1027 megtekintés

Megtévesztett generáció

Templomba, egyházba menni? Minek? Mi haszna lehet a mindennapokban?

Sok embernek az egyházról, vallásról valami negatív jut eszébe először. Gyakori reakció az óvatosság, bizalmatlanság, visszautasítás vagy érdektelenség.

Vajon miért? Mi a vallás? Mit jelent az, hogy egyház?

Vallás: az igazság keresése önmagunkról, a társainkkal, környezetünkkel és más lehetséges létezővel való viszonyunkról, az e tudáshoz vezető megismerés választott útja, rendszere.

Egyház: az igazság megismerésének közös célja és választott módja miatt összetartozó, a megismerésben egymást és másokat segítő emberek.

Mégis honnan a rossz megítélés, az óvatosság?

A mai nyugati kultúrákban élő ember a materializmus hitében nőtt fel. Egy „Brit tudósok kimutatták…” kezdetű mondatnak sokszor nagyobb a hitele mint a józan észen alapuló megfigyelésnek, pedig nem sokan láttak saját szemükkel elektront…

Gyakori érvelés, hogy „élni kell az életet, nem pedig elmélkedni róla”. Igaz, hogy egyes vallások követői néha elvonultan, szegénységben, imádkozva, gondolkodva élnek – ami a nyugati ember számára elfogadhatatlan, a mindennapi élet szempontjából hasztalannak tűnhet – viszont hiba lenne emiatt mellőzni a gondolkodást. A megfelelő egyensúly a lényeg.

Az embereket, akik forgalmas sétálóutcákon „hirdetik az igét”, legtöbben csak megmosolyogják, nem veszik komolyan. A vallás, a hit sokak szemében az elmaradottság (a „modern” korban), a gyengeség, a racionalitás hiányának a jele.

1879-ben Wundt, a lipcsei egyetem tanára „tudományosan” kijelentette, hogy az embernek nincs lelke. Nem több, mint egy fejlettebb állat. Ezzel elindította a modern pszichológiát. A pszichiátria jelenleg is ebben a szellemben működik. Ez az elmélet szemben áll minden vallás, minden egyház legalapvetőbb tanításával. És egy csoport azóta is azon dolgozik, hogy a vallást, az egyházakat eltüntesse a civilizációnkból. Mostanra ez majdnem sikerült.

Egyik fő eszközük a lejárató propaganda. Ennek köze lehet ahhoz, hogy ma sok ember első reakciója a vallással kapcsolatban óvatosság, bizalmatlanság, visszautasítás vagy érdektelenség.

Valóban sok rossz dolog történt és történik a vallások és egyházak nevében. De fontos megkülönböztetni a gazságokat és butaságokat, amelyeket egyes emberek tettek vallások nevében, attól a tudástól, ami ott továbbra is elérhető.

Ha szomjas vagy, távol tartod magad a víztől, csak mert azt mások rosszra is használták vagy hazugságokat terjesztenek róla?

A mindennapi élet taposómalmában élő ember talán el se tudja képzelni, mit nyújthat neki egy vallás vagy egyház. Mi haszna lenne ezekre időt és energiát fordítani ahelyett, hogy inkább még többet dolgozna vagy próbálná egyszerűen csak jól érezni magát?

Aki elégedett a saját életével vagy amit maga körül lát, az bolond. Mindig lehet több szépséget, józanságot, rendet, életet vinni a magunk vagy mások életébe, a környezetünkbe.

Nem kell sokat kutatni panaszok után. Minden kimondott vagy kimondatlan sérelem azt jelenti, valakit olyan hatás ért, amit nem szeret, és nem tudja rá az azonnali megoldást.

L. Ron Hubbard így fogalmazott:

„Bármely információ annyira értékes, amennyire használható.”

A vallás, az igazság keresése a dolgok okának feltárása. Például azé, hogy miért nem jössz ki jobban anyáddal vagy a pároddal, hogy miért nem keresel több pénzt, hogy miért fáj időnként a…, hogyan érheted el azt, amit annyira szeretnél, de eddig nem sikerült, vagy hogy hogyan érhetsz el új nagyságrendeket abban, ami eddig is jól ment.

A Szcientológia Egyházban pontosan a Te életedre szabott segítségre, adatokra számíthatsz. Az azonnali eredményes alkalmazás a cél és a mérce. „Bármely információ annyira értékes, amennyire használható.”

Akarod Te is őszinte, széles mosollyal válaszolni: „nagyszerűen!”, amikor legközelebb megkérdik, „hogy vagy?” (Kifejtve: vannak az életedben dolgok, amelyek úgy mennek, ahogy azokat Te szereted, és vannak, amelyek még nem, amiken épp dolgozol, hogy azok is úgy menjenek… és közben nagyon élvezed az egészet!)

Egy barátom szavaival:

„Bármi, ami kevesebb, mint a boldogság, az nem méltó az emberhez.”

Vedd észre, hogy szomjas vagy! Használd a tudást! Ezért kell bejönni az Egyházba. Próbáld ki! Mit veszíthetsz?

Szerző: Dr. Lerner Péter