személyes hatékonyság
1205 megtekintés

Hogyan kerüljük el a förtelmes főnököt álláskeresés során

Ha valaki olyan élethelyzetbe sodródik, hogy kénytelen álláskeresésre adni a fejét, gyakran nem engedheti meg magának, hogy válogasson. Persze, nyilván vannak alapszempontjai, amelyeket figyelembe vesz: munkaidő, fizetés, a tevékenység jellege, beosztás, munkatársak, lakóhelytől való távolság, környezet stb.

Ilyenkor a lehetőségeinkhez mérten megpróbáljuk a legoptimálisabb döntést meghozni, ám sajnos ez nem mindig sikerül. Néha azért, mert nem volt választásunk, nem adódott jobb lehetőség, néha azért, mert nem volt időnk mindenre felkészülni, de gyakran volt úgy is, hogy egyszerűen nem tudtuk, mire is kellett volna a sok szempont között a legnagyobb hangsúlyt fektetni.

Tudtuk, hogy fontos lenne, de a sok más, szintén fontos dolog között azért sikkadt el, mert „nagy volt a nyomás”, aztán amikor erre rájöttünk, már késő volt.

Az egyik ilyen alapvető kérdés, hogy milyen lesz a főnökünk. Hogy szakmailag milyen, az minden álláskereső helyzetében más és más. Már ennek a megítélése sem mindig egyszerű feladat. Viszont itt van egy másik iszonyú fontos kérdés, és ez mindent felülírhat:

Milyen ember is az, akinek ki fogjuk szolgáltatni magunkat? Lehetne ezt finomabban is megfogalmazni, de a tény attól még tény marad: bizonyos mértékben mindenképp ki vagyunk szolgáltatva a főnökünknek.

Ha egy olyan személyiségű felettest foguk ki, akit egyébként rendes körülmények között messziről elkerülnénk, akkor az könnyen megkeserítheti az életünket. Szélsőséges helyzetben könnyű dönteni. Ha azonnal látod: egy disznóval van dolgod, aki már az első alkalommal sem veszi le a szemét a dekoltázsodról, és még akkor sem áll le kétértelmű megjegyzéseivel, ha már harmadjára fűzöd bele a mondataidba, hogy boldog párkapcsolatban élsz, vagy ha már az első beszélgetésetek során nyilvánvalóvá válik, hogy a fazon teljesen szétszórt, és agresszívan viselkedik mindenkivel a környezetében, akkor nem nehéz kitalálni, mi várna rád ezen a munkahelyen.

Az igazi gondok ott kezdődnek, amikor ezek a napestig sorolható negatív jelek ott vannak, de nem egyértelműek. Sajnos az emberek nem mindig olyanok, mint amilyennek elsőre mutatják magukat. Erre szokták azt mondani, hogy nem láthatjuk előre, hogy kiben mi lakozik.

A szcientológusok – azon túl, hogy folyamatosan jobbá és jobbá szeretnének válni – azért is tanulnak az életről, az emberről, az embereket mozgató motivációkról, hogy ezeket a mindennapjaik során használni tudják.

Vannak bizonyos jelek, viselkedési minták, hétköznapi reakciók és beszédtémák, amelyekhez az emberek különböző módokon viszonyulnak, és ezeket viszonylag kis időráfordítással járó tanulás után is könnyű észrevenni. Így aztán nem szaladunk bele olyan szituációkba, mint például egy kibírhatatlan főnök, aki teljesen ellehetetleníti a mindennapjainkat.

Ahhoz, hogy ezeket az egyszerű adatokat valaki használni tudja, még csak nem is kell feltétlenül szcientológusnak lennie. Elég, ha csak megtanulja és következetesen alkalmazza őket a saját élete legfontosabb döntéseinél. Például állásinterjúk során.

Ezek közül az adatok közül a legegyszerűbbeket és a legkézenfekvőbben használhatókat A munka problémái című tanfolyam tartalmazza, amely L. Ron Hubbard írásai alapján készült. Nézz utána ezen a linken.