táblázat az emberi viselkedésről címlapkép
1169 megtekintés

Hogyan mentette meg az életem egy táblázat az emberi viselkedésről

Amikor 4 éve vége lett egy kapcsolatomnak, nagyon rosszul éreztem magam.

4 évig bírtam, habár így, utólag nézve, fogalmam sincs, hogy hogyan.

Akkor már úgy éreztem, hogy ha egy nappal is tovább kell maradnom ebben a házasságban, szó szerint bele fogok halni. Lelkileg olyan voltam, mint egy kifacsart rongy, amelyet ezerszer elhasználtak.

Igazából nem tudtam az okát, hogy miért van ez. Miért érzek félelmet a férjem közelében, miért érzem úgy, hogy állandóan résen kell lennem? Hiszen ő olyan jónak tűnt, az emberek kívülről azt gondolták róla, hogy ő annyira rendben van. A látszat fenntartására tényleg nagy hangsúlyt fektetett…

Azt meg csak én tudtam, hogy mögötte mi van. Mennyi hazugság, mennyi csalás, és hogy bizony nem rest kezet emelni egy nőre. Mégis azt gondoltam, hogy velem van a baj, hiszen azt hallgattam 4 éven át, hogy én vagyok a problematikus, a rossz, aki rosszul csinál dolgokat, és úgy általában is minden balszerencsének én vagyok az oka.

Össze voltam törve. Azért mert annyira leértékeltek éveken át. Az egyik ilyen mélypontom alkalmával egy ismerősöm elém tett egy nagy papírt, amelyen egy táblázat volt. Ez volt ráírva: Az emberi viselkedés táblázata.

A barátom rámutatott a táblázatban egy sorra, hogy nézzem meg. Megdöbbentem.

Ott volt leírva pontosan az egész, hogy mi történt velem abban a kapcsolatban, és hogy miért történt, és hogy milyen ember tette ezt velem.

Elkezdtem alaposan vizsgálni ezt a táblázatot, és rájöttem, hogy mindenkit megtalálok rajta. Minden körülöttem lévő ember beazonosítható volt a rá jellemzők alapján. A reakciók, a kommunikáció, az egészségi állapot, mind-mind része annak, hogy belül milyen emberek vagyunk. Hogy mindenfajta viselkedésnek oka van, és hogy bizonyos emberektől pontosan mit várhatunk.

Jól éreztem, hogy veszélyben vagyok, hiszen a táblázatnak abban a sorában le volt írva, hogy az ilyen ember nem az életet támogató dolgokat szereti. Micsoda megkönnyebbülés volt! Megértettem nemcsak ezt, hanem az összes eddigi emberi kapcsolatomban elszenvedett kudarcaim okát is. Megértettem, hogy mennyire fontos a megfelelő emberekkel körbevenni magunkat, és hogy mennyire fontos a nem oda valókat is a helyükön kezelni.

Ezt a táblázatot a mai napig használom, azóta már ki van ragasztva a dolgozószobám falára. Ez a táblázat az emberek érzelmi beállítottságát és az ahhoz tartozó viselkedésmintákat tévedhetetlenül, elképesztő pontossággal mutatja be.

Ha valaki megtanulja ezt és használja is, az többé nem fog beleszaladni rosszul megválasztott társakba, partnerekbe, „barátokba”.

Mennyire jó ez, igaz? Mennyire biztonságot ad az ilyen tudás! Imádom. Azóta ezerszer jobban boldogulok az életben, és sokkal kevesebbszer ér meglepetés. Ez a táblázat ugyanis pontos iránytű az emberi viselkedéshez. Ez a táblázat olyan, mint a röntgen. Átlátsz vele a rossz szándékokon, és felismered a jókat.

Ja, és a legfontosabbat még nem is mondtam: SEGÍTENI TUDSZ VELE A SZERETTEIDNEK. JOBB ÉRZELMI SZINTRE TUDSZ HOZNI VELE EMBEREKET.

Azt hiszem, ez a legcsodásabb az egészben…