230 megtekintés

Ismerd meg a jogaidat! 1. Emberi Jog: Mindannyian szabadnak és egyenlőnek születtünk

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata az ENSZ által kiadott nyilatkozat, mely azokat az emberi jogokat foglalja magában, amelyekkel a világon mindenkinek rendelkeznie kellene a béke érdekében. A Nyilatkozat 1. cikke kimondja:

„Minden emberi lény szabadnak születik, és egyenlő méltósága és joga van. Az emberek, ésszel és lelkiismerettel bírván, egymással szemben testvéri szellemben kell, hogy viseltessenek.”

A fentiek alapján mindenkinek elidegeníthetetlen joga, hogy embertársaihoz hasonlóan, megkülönböztetés nélkül bánjanak vele. Senkit nem lehet születésekor szabadságában korlátozni, azaz rabszolgaságban tartani, vagy egyéb korlátozó módon bánni vele.

Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 1. cikkét mutatja be az alábbi rövid film:

Érdemes megvizsgálni az emberi jogok fogalmát. A jog lényegében döntési, cselekvési szabadságot jelent, hiszen erkölcsi vagy törvényes okok miatt nem lehet korlátozni. Nagyon érdekes a szó eredete is, ugyanis a dravida sevvu, sogu szavakból származik, melyek szépet, szabályosat, egyenest jelentenek. (Forrás: WikiSzótár.hu) Valóban, a jogainkra úgy gondolunk mint tiszta, rendezett, az előírásoknak megfelelő, biztonságérzetet adó dolgokra.

Az emberi jogok pedig minden embert alanyi jogon, egyenlően, megkülönböztetés nélkül megilletnek. Ezeket nem lehet „elvenni” senkitől. Kialakulásuk, történelmük már az időszámításunk előtti időszakra visszanyúlik.

Az emberi jogok történetéről megtudhatsz többet az alábbi videóból:

Ahhoz, hogy magunkat, szeretteinket, barátainkat biztonságban tudjuk, ismernünk kell jogainkat, melyek egyben minden más ember jogai is.