatt eltévedek. Az autóvezetés ment automatán is, megálltam a stoptábláknál, indexeltem, ha kellett, stb., csak már nem tudtam, merre vagyok.

Biztos észrevetted, hogy lehet anélkül csinálni dolgokat, hogy különösebben odafigyelnél, „automatán”.

Ez nem mindig baj. Néha beszélsz valakihez, akinek a teste ott van ugyan, de a figyelme nincs ott. Máshol jár: a mobilját böngészi, újra átél egy élményt, egy korábbi veszekedést, bármit. Nincs jelen (időben vagy térben másutt van).

A sikeres emberek, akik valamiben profik, hangsúlyozzák, hogy amikor csinálnak valamit, akkor teljes figyelmükkel azt csinálják (és közben nem jár máson is az eszük), majd ha befejezték, és új dolgot kezdenek, akkor annak szentelik teljes figyelmüket. Jelen vannak.

Az extrém sportok (amelyekben könnyű meghalni, ha valaki akár egy pillanat töredékére is kihagy, kiesik a jelenből) azért olyan népszerűek, mert kikényszerítik, hogy az ember ott és akkor jelen legyen. És ez elképesztően élvezetes!

Nem az adrenalin hatása az élvezetes.

Ha egy medve elől menekülne valaki, kétlem, hogy különösebben élvezné, miközben átgondolja az életét, amit lehet, hogy (nem kényelmes módon) pillanatokon belül elveszít, pedig adrenalin van bőven… Nem!

Jelenben lenni annyira jó, a magunk választotta körülmények, tevékenység mellett, amit nem automatán csinálunk!

A legtöbb szülő aggódik, ha a gyereke motorozni akar, vagy bármi veszélyesnek tartott tevékenységbe kezd. Joggal aggódnak!

Bizonyos állapotok, élethelyzetek szinte kikényszerítik az embert a jelen időből, és ilyenkor tényleg csak a szerencsén múlik, hogy lesz-e baleset, és mennyire súlyos. Ezek megismerhető, kezelhető, kivédhető állapotok. Ezek ismerete nélkül az élet kockázatos, még akár egy virsli felszeletelése is.

Képzeld el, hogy mindent, amit csinálsz, azzal az élvezettel teheted, mintha kedvenc tevékenységed csinálnád, amikor 100 százalékban jelen vagy! Képzeld el, hogy nem a szerencsén múlik többé, hogy lesz-e kisebb vagy nagyobb baleseted, hogy megbetegszel-e, mert ismered azokat a dolgokat, amik kikényszerítenek a jelenből, és képes vagy megelőzni vagy kezelni ezeket!

Ez elérhető! Hogy kinél melyek az elsődleges, domináló okok, amik miatt időnként nincs teljesen a jelenben, az személyenként eltérő lehet, ezért érdemes egy képzett szakember tanácsát követni a kezdésnél. Jó támpont lehet egy teszt kitöltése, ami itt érhető el:

https://szcientologianeked.com/szolgaltatasok/toltsd-ki-ezt-az-ingyenes-szemelyisegtesztet/

Dr. Lerner Péter