989 megtekintés

Ismerd meg a jogaidat! 11. Emberi Jog: Bűnösségünk bizonyításáig mindig ártatlanok vagyunk

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata az ENSZ által kiadott nyilatkozat, mely azokat az emberi jogokat foglalja magában, amelyekkel a világon mindenkinek rendelkeznie kellene a béke érdekében. A Nyilatkozat 11. cikke kimondja:

„Minden büntetendő cselekménnyel vádolt személyt ártatlannak kell vélelmezni mindaddig, amíg bűnösségét nyilvánosan lefolytatott perben, a védelméhez szükséges valamennyi biztosíték mellett, törvényesen megállapítják.
Senkit sem szabad elítélni oly cselekményért vagy mulasztásért, amely elkövetése pillanatában a hazai jog vagy a nemzetközi jog szerint nem volt büntetendő cselekmény. Ugyancsak nem szabad súlyosabb büntetést kiszabni, mint amely a büntetendő cselekmény elkövetése pillanatában volt alkalmazható.”

Minden embernek elidegeníthetetlen joga, hogy ne bánjanak vele bűnösként, míg a vád igazolást nem nyert. Ez azért rendkívül lényeges, mert ártatlanul bebörtönözhetnék, egyes országokban pedig akár ki is végezhetnék. Kaphatna olyan pénzbüntetéseket, lelki támadásokat melyek okán élete további részében jelentősen lecsökkentenék túlélési esélyeit. Ezt azonban nem kizárólag az igazságszolgáltatásra érdemes alkalmazni, hanem felhasználható az élet bármely területén.

A cikk azt is kimondja, hogy amennyiben az adott időpontban valaki elkövetett egy olyan tettet, amely akkor nem számított bűncselekménynek, később soha nem büntethető érte. Az is fontos, hogy amennyiben például 10 év börtönbüntetés járt akkoriban a cselekményért, nem büntethető 20 évre senki, amennyiben később módosítják az ide vonatkozó rendelkezéseket.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 11. cikkét mutatja be az alábbi rövid film:

Érdemes megvizsgálni az emberi jogok fogalmát. A jog lényegében döntési, cselekvési szabadságot jelent, hiszen erkölcsi vagy törvényes okok miatt nem lehet korlátozni. Nagyon érdekes a szó eredete is, ugyanis a dravida sevvu, sogu szavakból származik, melyek jelentése szép, szabályos, egyenes. (Forrás: WikiSzótár.hu) Valóban, a jogainkra úgy gondolunk mint tiszta, rendezett, az előírásoknak megfelelő, biztonságérzetet adó dolgokra.

Az emberi jogok pedig minden embert alanyi jogon, egyenlően, megkülönböztetés nélkül megilletnek. Ezeket nem lehet „elvenni” senkitől. Kialakulásuk, történelmük már az időszámításunk előtti időszakra visszanyúlik.

Az emberi jogok történetéről megtudhatsz többet az alábbi videóból:

Ahhoz, hogy magunkat, szeretteinket, barátainkat biztonságban tudjuk, ismernünk kell jogainkat, melyek egyben minden más ember jogai is.