992 megtekintés

Hogyan zajlik egy Esküvői szertartás a Szcientológia egyházban?

A házasság rítusát szinte minden vallás és kultúra szentnek tekinti. A társadalmak alapvető építőkövének – a családnak – a szent eskü alatt megfogant házasság az alapja.

A házasság és a család a Szcientológiában nagyon fontos egység, hiszen a jövő építése ebből a szövetségből indul ki.

Egyházunk méltóképpen szentesíti a két ember összetartozását az Esküvői szertartással.

Több fajta ceremónia közül lehet választani, attól függően, hogy a pár hogyan dönt.

A hosszabb, ünnepélyesebb szertartás az, amit rendszerint választani szokott az ifjú pár.

Ez a fajta ceremónia méltóságteljes, tartalmazza a tradicionális fordulatokat, ám tartalmazza a házaséletre való felkészítést is, hol komolyabb, hol vicces formában.

Íme egy rövid részlet:

„… Érted-e vajon azt is, hogy

népünk szokása szerint

neki, és csak neki ígéred

szerelmes csókod és

simogatásod?

Érted e?

(Válasz)…”

Az ifjú pár gyakorlati útmutatót kap a házasélethez, s e szerint az életszerű felkészítés szerint kell válaszolniuk igennel és nemmel azokra a kérdésekre, amiket a Lelkész intéz hozzájuk.

Így fogadalmaik nem üres frázisokban csengenek vissza, hanem olyan elvárásokra tesznek ígéretet, amelyek elkerülhetetlenül felbukkannak az életben.

Végül a barátok, rokonok tanúsága előtt szentesítik az esküt, és a gyülekezet együtt örvendezik és kíván minden jót nekik.

Lehetőség van kötetlenebb megfogalmazású, rövidebb szertartásokra is a Szcientológia egyházban. De bármilyen ceremóniáról is legyen szó, minden résztvevő számára komoly jelentéssel bírnak ezek az események. Megjelenik bennük a Szcientológia filozófiájának L. Ron Hubbard által lefektetett alapgondolata, a megértés, mely a közös egyetértésen, affinitáson és kommunikáción alapul.

Az Esküvői ceremóniák nagyon közkedveltek a hívek körében, mert legyen szó akár a hagyományos szertartásról, vagy bármely rövidebb változatról, vidámság és emelkedett hangulat kapcsolódik mindegyikhez.