1372 megtekintés

Hogyan neveljünk boldog gyermeket?

Mikor egy gyermek még meg sem fogant, a leendő szülőkben már felmerül a kérdés: hogyan fogjuk nevelni? A leendő édesanyát és édesapát tekintve nehézséget jelent, hogy két különböző családi háttérrel, elvekkel rendelkeznek. Az eltérő nézőpontokat mindenképpen szükséges összeegyeztetniük, majd megállapítaniuk, melyek azok a módszerek, amelyeket szeretnék alkalmazni, esetleg éppen kizárni az életükből, mert gyermekként, felnőttként nem értettek velük egyet. Ezen kívül számos külső – internet, könyvek, szaklapok, barátok, stb. – információval is találkoznak, viszont azok nem biztos, hogy tükrözik a nézeteiket, ráadásul az ellentétes adatokból nehéz kiszűrni a valóban használhatót. Ebben a zűrzavaros helyzetben segítenek L. Ron Hubbard egyszerű, de annál hatékonyabb – számos sikerrel alátámasztott – technikái a gyermeknevelést illetően.

Lényeges, hogy a gyermek ember, aki még nem érte el teljes fejlettségét. Saját akarata, nézőpontja van. Észrevetted már, hogy amikor a gyermeked békésen üldögél az öledben és te szorosan magadhoz öleled, akkor ki akar szabadulni a karjaidból? Ezt a Szcientológiában úgy hívjuk: öndeterminizmus, azaz saját döntési szabadság. Amennyiben ezt nem vesszük figyelembe, korlátozzuk, ráerőltetjük akaratunkat, a gyermek lázadni, neheztelni fog. A gyermeknek joga van az öndeterminizmusához. Nem szabad idomítani. Amennyiben nem akarod teljes mértékben irányítani, akkor képes lesz kifejezni önmagát, valamint egy sikeres és boldog életet élni. Egyszerű módszer, igaz?

Az öndeterminizmus figyelembevétele mellett még számos egyéb technika is létezik. Ezt, illetve más eredményes gyermeknevelési módszereket ismerhetsz meg az alábbi videóból: