254 megtekintés

Ismerd meg a jogaidat! 9. Emberi Jog: Nincs jogtalan letartóztatás

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata az ENSZ által kiadott nyilatkozat, mely azokat az emberi jogokat foglalja magában, amelyekkel a világon mindenkinek rendelkeznie kellene a béke érdekében. A Nyilatkozat 9. cikke kimondja:

„Senkit sem lehet önkényesen letartóztatni, őrizetbe venni vagy száműzni.”

Az igazságszolgáltatás kényes téma. Mindannyian tudjuk, hogy a törvény nem ismerete nem mentesít a felelősség alól. Ez sajnos egy olyan kitétel, amelyet nagyon könnyű megszegni, hiszen számtalan olyan jogszabály van, amelyet nem ismerünk. Milyen könnyű lenne ezt mondani: én nem tudtam, hogy be kell fizetnem ezt az adót. Előfordulhat, igaz? Ebben az esetben teljes mértékben jogos, hogy megfizettetik a tartozást és – jogszabály alapján – kiszabják a mulasztási bírságot, a késedelmi pótlékot.

Azonban mi történne, ha fordulna a helyzet és a rendőrség önkényesen venne téged őrizetbe, esetleg tartóztatna le? Ez teljes mértékben felháborító lenne számodra – szerencsére azonban őket is kötik a szabályok. Ugyanez lenne érvényes arra is, ha egyik pillanatról a másikra valaki úgy döntene, hogy indoklás nélkül örökre el kell hagynod az országot. Ez jelenleg nem tűnik életszerűnek, azonban ez a cikk pont azt a célt szolgálja, hogy ne is történhessen meg soha.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 9. cikkét mutatja be az alábbi rövid film:

Érdemes megvizsgálni az emberi jogok fogalmát. A jog lényegében döntési, cselekvési szabadságot jelent, hiszen erkölcsi vagy törvényes okok miatt nem lehet korlátozni. Nagyon érdekes a szó eredete is, ugyanis a dravida sevvu, sogu szavakból származik, melyek jelentése szép, szabályos, egyenes. (Forrás: WikiSzótár.hu) Valóban, a jogainkra úgy gondolunk mint tiszta, rendezett, az előírásoknak megfelelő, biztonságérzetet adó dolgokra.

Az emberi jogok pedig minden embert alanyi jogon, egyenlően, megkülönböztetés nélkül megilletnek. Ezeket nem lehet „elvenni” senkitől. Kialakulásuk, történelmük már az időszámításunk előtti időszakra visszanyúlik.

Az emberi jogok történetéről megtudhatsz többet az alábbi videóból:

Ahhoz, hogy magunkat, szeretteinket, barátainkat biztonságban tudjuk, ismernünk kell jogainkat, melyek egyben minden más ember jogai is.