697 megtekintés

Ismerd meg a jogaidat! 8. Emberi Jog: Emberi jogainkat védi a törvény

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata az ENSZ által kiadott nyilatkozat, mely azokat az emberi jogokat foglalja magában, amelyekkel a világon mindenkinek rendelkeznie kellene a béke érdekében. A Nyilatkozat 8. cikke kimondja:

„Minden személynek joga van az alkotmányban vagy a törvényben részére biztosított alapvető jogokat sértő eljárások ellen a hazai bíróságokhoz tényleges jogorvoslatért folyamodni.”

Amennyiben az Alaptörvényben vagy más törvényben foglalt jogaidat bárki megsérti, minden esetben fordulhatsz a bírósághoz.

Magyarország Alaptörvénye – az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatához és más országok alkotmányához hasonlóan – szintén megfogalmazza azokat az alapvető jogokat, amelyekkel Te mint magyar ember rendelkezel. Érdemes a Nyilatkozat mellett az Alaptörvény (2011. április 25.) Szabadság és Felelősség részében megfogalmazott cikkeket is áttanulmányozni, hogy megismerd az állam által mindenki számára kötelezően elfogadott jogokat.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 8. cikkét mutatja be az alábbi rövid film:

Érdemes megvizsgálni az emberi jogok fogalmát. A jog lényegében döntési, cselekvési szabadságot jelent, hiszen erkölcsi vagy törvényes okok miatt nem lehet korlátozni. Nagyon érdekes a szó eredete is, ugyanis a dravida sevvu, sogu szavakból származik, melyek szépet, szabályosat, egyenest jelentenek. (Forrás: WikiSzótár.hu) Valóban, a jogainkra úgy gondolunk mint tiszta, rendezett, az előírásoknak megfelelő, biztonságérzetet adó dolgokra.

Az emberi jogok pedig minden embert alanyi jogon, egyenlően, megkülönböztetés nélkül megilletnek. Ezeket nem lehet „elvenni” senkitől. Kialakulásuk, történelmük már az időszámításunk előtti időszakra visszanyúlik.

Az emberi jogok történetéről megtudhatsz többet az alábbi linkre kattintva:

Ahhoz, hogy magunkat, szeretteinket, barátainkat biztonságban tudjuk, ismernünk kell jogainkat, melyek egyben minden más ember jogai is.