1158 megtekintés

Hiszti vagy nem hiszti? Hogyan kezeljük?

Míg egyesek kerülik a hiszti szó használatát egy gyereknél, addig mások az – általuk – ismeretlen eredetű vagy a kitartó sírásra, toporzékolásra azonnal rávágják, hogy csak hisztizik a gyermek. Mi az igazság? Hogyan kezeld ezt a jelenséget?

A hiszti fogalma

A WikiSzótár nagyon jó leírást ad a hisztériáról:

„Túljátszott sérelem; túlzó, színészkedő érzelmi kitörés, felesleges cirkusz, figyelemfelhívás, amivel az illető engedményeket, egyetértést próbál kikövetelni.”

WikiSzótár.hu

Érdekesség, hogy a hisztéria szó a méh görög, illetve a méhbajos latin megfelelőjéből ered, ugyanis a „hisztériát eredetileg a méh elváltozása miatti ideges viselkedésnek tekintették”. (WikiSzótár.hu)

Látható, a hiszti lényege, hogy valaki túljátszott érzelmekkel igyekszik akaratát érvényesíteni. Ha belegondolsz, egy gyermek bár kicsi, mégis ugyanolyan értelmes, érző és gondolkodó emberi lény, mint te vagy. Amikor hisztizik, olyankor ezt igyekszik a tudomásodra hozni.

hisztizve síroó gyerek

A hiszti lényege, hogy valaki túljátszott érzelmekkel igyekszik akaratát érvényesíteni.

A „hiszti” okai

Létezik egy nagyon egyszerű próba, amely megmutatja, mi az oka a gyerekek hisztijének:

„Engedje meg egy gyereknek, hogy az ölébe üljön! Ott fog üldögélni, elégedetten. Aztán ölelje át, és kényszerítse, hogy ott maradjon! Tegye ezt annak ellenére, hogy nem is próbált elmenni! Abban a pillanatban elkezd ficánkolni. Küzdeni fog, hogy kiszabaduljon. Dühös lesz. Sírni fog. Emlékezzen csak vissza: a gyerek boldog volt, mielőtt ön elkezdte marasztalni.

Az erőfeszítések, amelyeket ennek a gyereknek az átalakítására, idomítására, irányítására tesz, általában pontosan olyan hatással lesznek rá, mint amikor ön az ölében próbálja őt tartani.”

L. Ron Hubbard: Gyerekek c. ingyenes online tanfolyam

Igen, egy gyereket lehet kontrollálni. De amint parancsolsz neki, irányítgatod, máris kezded megtörni, vagy úgy is mondhatnám, hogy betörni. Igen, ez durván hangozhat. De gondolj csak bele: egy igazán szabad, boldog, öntudatos embert szeretnél nevelni, vagy egy visszahúzódó, taposómalomban őrlődő, boldogtalan személyt? Azt hiszem, a válasz egyértelmű.

Síró kisbaba az anyuka karjaiban - hiszti

Egy igazán szabad, boldog, öntudatos embert szeretnél nevelni, vagy egy visszahúzódó, taposómalomban őrlődő, boldogtalan személyt?

Mit érez a gyermek?

A gyereknevelés egyik fontos tényezője, hogy tudd magad az ő helyzetébe gondolni. Így nem arról van szó, hogy vedd meg neki a tizedik csokit is a boltban, hanem egyezz meg vele! Ha folyamatosan csak mondogatod, hogy nem szabad, ne csináld, parancsolsz, nem beszéled meg vele a dolgokat, a következő problémába fog ütközni gyermeked:

„És itt az aggodalma: „Nagyon szeretem őket. Szükségem is van rájuk. De gátolják a képességeimet, az értelmemet és a lehetőségeimet az életben. Mit tegyek a szüleimmel? Se velük, se nélkülük nem tudok élni. Ó, jaj, ó, jaj!” Ott ül, és ezen a problémán töpreng. És ez a probléma, ez az aggodalom nagyjából tizennyolc évig elkíséri. És félig tönkre fogja tenni az életét.”

L. Ron Hubbard: Gyerekek c. ingyenes online tanfolyam

Te mit éreznél az ő helyében? Valószínűleg ugyanezt.

Könnyeit törölgető kislány - hiszti

A gyereknevelés egyik fontos tényezője, hogy tudd magad az ő helyzetébe gondolni.

Mit tegyél a „hiszti” elkerüléséhez?

A hisztit nagyon nehéz szülőként elkerülni. Nem egyezik az akaratotok: ő csokit akar venni, te nem. Nagyon nehéz kibírni, hogy ne tilts meg neki rengeteg dolgot. Szülőként azt látni, hogy aznap már az ötödik ruhát adod rá, és a harmadik játék sérül meg, nagyon nehéz úgy, hogy ne avatkozz közbe.

„Micsoda hatalmas akaraterőt követel meg a szülő részéről az, hogy ne árassza el a gyereket állandóan utasítások özönével! Micsoda kín látni, amint a gyerek tulajdontárgyai tönkremennek! Milyen idegtépő lemondani arról, hogy rendelkezzünk az ideje és a tere felett!

Pedig, ha egészséges, boldog, gondos, gyönyörű és értelmes gyermeket akarunk, meg kell tennünk ezt!”

L. Ron Hubbard: Gyerekek c. ingyenes online tanfolyam

A hiszti nem egy olyan magatartás, amelynek a mindennapok részét kell képeznie. Elkerülhető. Ráadásul itt valójában nem a hiszti elkerülésén van a hangsúly, hanem a gyermeked épelméjűségén.

Ha szeretnél többet megtudni a gyermeknevelésről és a hisztiről, engedd meg, hogy ajánljak számodra egy ingyenes online tanfolyamot.

L. Ron Hubbard művei alapján íródott a Gyerekek című, gyakorlatias, érthető és tapasztalatokkal alátámasztott, hiánypótló anyag, melyről bővebben itt  olvashatsz, továbbá az oldalon megtekinthetsz egy erről a témáról készült rövid filmet is.

egy nevető kisbaba, aki hason fekszik és felfelé néz - hiszti

A hiszti nem egy olyan magatartás, amelynek a mindennapok részét kell képeznie.