44 megtekintés

HOL TEREM A PÉNZ?

A pénzről nem sokat tanítanak az iskolákban.

Sokáig úgy gondoltam, ha jó sokat keresek, az mindent megold. Ez nem így van. Otthon azt a sulykolták, hogy „addig nyújtózkodjak, amíg a takaróm ér”, hogy állandóan spóroljak – ezzel sem tudtam azonosulni… Jó néhány könyvet olvastam róla, mégsem láttam a fától az erdőt, pedig egyszerű lett volna!

Van egy törvényszerűség, amiről így ír L. Ron Hubbard:

“Nehéz felelősnek lenni valamiért, vagy kontrollálni valamit, hacsak nincs TUDÁSUNK róla. 
Ostobaság FELELŐSSÉG nélkül próbálni kontrollálni valamit vagy akár tudni valamit.
Nehéz teljes tudással bírni valamiről, vagy felelősnek lenni valamiért, ami felett nincs KONTROLLUNK…”

TUDÁS: ismerni valamit, hogy működik, összefüggéseivel, minden hozzá tartozóval. Valaki tud palacsintát sütni, mert tudja, mi kell hozzá, a tűzhellyel, sütővel bánni, stb.

KONTROLL: képesség eldönteni, meghatározni, elérni, hogy valami létrejöjjön, változzon, vagy megszűnjön. Például eldönteni, hogy mikor, hány és milyen palacsintát süssön, kinek, stb.

FELELŐSSÉG: annak felismerése, felvállalása, hogy valamit Te okozol, okoztál vagy okozhatsz a jövőben, ha úgy döntesz. Tőled függ.

Ez nem mindig egyszerű, mert az ember okoz olyasmit is, amire nem büszke, és azt hajlamos másra kenni. Ez viszont zsákutca, mert a helyzet javítását (annak okozását) is mástól várja, akire nincs befolyása. Vannak ugyan dolgok, amiket közösen csinálunk (más is felelős), de amin biztosan tudsz változtatni (javítani) az a saját gondolatod és tetteid. Tapasztalati tény, hogy sikeresebb, ha mások hibái helyett azzal törődsz, amit magad gondolsz és teszel.

Például, ha elszakadt pár palacsinta, gondolhatnád, hogy azért történt, mert „csúnyán nézett a szomszéd”. Viszont a szomszéd nem tud másképp nézni… Ha magadban keresed az okot, akkor rájössz, hogy mit szúrtál el te magad, amit helyre tudsz tenni!

Összefoglalva: ha megtanulsz, megismersz valamit, akkor képessé válsz kontrollálni azt, képessé válsz okozni, hogy így vagy úgy legyen. Így van ez a pénzzel is.

Ismerd meg pontosan, hogy mennyit és mire költesz, hogy mennyi bevételed van, honnan. A kiadásokat érdemes naponta vezetni, például a nap közben összegyűlt számlák alapján, kategorizálva („étel”, „utazás”, „tartalék”, stb.). Egy hónap múlva már látod, hogy mennyi jön be, mire megy el, melyek a megkerülhetetlen költségek, és hol lehet változtatni, észszerűsíteni.

Ha ezeket világosan látod, jöhet a kontroll. Amikor megvan a bevételed, döntsd el, hogy mire fogod költeni, mielőtt elköltenéd. Tervezd meg, mennyit fogsz rezsire, szórakozásra, ruhára stb. költeni. Valami egyszerű módszerrel kövesd a kiadásokat, hogy lásd, hol tartasz. Oszd szét úgy a bevételt, hogy tartalékra is jusson. A kiadás oldalon így megvan a felelősséged is (Te okozod).

Itt jön az izgalmas rész: a bevétel kontrollálása, okozása. Rájöttem, miért nem tetszett a szüleim tanácsa (spórolás, addig nyújtózkodj…). Igaz, hogy kevesebbet kell költeni, mint a bevétel, de kiderült, hogy a legfontosabb oka annak, hogy több pénzed legyen, az maga a vágyad, a célok, amiket el akarsz érni (amihez több pénz kell), a bevétel akarása.

Talán nehéz elhinni, de Te magad okozod a bevételedet! Megtévesztő lehet a sok külső körülmény (főnök, munkahely, bank, stb.). Ráadásul nagy divat a panaszkodás: valami külső körülményre, másra mutogatni, ha valami nem tetszik. („Nincs elég pénzem, mert a …”). Csakhogy a panaszkodással az ember mást jelöl meg okozóként egy rossz állapot miatt (másra keni), amire ráadásul nincs befolyása!

A tudás, kontroll és felelősség (te okozod, rajtad múlik) törvényszerűsége a pénzre, a bevételre is érvényes. A bevételről is felismerheted, felvállalhatod, hogy Te okozod (felelősség).

A bevételt is lehet tervezni! Hogyan? Növelni kell a tudást, ha nagyobb kontrollt, felelősséget (okozás) akarsz. Van néhány további adat, ami jelentősen javítja az esélyed, hogy olyan bevételt teremts, ami kiszolgálja a céljaidat. Néhány rövid tanfolyamon megismerheted ezeket, azt is, hogy mi az a bizonyos helyzet, amikor a takarékosság tényleg az egyik észszerű lépés (minden más esetben csak ront).

További információért keresd a legközelebbi Szcientológia szervezetet.

Dr. Lerner Péter