971 megtekintés

Ismerd meg a jogaidat! 17. Emberi Jog: Jog a tulajdonhoz

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata az ENSZ által kiadott nyilatkozat, mely azokat az emberi jogokat foglalja magában, amelyekkel a világon mindenkinek rendelkeznie kellene a béke érdekében. A Nyilatkozat 17. cikke kimondja:

„1. Minden személynek, mind egyénileg, mind másokkal együttesen joga van a tulajdonhoz.

2. Senkit sem lehet tulajdonától önkényesen megfosztani.”

Képzeld el, hogy hazamész a saját házadba, a családodhoz, a dolgaidhoz, de valaki betört, és elvitt egy vagy több számodra nagyon értékes tárgyat. Az adott személy nemhogy büntetést nem kapna, még a rendőrség sem jönne ki, mert nem számít a tulajdon fogalma. Ez természetesen egy életszerűtlen helyzet, viszont érezteti a példa, hogy mi történne, ha a tulajdon elismerése az állam és a társadalmi szokások alapján a háttérbe szorulna.

Az is előfordulhatna, hogy mire egy fáradt nap után hazaérsz, egy politikai döntés következtében elveszíted a házad, a jószágaidat, csak néhány dolgot vihetnél magaddal, és nem tudnád, hová küldenek, másnap hol ébredsz, és hol kell a semmiből új életet kezdened. Ez is néhány tollvonáson múlik, ahogyan az is, hogy hogyan szabályozzák a tulajdonhoz való viszonyt, éppen ezért is fontos a Nyilatkozat e pontja.

Figyelj meg egy gyermeket! Hogyan reagál, ha elveszik a játékát? Dühös lesz, igaz? Valószínűleg sír is. Fontos számára a tulajdona. Neki adták, az az övé. A Nyilatkozat megadja mindenki számára a jogot a saját tulajdonához.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 17. cikkét mutatja be az alábbi rövid film:

Érdemes megvizsgálni az emberi jogok fogalmát. A jog lényegében döntési, cselekvési szabadságot jelent, hiszen erkölcsi vagy törvényes okok miatt nem lehet korlátozni. Nagyon érdekes a szó eredete is, ugyanis a dravida sevvu, sogu szavakból származik, melyek szépet, szabályosat, egyenest jelentenek. (Forrás: WikiSzótár.hu) Valóban, a jogainkra úgy gondolunk, mint tiszta, rendezett, az előírásoknak megfelelő, biztonságérzetet adó dolgokra.

Az emberi jogok pedig minden embert alanyi jogon, egyenlően, megkülönböztetés nélkül megilletnek. Ezeket nem lehet „elvenni” senkitől. Kialakulásuk, történelmük már az időszámításunk előtti időszakra visszanyúlik.

Az emberi jogok történetéről megtudhatsz többet az alábbi linkre kattintva:

Ahhoz, hogy magunkat, szeretteinket, barátainkat biztonságban tudjuk, ismernünk kell jogainkat, melyek egyben minden más ember jogai is.