1014 megtekintés

Ismerd meg a jogaidat! 10. Emberi Jog: A tárgyaláshoz való jog

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata az ENSZ által kiadott nyilatkozat, mely azokat az emberi jogokat foglalja magában, amelyekkel a világon mindenkinek rendelkeznie kellene a béke érdekében. A Nyilatkozat 10. cikke kimondja:

„Minden személynek teljesen egyenlő joga van arra, hogy ügyét független és pártatlan bíróság méltányosan és nyilvánosan tárgyalja, s ez határozzon egyrészt jogai és kötelezettségei felől, másrészt minden ellene emelt bűnügyi vád megalapozottsága felől.”

Ennek a cikknek van néhány nagyon fontos kulcsszava: egyenlő, független, pártatlan, méltányos és nyilvános. Miért is fontosak ezek? Ha nem kezelnének másokhoz képest egyenlő jogokkal és kötelezettségekkel, akkor önkényes módon ítélnének el vagy mentenének fel, melynek hatására nem tudnád irányítani az életed, félnél cselekedni vagy nem tenni meg valamit, ezenkívül aránytalan büntetések érnének. A független és pártatlan bíróság minden esetben elengedhetetlen, hiszen lényeges a befolyásmentesség a jogszabályoknak megfelelő jogok és kötelezettségek biztosításához. Zártkörű tárgyalás esetén olyan vád, bánásmód érhetne, melynek következtében nem tudnád megfelelően megvédeni magad és méltánytalan szankciókkal sújthatnának, ráadásul a titkosítás okán nem tudnád az igazad sem bizonyítani.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 10. cikkét mutatja be az alábbi rövid film:

Érdemes megvizsgálni az emberi jogok fogalmát. A jog lényegében döntési, cselekvési szabadságot jelent, hiszen erkölcsi vagy törvényes okok miatt nem lehet korlátozni. Nagyon érdekes a szó eredete is, ugyanis a dravida sevvu, sogu szavakból származik, melyek jelentése szép, szabályos, egyenes. (Forrás: WikiSzótár.hu) Valóban, a jogainkra úgy gondolunk mint tiszta, rendezett, az előírásoknak megfelelő, biztonságérzetet adó dolgokra.

Az emberi jogok pedig minden embert alanyi jogon, egyenlően, megkülönböztetés nélkül megilletnek. Ezeket nem lehet „elvenni” senkitől. Kialakulásuk, történelmük már az időszámításunk előtti időszakra visszanyúlik.

Az emberi jogok történetéről megtudhatsz többet az alábbi linkre kattintva:

Ahhoz, hogy magunkat, szeretteinket, barátainkat biztonságban tudjuk, ismernünk kell jogainkat, melyek egyben minden más ember jogai is.