Czagány Ádám Szcientológia Clear
3048 megtekintés

Hogyan javított az életemen a Szcientológia – interjú Czagány Ádámmal

Milyen Clearként az élet? Erről beszélgetünk Czagány Ádámmal, egy nyíregyházi ügyvezetővel, aki folyamatosan tanul, fejlődik és jobb megoldásokat keres magának és másoknak.

A Clear angol szó, azt jelenti: tiszta. A Clear olyan személy, akinek nincsenek többé nem tudatos (tudatalatti”) megnyilvánulásai, és már nem szenved pszichoszomatikus (lelki eredetű) betegségektől. Ez az állapot a Szcientológia lelki tanácsadásával, az auditálással érhető el.

Mikor és hogyan találkoztál a Szcientológiával, illetve annak részterületével a Dianetikával?

Cz. Á.: Nyíregyházán születettem, majd egy közeli kisvárosban nőttem fel, ott végeztem az iskoláimat is. Majd a Debreceni Egyetemen szereztem programozó-matematikus diplomát, és az IBM-nél dolgoztam néhány évig. Mindig is kerestem valami mást, valami többet, valami igazit a dolgok mögött, mert nem volt elég az, hogy legyen egy jó állásom, állapodjak meg, és időnként járjak el nyaralni a családdal… Akartam tudni, hogy hol kapok válaszokat azokra a dolgokra, amiket sokan elfogadnak, hogy ‘hát ez így van’. Ekkor olvastam el a Dianetika könyvet (Dianetika: A szellemi egészség modern tudománya, L. Ron Hubbard könyve az emberi elme működéséről), és kaptam Dianetika auditálást (az auditálás a Dianetika könyvből megtanulható módszer, amely révén az ember törölni tudja a fájdalmas emlékeket, amelyek rossz hatással vannak a jelenlegi életére), és azóta tudom, hogy több mindenre van válasz az életben, mint amire általában az emberek gondolnak. Nemsokára munkatárs lettem a Nyíregyházi Dianetika Központban (ez a magyarországi Szcientológia Egyház legnagyobb missziója jelenleg), és azóta is itt dolgozom.

Milyen számodra Clearnek lenni?

Cz. Á.: A lehető legtermészetesebb dolognak tűnik Clearnek lenni. Olyan, mintha korábban valahogy nem teljesen lettem volna önmagam. Voltak olyan alkalmak az életemben, amikor furcsálltam a saját reakcióimat, és elgondolkodtam rajta, hogy „ezt most miért csináltam?”. Mióta Clear vagyok, nincsenek ilyen reakciók, teljesen én irányítok, és tudom, hogy mit és miért teszek.

Miben változott az életed, mióta Clear vagy?

Cz. Á.: Mondhatom, hogy korábban sem voltak rosszak az emberi kapcsolataim, de amióta elértem a Clear állapotot, azóta valahogy még inkább kisimult minden körülöttem. És természetesen a változás nem a többi emberben volt, hanem bennem.

Rájöttem, hogy mi történik az emberekkel, amikor esetleg rossz napjuk van, de ettől függetlenül még mindannyian jóravaló és jó szándékú emberek. Megtanultam egyrészt elfogadni a furcsa reakciókat az emberek részéről – mert már értem, hogy miért csinálják –, másrészt képes vagyok ezeket úgy kezelni, hogy egy beszélgetés végén mind a ketten jobb kedvűen távozzunk. Amióta Clear vagyok, azóta olyan, mintha minden egyes napomra ráhúztak volna egy fátylat, ami sokkal-sokkal nyugodtabbá teszi az életem. Nincs stressz, nincs nyomás, nincs az az érzésem, hogy valami megfoghatatlan dolog miatt hajtanom kell magam. Nem aggódom, hogy el fogok késni valahonnan, hanem tudom, hogy hogyan fogom megoldani a helyzetet. Sokkal inkább magabiztos lettem az emberi kapcsolatokban és úgy általában az élet minden területének a kezelésében. Ha valamit nem tudok vagy nem értek, akkor nem félek segítséget kérni; utánajárok a dolognak, és tanulok róla, ha éppen fontos. Ja, a tanulás… a tanulás (legyen szó bármiről) olyan könnyedén megy, mint még soha, pedig régebben sem voltam rossz tanuló.

Milyen hatással van a környezetedre a Te Clear állapotod?

Cz. Á.: Azt hiszem, az, hogy Clear lettem, nagyon pozitívan hat a környezetemre is. Talán nem tűnik nagyképűségnek, ha azt mondom, hogy szerintem jó hatással vagyok az emberekre körülöttem, de erről persze őket kellene megkérdezni. Amit én tapasztalok, az az, hogy ha belekerülök egy nehezebb helyzetbe – egy vitába vagy nézeteltérésbe –, akkor sokkal rövidebb idő alatt tudom ezt a dolgot kezelni és rendbe tenni, mint korábban. Nincsenek már olyan dolgok a párkapcsolatomban sem, hogy valamelyikünk napokig duzzog… pedig ez a korábbi kapcsolataimban gyakran előfordult, sőt, előfordult, hogy én is duzzogtam – még ha nem is vagyok rá büszke. A legjobb pedig az, hogy ha én látok egy nehéz helyzetet másoknál, akkor könnyedén tudok nekik segíteni, hogy ezt ők is megoldják, és ne essenek bele abba a hibába, hogy napokig haragszanak egymásra. Ez persze igaz a munkában is – mióta Clear lettem, nem emlékszem, hogy bármilyen olyan helyzet történt volna, amelyik hosszan tartó, nehéz munkával helyrehozható problémákat okozott volna. Leginkább megelőzöm már ezeket, ha lehet, vagy nagyon gyorsan korrigálom, persze a többiek segítségével.

Van még egy dolog: az emberek szívesen beszélgetnek velem. Ez csak most ugrott be. Én évekkel ezelőtt nem voltam igazán társasági ember; néha nehezen tudtam beszélgetésbe elegyedni, pláne újonnan megismert emberekkel. Programozó matematikus diplomám van, és sokkal közelebb álltak hozzám a gépek és a technika, mint az emberek. Azokat valahogy könnyebb volt megértenem. Mióta Clear vagyok, valahogy olyan könnyedén megtörténik, hogy beszédbe elegyedek valakivel bárhol, mintha ez mindig is így lett volna. Szóval, ha ez az én hatásom a környezetemre – és vissza rám –, akkor én ezt is pozitívnak értékelném.

Mi az, amit el szeretnél mondani másoknak a Szcientológiáról?

Cz. Á.: A Szcientológiáról – ugyanúgy, mint minden másról az életben – egyetlen dolgot szeretnék átadni. Mindenki alkossa meg a saját véleményét, a saját tapasztalatai alapján.

Azt figyeltem meg, hogy valamiért a sajtó, a média, és ezáltal az emberek nagy része minden egyes pillanatban el van foglalva egy éppen „aktuális” témával. Ha például választások vannak, akkor azzal; ha egy nagy sportesemény van, akkor azzal; ha történt valami botrány, akkor épp azzal. A sajtónak persze el kell adnia az újságot, nézettséget, vagy éppen online-látogatottsági számot kell produkálnia. Tehát minden egyes hírt és információt úgy fog továbbadni, hogy az hirtelen felkeltse az emberek figyelmét. Mivel az emberek ezt így kapják meg, így is fogják továbbadni, anélkül hogy valaha is megbizonyosodtak volna a hír valódiságáról. Emiatt van egy halom sztereotípia a társadalomban (például: a szőke nők buták, minden vállalkozó csaló, hogy durvább dolgokat ne mondjak), de ezek nem feltétlenül igazak. Én például ismerek okos szőkéket, és tisztességes vállalkozókat.

Tehát, ha valakit érdekel, hogy mi a Szcientológia, akkor kezdje azzal, hogy megveszi L. Ron Hubbard Dianetika: A szellemi egészség modern tudománya című könyvét, és elolvassa. Én is így kezdtem évekkel ezelőtt. Ha elolvasta, akkor sokkal többet fog tudni a Szcientológiáról, mint az emberek 99%-a, és saját maga döntheti el, hogy mihez kezd az információval.

Nekem a Szcientológia, és az, hogy Clear lettem, megadta azt a szabadságot, amelyre mindig is vágytam, legbelül. Nem azt, hogy el tudjak menni nyaralni évente 2-3 hétre, és nem is azt, hogy milliárdokat keressek; hanem azt, amit gyerekkoromtól kezdve éreztem rendszeresen, odabent, legbelül, hogy „szeretnék valamitől megszabadulni”, „szeretnék szabadabb lenni”, de soha nem tudtam igazából sem megfogni, sem leírni másoknak, hogy mi ez. És ez most nincs. Visszakaptam a szabadságom, azóta pedig szabadon és önállóan cselekedhetek. Nincs ennél jobb érzés az életben.

Még megjegyezném a végére: Nem tudok sehol máshol ennyi jó fej és kedves embert együtt, akiket meg lehetne ismerni.

Köszönöm az interjút.