1336 megtekintés

Ismerd meg a jogaidat! 12. Emberi Jog: A magánélethez való jog

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata az ENSZ által kiadott nyilatkozat, mely azokat az emberi jogokat foglalja magában, amelyekkel a világon mindenkinek rendelkeznie kellene a béke érdekében. A Nyilatkozat 12. cikke kimondja:

„Senkinek magánéletébe, családi ügyeibe, lakóhelye megválasztásába vagy levelezésébe nem szabad önkényesen beavatkozni, sem pedig becsületében vagy jó hírnevében megsérteni. Minden személynek joga van az ilyen beavatkozásokkal vagy sértésekkel szemben a törvény védelméhez.”

Hányszor hangzanak el a következő és hasonló mondatok: „Ne avatkozz a magánéletembe! Nekem is jogom van a magánélethez!”

Mi történne, ha többek között megmondanák, hol és hogyan élj, miként neveld gyermekeid, hogyan viselkedj a házastársaddal, egyáltalán mikor házasodj meg; ha az engedélyed nélkül elolvasnák a leveleidet, pedig te az abban foglaltakat senkinek nem szeretnéd a tudomására hozni? Reménytelenül dühösnek vagy bánatosnak, elnyomottnak éreznéd magad, ha vérig sértenék a becsületedet, a rólad kialakult pozitív képet, esetleg beavatkoznának a magánszférádba, igaz?

Ez a cikk biztosítja, hogy senki ne tehesse meg veled ezeket vagy más hasonló dolgokat. Amennyiben ez mégis előfordulna, jogod van a törvény adta lehetőségek segítségével megvédeni magad.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 12. cikkét mutatja be az alábbi rövid film:

Érdemes megvizsgálni az emberi jogok fogalmát. A jog lényegében döntési, cselekvési szabadságot jelent, hiszen erkölcsi vagy törvényes okok miatt nem lehet korlátozni. Nagyon érdekes a szó eredete is, ugyanis a dravida sevvu, sogu szavakból származik, melyek jelentése szép, szabályos, egyenes. (Forrás: WikiSzótár.hu) Valóban, a jogainkra úgy gondolunk mint tiszta, rendezett, az előírásoknak megfelelő, biztonságérzetet adó dolgokra.

Az emberi jogok pedig minden embert alanyi jogon, egyenlően, megkülönböztetés nélkül megilletnek. Ezeket nem lehet „elvenni” senkitől. Kialakulásuk, történelmük már az időszámításunk előtti időszakra visszanyúlik.

Az emberi jogok történetéről megtudhatsz többet az alábbi videóban: