226 megtekintés

Ismerd meg a jogaidat! 4. Emberi Jog: Nincs rabszolgaság

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata az ENSZ által kiadott nyilatkozat, mely azokat az emberi jogokat foglalja magában, amelyekkel a világon mindenkinek rendelkeznie kellene a béke érdekében. A Nyilatkozat 4. cikke kimondja:

„Senkit sem lehet rabszolgaságban vagy szolgaságban tartani, 
a rabszolgaság és a rabszolga-kereskedelem minden alakja tilos.”

Mit is jelent pontosan a rabszolgaság? Ez nem kizárólag a történelem órákon ismertetett rabszolgaságot foglalja magában, hiszen az elnyomottság állapota is ide tartozik, amikor valaki nagyon erős függőségben, korlátozottan él, így nincs szabad döntési joga sem. Természetesen azt is értjük rabszolgaság alatt, amikor valaki jogfosztott, a másik személy tulajdonát képezi. Ehhez soroljuk a – korábban már említett – rabszolgák munkáján alakuló rendszert is.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 4. cikkét mutatja be az alábbi rövid film:

Érdemes megvizsgálni az emberi jogok fogalmát. A jog lényegében döntési, cselekvési szabadságot jelent, hiszen erkölcsi vagy törvényes okok miatt nem lehet korlátozni. Nagyon érdekes a szó eredete is, ugyanis a dravida sevvu, sogu szavakból származik, melyek szépet, szabályosat, egyenest jelentenek. Valóban, a jogainkra úgy gondolunk mint tiszta, rendezett, az előírásoknak megfelelő, biztonságérzetet adó dolgokra.

Az emberi jogok pedig minden embert alanyi jogon, egyenlően, megkülönböztetés nélkül megilletnek. Ezeket nem lehet „elvenni” senkitől. Kialakulásuk, történelmük már az időszámításunk előtti időszakra visszanyúlik.

Az emberi jogok történetéről megtudhatsz többet az alábbi videóra kattintva:

Ahhoz, hogy magunkat, szeretteinket, barátainkat biztonságban tudjuk, ismernünk kell jogainkat, melyek egyben minden más ember jogai is.