951 megtekintés

Ismerd meg a jogaidat! 13. Emberi Jog: A mozgás szabadsága

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata az ENSZ által kiadott nyilatkozat, mely azokat az emberi jogokat foglalja magában, amelyekkel a világon mindenkinek rendelkeznie kellene a béke érdekében. A Nyilatkozat 13. cikke kimondja:

„(1) Az egyes államok határain belül mindenkinek joga van szabadon mozogni és lakóhelyét szabadon megválasztani.

(2) Mindenkinek joga van bármely országot, így sajátját is elhagyni, valamint saját hazájába visszatérni.”

A történelemben számos példát találunk arra, amikor korlátozták az emberek szabad mozgását – legyen szó akár határon belüli, akár azon túli utazásról. Elegendő, ha csak a jobbágyok röghöz kötését, a berlini falat vagy a zsidóság kérdését említjük meg.

Napjainkban természetes számunkra, hogy hazánkban bárhová költözhetünk. Míg egyes személyek egy településen – vagy annak környékén – élik le életüket, addig mások gyakran váltanak lakóhelyet. Nagyon ritka az olyan személy, aki életében egyszer sem költözik – legalább helységen belül –, hiszen előbb-utóbb a gyermekek “kirepülnek” a szülői házból.

A nyaralásainkat korlátok nélkül tervezhetjük belföldre és külföldre egyaránt. Ma már számos országot látogathatunk meg egy személyi igazolvánnyal a zsebünkben, ráadásul a külföldi országok számtalan csábító programmal hívogatnak.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 13. cikkét mutatja be az alábbi rövid film:

Érdemes megvizsgálni az emberi jogok fogalmát. A jog lényegében döntési, cselekvési szabadságot jelent, hiszen erkölcsi vagy törvényes okok miatt nem lehet korlátozni. Nagyon érdekes a szó eredete is, ugyanis a dravida sevvu, sogu szavakból származik, melyek szépet, szabályosat, egyenest jelentenek. (Forrás: WikiSzótár.hu) Valóban, a jogainkra úgy gondolunk, mint tiszta, rendezett, az előírásoknak megfelelő, biztonságérzetet adó dolgokra.

Az emberi jogok pedig minden embert alanyi jogon, egyenlően, megkülönböztetés nélkül megilletnek. Ezeket nem lehet „elvenni” senkitől. Kialakulásuk, történelmük már az időszámításunk előtti időszakra visszanyúlik.

Az emberi jogok történetéről megtudhatsz többet az alábbi linkre kattintva:

Ahhoz, hogy magunkat, szeretteinket, barátainkat biztonságban tudjuk, ismernünk kell jogainkat, melyek egyben minden más ember jogai is.