Hogyan beszéljünk gyermekünkkel a drogokról? Konferencia 2019.04.09.
1392 megtekintés

Hogyan beszéljünk gyermekeinekkel a drogokról?

Sokszor merül fel a kérdés, hogy szülőként hogyan közelítsük meg a drogtémát. Mit mondjunk a gyereknek, amit nem hallott még ezerszer? Mivel lehet valóban megóvni, hogy ne essen a drogok csapdájába? Ezt a témát járták körül a Drogmentes Világért Alapítvány konferenciáján, 2019. április 9-én a téma meghívott szakértői.

A konferencia célja az volt, hogy ezt az egyébként kényes témát kertelés nélkül bemutassa, és gyakorlatias példákat adjon a szülőknek, hogy segítségükkel könnyű, egyszerű dologgá váljon a drogokról való beszélgetés.

Az előadásokat Németh Gergő, a Drogmentes Világért Alapítvány vezetője nyitotta meg – felhívva rá a figyelmet, hogy egyre nagyobb szükség van a gyermekek minél korábban történő megfelelő tájékoztatására ahhoz, hogy ne legyen túl késő.

Németh Gergő, a Drogmentes Világért Alapítvány vezetője, a Hogyan beszéljünk gyermekünkkel a drogokról? Konferencián 2019.04.09.

A konferencia az „Az igazság a drogokról” dokumentumfilm bevezetőjével folytatódott.


Ezután Fazekas Tamás drogmegelőzési specialista beszélt a drogokról kendőzetlenül a 60 fős közönség előtt. Tamás az ország egyik legtapasztaltabb drogmegelőzési előadója, aki személyesen több mint 10.000 gyerekkel beszélt már a drogokról. Előadásában felhívta a figyelmet arra, hogy a marihuánáról mostanában egyre több olyan tévhit kering, hogy nem is olyan káros. De a valóság az, hogy a marihuána után a fiatalok általában tovább mennek a keményebb drogok felé.

Hogyan beszéljünk gyermekünkkel a drogokról? Konferencia 2019.04.09.

Barna László, a konferencia házigazdája ezután arról beszélt, hogy​ milyen tünetei vannak annak, ha valaki drogozik,​ és ​hogy ​egy szülő hogyan veheti észre a gyermekén, ha drogok lopakodtak be az életébe.

Ezután egy újabb rövidfilm következett a tünetek bemutatásáról.


Langmár Zsuzsanna, kommunikációs szakértő
a konferencián ezután arról beszélt, hogyan beszéljünk gyermekünkkel a drogokról. Gyakorló anyukaként, két tizenéves gyerekkel, és több éves kommunikációs szakértői múlttal sok-sok gyakorlati példa bemutatásával adott tippeket a szülőknek, hogy erről a kényes témáról hogyan beszéljünk nem csak gyermekeinkkel, hanem azok barátaival is, ha hozzánk fordulnak segítségért.

Hogyan beszéljünk gyermekünkkel a drogokról? Konferencia 2019.04.09.

Végül Szabó Jucus, közösségimédia-szakértő előadása következett arról, hogy mit tehetünk, ha már túl késő. Kiemelte, hogy az egyik legfontosabb, hogy ne ítélkezzünk! Alakítsunk ki olyan viszonyt a gyerekkel, hogy biztonságosnak érezze bármilyen problémáját elmondani! Mert akkor lesz esélyünk arra, hogy a drogokról is beszéljünk. Szülőként pedig tudjunk meg minél többet a drogokról, és tanítsunk meg minél több helyes és valódi információt a gyerekeinknek!

Mit tehetünk szülőként?

Az igazság a drogokról tájékoztató füzetek minden szülő, tanár és oktató számára ingyenesen elérhetőek a http://www.mondjnemetadrogokra.hu/ weboldalon.

Az előadók egyértelmű üzenete az volt, hogy a drogok terjedésének csak úgy szabhatunk gátat, ha a fogyasztók felismerik azok káros hatását​,​ és ​így egyáltalán nem nyúlnak ​drogokhoz. Abban is egyetértettek, hogy a gyermekek a legjobban fenyege​te​ttek​,​ és a felnövekvő generáció igen nagy veszélyben van, ha most nem teszünk valamit.

A konferenciának a Szcientológia Egyház biztosított helyszínt, mint a Drogmentes Világért Alapítvány egyik fő támogatója. Az egyház hívei nagyon fontosnak tartják a drogmentes életet, ezért szívesen látnak és támogatnak minden hasonló kezdeményezést.