212 megtekintés

Ismerd meg a jogaidat! 6. Emberi Jog: Vannak jogaink, akárhová is megyünk

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata az ENSZ által kiadott nyilatkozat, mely azokat az emberi jogokat foglalja magában, amelyekkel a világon mindenkinek rendelkeznie kellene a béke érdekében. A Nyilatkozat 6. cikke kimondja:

„Mindenkinek joga van ahhoz, hogy jogalanyiságát bárhol elismerjék.”

A jogalany olyan személy vagy szervezet, aki, ami jogokat szerezhet, és kötelezettségeket vállalhat (forrás: WikiSzótár.hu). Bárki vagy, bárhová is mész, jogaid mindig és mindenkor megilletnek. Természetesen az egyes országok törvényei, rendeletei, kulturális szokásai eltérnek egymástól, azonban ez nem jelentheti azt, hogy egyik területről átutazva a másikra meggyötörjenek, bántalmazzanak, bármilyen negatív módon viselkedjenek veled. Emellett az egyes jogszabályok által megfogalmazott jogok és kötelezettségek rád is kivétel nélkül vonatkoznak.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 6. cikkét mutatja be az alábbi rövid film:

Érdemes megvizsgálni az emberi jogok fogalmát. A jog lényegében döntési, cselekvési szabadságot jelent, hiszen erkölcsi vagy törvényes okok miatt nem lehet korlátozni. Nagyon érdekes a szó eredete is, ugyanis a dravida sevvu, sogu szavakból származik, melyek szépet, szabályosat, egyenest jelentenek. (Forrás: WikiSzótár.hu) Valóban, a jogainkra úgy gondolunk mint tiszta, rendezett, az előírásoknak megfelelő, biztonságérzetet adó dolgokra.

Az emberi jogok pedig minden embert alanyi jogon, egyenlően, megkülönböztetés nélkül megilletnek. Ezeket nem lehet „elvenni” senkitől. Kialakulásuk, történelmük már az időszámításunk előtti időszakra visszanyúlik.

Az emberi jogok történetéről megtudhatsz többet az alábbi linkre kattintva:

Ahhoz, hogy magunkat, szeretteinket, barátainkat biztonságban tudjuk, ismernünk kell jogainkat, melyek egyben minden más ember jogai is.