L. Ron Hubbard portré

L. Ron Hubbard

L. RON HUBBARD

Ahogy egyszer L. Ron Hubbard mondta, mindössze két mércéje van annak, hogy jól éltük-e életünket: Úgy cselekedtünk, ahogy a szándékunkban állt? És másoknak jó volt-e, hogy voltunk? Az elsőt példázza teljes életműve, beleértve a Dianetikáról és Szcientológiáról szóló körülbelül 12 000 írott anyagot és 3000 hangszalagra rögzített előadást. A másodiknak pedig bizonyítéka az a több százmilliónyi egyén, akiknek az élete ténylegesen jobbá vált L. Ron Hubbard léte által. Arról a 28 millió tanulóról van szó, aki most kiválóan képes olvasni L. Ron Hubbard oktatási felfedezéseinek köszönhetően; arról a sok millió férfiról és nőről, akik megszabadultak az ártalmas szerek használatának hátrányaitól L. Ron Hubbard drogrehabilitációs felfedezéseinek köszönhetően; arról a több mint 100 millió emberről, akiket megérintett nemvallásos erkölcsi kódexe; és arról a sok millió olvasóról, akik az ő műveit saját szellemi életük alapkövének tekintik.

„Láttam az életet fentről lefelé és lentről felfelé. Mindkét arcát ismerem. És tudom, hogy van bölcsesség, és hogy van remény.”
— L. Ron Hubbard

Bár L. Ron Hubbard leginkább a Dianetika és a Szcientológia által vált ismertté, mégsem lehet ilyen egyszerűen kategóriába sorolni. Már csak azért sem, mert az élete során nagyon sokféle dologgal foglalkozott, hatása pedig rendkívül széleskörű. A dél-afrikai bennszülöttek például mit sem tudnak a Dianetikáról és Szcientológiáról, de ismerik L. Ron Hubbardot, az oktatót. Ugyanígy vannak olyan albán gyári munkások, akik csupán adminisztrációs felfedezései miatt ismerik őt, a kínai gyerekek mindössze egy erkölcsi kódex szerzőjeként hallottak róla, és ugyanez vonatkozik arra a tucatnyi nyelvű olvasótáborra, akik kizárólag regényei alapján ismerik. L. Ron Hubbardot tehát nem könnyű kategóriába sorolni, és kétségtelenül nem illik rá az olyasféle tévképzet, miszerint ő egy zárkózott és elmélkedő „vallásalapító”. Mégis, minél többet tudunk meg az emberről és munkásságáról, annál inkább rádöbbenünk, hogy pontosan az a fajta ember volt, aki a Szcientológiát, – a 20. században alapított egyetlen főbb vallást – létrehozhatta számunkra.

És amit a Szcientológia kínál, az nem kevesebb, mint amit egy olyan embertől várnánk, amilyen L. Ron Hubbard: Nemcsak legalapvetőbb kérdéseinkre – mint amilyen például az, hogy „Kik vagyunk? Honnan jöttünk, és mi a rendeltetésünk?” – nyújt teljesen egyedi megközelítésmódot, hanem megad mellé egy ugyanennyire egyedi technológiát a nagyobb szellemi tudatosság eléréséhez. Hogyan lehetne tehát egy ilyen vallás alapítóját jellemezni? Nyilvánvalóan felette kellene állnia a szürke tömegnek, emberszerető, kedvelt, dinamikus, karizmatikus embernek kell lennie, és egy tucatnyi területen rendkívüli tehetségekkel kell rendelkeznie – vagyis épp olyannak kell lennie, mint amilyen L. Ron Hubbard.

Tény, hogy ha L. Ron Hubbard számos elért eredménye közül az egyik után mást már nem tett volna, már az is elegendő lenne ahhoz, hogy ünnepelt személy legyen. Például 46 millió példányban forgalomban lévő regényeivel – melyek magukba foglalnak olyan óriási sikerkönyveket is, mint a Háború a Földön, a Rettegés és a Földi küldetés sorozat – L. Ron Hubbard vitathatatlanul minden idők egyik legelismertebb és legolvasottabb szerzője. Regényei elnyerték a világ néhány legtekintélyesebb irodalmi díját, őt magát pedig igen eredetien úgy jellemezték, mint a 20. század egyik legtermékenyebb és legnagyobb hatású íróját.”

Korábbi teljesítményei hasonlóképpen csodálatra méltóak voltak. Az 1930-as években, amikor pilóta volt, a „Villám” becenevet kapta, és helyi rekordokat döntött megszakítás nélküli vitorlázó repülésben. Ő vezette azt az expedíciót, amely elvégezte Puerto Rico első, átfogó ásványtani feltérképezését az Egyesült Államok támogatásával. Alaszkai expedíciója során a helyszín megfigyelése után a tengerészeti térképhez írt kiegészítéseit mind a mai napig felhasználják Brit Columbia tengerészeti kalauzaiban. A kezdeti rádiónavigáció terén végzett kísérletei a „LORAN” (nagy hatótávolságú navigáció) rendszer alapját képezték a későbbiek folyamán. Egy életen át aktív fényképész is volt, és a munkái két kontinens kiállítótermeiben láthatók, fényképeinek tekintélyes utazó kiállítása és állandó kiállítása pedig még mindig évente látogatók tízezreit vonzza.

Több más kutatási terület között L. Ron Hubbard kifejlesztett és rendszerbe foglalt egy adminisztratív technológiát, melyet jelenleg több mint kétszázezer szervezetben hasznosítanak világszerte – köztük multinacionális vállalatok, jótékonysági testületek, politikai pártok, iskolák, ifjúsági klubok és kisvállalkozások százai. Hasonlóképpen L. Ron Hubbard nemzetközileg elismert oktatási módszerét több százezernyi oktató alkalmazza. Ugyancsak elismert drogrehabilitációs programja ötször hatékonyabbnak bizonyult, mint más, hasonló programok.

„Mindnyájan boldogabb életet élnénk, ha a dolgokat egy kicsit jobban ismernénk és értenénk.”
– L. Ron Hubbard

Mégis e lenyűgöző tények ellenére, az L. Ron Hubbardról alkotott teljes képhez foglalkozni kell azzal, ami élete fő műve lett: a Dianetikával és a Szcientológiával. A leghatásosabb erő, amely a világot pozitív irányba változtatja – a Szcientológia Egyház – világszerte emberek milliói számára képviseli a szellemi szabadságot. Ezek az emberek a társadalom legkülönfélébb területéről, kultúrájából és rétegéből származnak. Mi több, ha valaki L. Ron Hubbardnak, az emberi elmével és szellemmel kapcsolatos felfedezéseire utal, akkor végső soron mindannak a filozófiai alapjáról beszél, amit L. Ron Hubbard megvalósított: jobb oktatás, bűnözéstől mentes városok, kábítószermentes egyetemek, szilárd és etikus szervezet, kulturális újjáéledés a művészetek által – mindez és még sok más valósággá vált azoknak az áttöréseknek a hatására, melyeket a Dianetika és a Szcientológia magában foglal.

További adatok a szerzőről.