1624 megtekintés

Hogyan alakítsunk ki, és hogyan tartsunk fenn emberi kapcsolatokat?

“A dolgok azért mennek jól, mert valaki jóra fordítja a menetüket.”– fogalmazta meg egyik írásában L. Ron Hubbard.

Ebben az idézetben nagyon tisztán és egyszerűen látszik, hogy tennünk kell azért, ha változást akarunk az életünkben.

RON HUBBARD felfedezte, hogy ”A megértés affinitásból, realitásból és kommunikációból tevődik össze”, amelyeket így fogalmazta meg:

Affinitás: bármely olyan érzelmi megnyilvánulás, amely megmutatja, hogy valakit vagy valamit milyen mértékben kedvelünk. A realitás az emberek által elért egyetértés mértéke. Ez magában foglalja a szilárd tárgyakat és az élet valós dolgait is. A kommunikáció gondolatok cseréje a téren keresztül.“

Ezt az egyszerű módszert nap mint nap tudjuk alkalmazni a kapcsolatépítésben.

Minden emberi kapcsolat valamilyen kommunikációval kezdődik. Nap mint nap látjuk az embereket kommunikálni egymással. Ahány ember, annyi féle kommunikáció létezik. Minél többet kommunikálunk valakivel, annál jobban megismerjük az illetőt, és ahogy megismerjük, úgy tudjuk eldönteni, hogy egy véleményen vagyunk-e vele a dolgokkal kapcsolatban. Tehát, ha jól megnézzük, minden emberi kapcsolat alapja a kommunikáció.

Az a személyes tapasztalatom, hogy minél többet kommunikálunk valakivel, annál közelebb érezzük őt magunkhoz. Például régen a suliban is azok voltak a legjobb kapcsolatban, akik folyton együtt mentek mindenhová, és folyamatosan kommunikáltak egymással. Így ők voltak egymásnak a legszimpatikusabbak, és nekik volt a legtöbb közös témájuk. És továbbmenve is igaz: minél több közös témájuk lett, annál többet kommunikáltak,annál és jobban szimpatizáltak egymással, mint a többi osztálytárssal.

Emlékszem, mindenki csak azzal kommunikált, aki szimpatikus volt a számára.Tehát akkor, szimpátia nélkül sem tud létrejönni igazi kommunikáció. De azt vettem észre, hogy minél többet kezdtek kommunikálni egymással, annál több volt köztük a közös téma is, és egyre jobban megkedvelték egymást.

Biztosan találkoztatok már olyan helyzettel, amikor valakiről alkottatok egy véleményt a fejetekben, ami nem volt túl rózsás, de amint elkezdtetek valami csoda folytán kommunikálni a személlyel, kiderült, hogy nem is annyira rémes, mint ahogy elképzeltétek. Sőt, még az is lehet, hogy egy véleményen vagytok a dolgokról és az életről. Nos, hát igen, ez az eredménye a kommunikációnak. Ahhoz, hogy fenntartsunk és kialakítsunk emberi kapcsolatokat, elengedhetetlen feltétel a kommunikáció.

És itt jön az, hogy mennyire fontos a jó kommunikáció, mint ahogy azt L. RON HUBBARD is megfogalmazta:

“Ha valóban kommunikálunk – és jól kommunikálunk – ezekhez az emberekhez… akkor rendkívüli mértékben visszanyerjük azt a képességünket, hogy a közvetlen környezetünkben lévő emberekkel kapcsolatot létesítsünk, illetve összehangoljuk a tevékenységeiket.”

A Szcientológia egyházban meg tudjuk szerezni azt a tudást, ami a jó kommunikációhoz szükséges a mindennapokban.

Szerző: László Szende