665 megtekintés

Hol ér a szólásszabadság véget?

Egyik csoport sem érti jobban a szólásszabadság létfontosságú szerepét a társadalomban, mint a szcientológusok. Ha ezt a jogot az alapítónk nem garantálta volna, a Szcientológia valójában eltűnt volna évtizedekkel ezelőtt.

Ennek az az oka, hogy bármilyen kultúrában, erőteljes érdekek azon dolgoznak, hogy elnyomják a szólásszabadságot, attól a félelemtől tartva, hogy uralmuk eltűnik, vagy mások megdöntik azt. Bizonyos zsarnoki kormányok, kapzsi vállalatok és médiaóriások nem bírnak ellenállni annak a kísértésnek, hogy a hatalmukkal visszaélve eltiporjanak vagy kiiktassanak másokat, akiket konkurenciának gondolnak. És arra használják a sajtó erejét és a szólásszabadságot, amivel maguk rendelkeznek, hogy megakadályozzanak másokat ennek gyakorlásában, hogy biztosítsák hatalmukat és előnyeiket.

A szabadság felelősséggel jár

Manapság úgy tűnik, a “hamis média” mindenhova beférkőzött. Ennek a “hamis médiának” a támadása hozzásegíti az erőteljes szervezeteket, hogy kiiktassanak bizonyos hangokat, szószólókat, amint azt a közelmúltban láttuk a Google, Facebook és Twitter részéről is. Talán azért kellett elhallgattatni több ilyen véleményt, mert hamis információkat terjesztettek, vagy erőszakra buzdítottak, és csak remélni tudjuk, hogy volt elegendő bizonyíték, mielőtt nem engedélyezték tovább a működésüket, ugyanis egyes országokban, ahol a szólásszabadság ellenőrzés alatt áll, az igazi ok az az, hogy kiszolgálja a hatalmon levőket és terjesszék a saját ideájukat. Ami az én vallásomat érinti, a szcientológusok folyamatosan hazugságoknak és elferdítéseknek vannak kitéve a médián és a közösségi oldalakon keresztül. Ez a vallásunk megjelenése óta zajlik. Tudjuk, hogy anélkül, hogy egy olyan társadalomban élnénk, amely nem garantálja a szólásszabadságot, mert azok, akiknek a kezében van a hatalom, és a Szcientológiát veszélyesnek látják saját magukra nézve – újságírói, pénzügyi, politikai vagy egyéb módon – már rég összeroppantunk volna ezek súlya alatt.

De amit hazugságokat terjesztő egyének és szervezetek nem értenek, az az amit mi teljesen értünk: a szabadság felelősséggel jár. Felelősség, azokért a dolgokért, amit mondunk, az általunk közölt információkért, a tetteinkért.  Magának értetődőnek tekinteni ezt a szabadságot, és hazugságok terjesztésére használni, gondoskodni fognak róla, hogy csak idő kérdése legyen, hogy mikor tűnik el a szólászabadság joga mások számára.

John Pantermuehl

 

Cikk forrása: Fordítás.

Eredeti: https://www.standleague.org/blog/where-does-freedom-of-speech-end.html