916 megtekintés

Ismerd meg a jogaidat! 14. Emberi Jog: Jog biztonságos lakóhely kereséséhez

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata az ENSZ által kiadott nyilatkozat, mely azokat az emberi jogokat foglalja magában, amelyekkel a világon mindenkinek rendelkeznie kellene a béke érdekében. A Nyilatkozat 14. cikke kimondja:

„(1) Mindenkinek joga van az üldözés elől más országban menedéket keresni és azt élvezni. 
(2) Erre a jogra nem lehet köztörvényes bűncselekmények miatti, kellően megalapozott üldözés, sem pedig az Egyesült Nemzetek céljaival ellentétes cselekmények esetében hivatkozni.”

Az emberi viszályok egyes esetekben háborúkat, rendkívül nehéz körülményeket, üldözéseket idéznek elő. Sokan biztonságot, megértést és jobb életkörülményeket remélve elmenekülnek hazájukból. Amilyen nehéz döntés ilyen esetben elhagyni szeretett otthonunkat, olyan nehéz beilleszkedni egy idegen kultúrájú, nyelvű országban.

Minden évben 19 millió gyermek menekül el hazájából, azonban közel háromnegyedük nem jár sikerrel. Ennek ellenére mégis újra és újra megpróbál megszökni valaki az élhetetlen helyzet, bántalmazások okán. A Nyilatkozatban megfogalmazottak segítik őket egy jobb élet reményében.

Ez is azt bizonyítja, hogy ha te olyan szerencsés vagy, hogy nem kerülsz ilyen helyzetbe, az egyes cikkeket érdemes két nézőpontból megvizsgálni: a Te és mások szempontjából.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 14. cikkét mutatja be az alábbi rövid film:

Érdemes megvizsgálni az emberi jogok fogalmát. A jog lényegében döntési, cselekvési szabadságot jelent, hiszen erkölcsi vagy törvényes okok miatt nem lehet korlátozni. Nagyon érdekes a szó eredete is, ugyanis a dravida sevvu, sogu szavakból származik, melyek szépet, szabályosat, egyenest jelentenek. (Forrás: WikiSzótár.hu) Valóban, a jogainkra úgy gondolunk, mint tiszta, rendezett, az előírásoknak megfelelő, biztonságérzetet adó dolgokra.

Az emberi jogok pedig minden embert alanyi jogon, egyenlően, megkülönböztetés nélkül megilletnek. Ezeket nem lehet „elvenni” senkitől. Kialakulásuk, történelmük már az időszámításunk előtti időszakra visszanyúlik.

Az emberi jogok történetéről megtudhatsz többet az alábbi linkre kattintva:

Ahhoz, hogy magunkat, szeretteinket, barátainkat biztonságban tudjuk, ismernünk kell jogainkat, melyek egyben minden más ember jogai is.