323 megtekintés

Ismerd meg a jogaidat! 15. Emberi Jog: Jog az állampolgársághoz

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata az ENSZ által kiadott nyilatkozat, mely azokat az emberi jogokat foglalja magában, amelyekkel a világon mindenkinek rendelkeznie kellene a béke érdekében. A Nyilatkozat 15. cikke kimondja:

„(1) Mindenkinek joga van az állampolgársághoz.

(2) Senkit sem lehet állampolgárságától, sem állampolgársága megváltoztatásának jogától önkényesen megfosztani.”

Nehéz elképzelni, hogy valaki nem él egy országban sem. Nem a hajléktalansága okán, hanem azért, mert nem rendelkezik állampolgársággal. Valószerűtlen, igaz? Az állampolgársághoz való jogod is egy alapvető emberi jog.

Természetesen nem elegendő az, ha egy országhoz tartozol, szabad döntésed okán ezt meg is változtathatod, azaz jogodban áll másik nemzet állampolgárává válni.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 15. cikkét mutatja be az alábbi rövid film:

Érdemes megvizsgálni az emberi jogok fogalmát. A jog lényegében döntési, cselekvési szabadságot jelent, hiszen erkölcsi vagy törvényes okok miatt nem lehet korlátozni. Nagyon érdekes a szó eredete is, ugyanis a dravida sevvu, sogu szavakból származik, melyek szépet, szabályosat, egyenest jelentenek. (Forrás: WikiSzótár.hu) Valóban, a jogainkra úgy gondolunk, mint tiszta, rendezett, az előírásoknak megfelelő, biztonságérzetet adó dolgokra.

Az emberi jogok pedig minden embert alanyi jogon, egyenlően, megkülönböztetés nélkül megilletnek. Ezeket nem lehet „elvenni” senkitől. Kialakulásuk, történelmük már az időszámításunk előtti időszakra visszanyúlik.

Az emberi jogok történetéről megtudhatsz többet az alábbi linkre kattintva:

Ahhoz, hogy magunkat, szeretteinket, barátainkat biztonságban tudjuk, ismernünk kell jogainkat, melyek egyben minden más ember jogai is.