szcientológia
1025 megtekintés

Harmadik évfordulóját ünnepelte a Szcientológia Egyház új központi épülete

Az elmúlt évben is mozgalmas volt a Szcientológia Egyház élete, mert egymást érték az események a véradástól a konferenciákig az egyház Váci úti épületében és az ország számos más pontján is. Íme, egy rövid összefoglaló arról, milyen programokat szervezett az egyház, ezzel egyre több civilt, vezetőt és vallást is bevonva humanitárius törekvéseibe.

A krónikát 2018. szeptember 1-vel kezdjük, amikor az egyház tagjai Budapest városának bemutatták az egyház szertartását.

A nyílt szertartással egybekötött békés demonstrációt a járókelők nagy érdeklődéssel figyelték. Az egész országból, sőt jó néhány külföldi országból is érkeztek ide szcientológusok, és számos más vallás képviselői is kíváncsiak voltak a békés és figyelemfelkeltő megmozdulásra.

A Széll Kálmán téren tartott szertartást követően a tömeg a Lánchídon át a Március 15. térre indult, hogy sétájával hívja fel a figyelmet a Magyarországon több mint 25 éve működő egyház jótékonysági akcióira, amelyek mindig is segítették az embereket. Az egyház szertartását azért mutatták be Pesten és Budán is, hogy bárki, akinek feltételezései vannak a Szcientológia Egyházról, első kézből tudjon értesülni a Szcientológia vallási gyakorlatairól.

Ebben a videóban a békésen felvonuló szcientológusok mondják el, hogy mit vallanak.

 https://www.youtube.com/watch?v=qbT8QSJXO6M&t=2s

Szeptember 30-án konferenciát tartottak a roma fiatalok megsegítésére a Szcientológia Egyházban.

Az egyház kápolnája azért adott otthont ennek a fontos konferenciának, mert hitvallása erősen hangsúlyozza az egyenlőség fontosságát, pontosabban ezekkel a sorokkal kezdődik: „Minden ember a fajtájára, a bőrszínére vagy a vallási hovatartozására való tekintet nélkül, egyenlő jogokkal lett teremtve.”

A konferencián felszólalt a Karaván Művészeti Alapítvány képviselője, az Ide tartozunk Egyesület vezetője, a Roma Rendőrök Országos Egyesületének elnöke, majd az elhíresült bódvalenkei freskófalu megálmodója és létrehozója mesélte el a falu megható történetét és nem kevésbé viszontagságos sorsát.

Gaján Éva, az Alkalmazott Oktatástan elnöke beszámolójában elmondta: „Én hiszek benne, hogy a jó oktatás az az eszköz, amin keresztül ezt a társadalmat fel lehet emelni.” Majd Rajkay Emőke, a rendezvény főszervezője, a Fiatalok az Emberi Jogokért Alapítvány elnöke zárta a konferenciát.

Bár ez volt az első párbeszéd ebben a témában, és sok újabb kérdést is felvetett, de a résztvevők egyetértettek abban, hogy a társadalmi feszültségek erősödése miatt a probléma megoldásának egyik kulcsa a felelősséget felvállaló szervezetek összefogásában rejlik.

2018. március 12-én, több mint 70 órányi műsorral kezdte meg a műsorszórást a Scientology Network, vagyis a Szcientológia önálló tévécsatornája, amit azóta 237 országban 17 nyelven kísérnek figyelemmel a nézők. A tévécsatorna az emberek kíváncsiságát igyekszik kielégíteni a Szcientológiáról. Nézői 6 kontinensről követik figyelemmel a csatorna műsorát, beleláthatnak ugyanis a szcientológusok mindennapi életébe, az egyház nemzetközi szervezeteinek működésébe és humanitárius programjai eredményességébe.

A hatalmas érdeklődésre való tekintettel a Szcientológia tévécsatornája október 8-án 20:00-kor elindította őszi évadját, 60 vadonatúj epizóddal a csatornán, amelyek bemutatják a föld legfiatalabb fő vallásának minden aspektusát és globális humanitárius misszióját.

A Szcientológia tv magyar nyelven is elérhető a weboldalon és a az applikáción keresztül a magyar lakosság is első kézből informálódhat az egyház működéséről.

Október 17-én, a közelgő Halloweenre való tekintettel humoros tematikájú véradási akciót szervezett az egyház. A Váci úti központ már jó néhányszor adott helyszínt véradásnak a 13. kerületben, ezért a Vöröskereszt képviselői előszeretettel járnak vissza és veszik igénybe az erre célra felajánlott kápolnát, amit erre az időre véradáshoz rendeznek be.

A kápolna ezúttal még halloweeni díszletbe is öltözött, hogy ezzel a humoros felhanggal ösztönözze az embereket a jótékony és nemes adakozásra.

https://szcientologianeked.com/halloweenkor-most-tenyleg-folyhat-a-ver-egy-nemes-ugyert/

November 12-én Budapest utcáit járta egy négy keréken guruló ledfal, amin az említett Szcientológia tv adását sugározták. Ennek is az volt a célja, hogy a lakosságot tájékoztassa az egyház működéséről és törekvéseiről.

Az egyháznak mindig nagyon fontos volt a vallási tolerancia és a szabad vallásgyakorlás fontosságának hangsúlyozása. Mások hitének és egyházának tiszteletben tartását olyan univerzális törekvésnek tartja, ami sok problémát oldana meg a Földön, ha mindenki ténylegesen komolyan venné. Ezért is adott otthont az egyház kápolnája november 20-án egy vallásközi párbeszédnek a vallási tolerancia fontosságáról.

Az eseményen a római katolikus, a zsidó, az iszlám, az adventista és a szcientológia vallások képviselői, valamint egy neves keresztény vallásszociológus vitatták meg ezt a problémát: „Megvalósítható-e napjainkban az igazi türelem és elfogadás a más vallás, világnézetbeli, etnikai, nemzeti különbségek ellenére is?”

A párbeszéd az elé a kihívás elé állította minden vallás tagjait és képviselőit, hogy olyan embereket is elfogadjunk, szeressünk és megértsünk, akik nem hozzánk hasonlóan gondolkodnak, és nem úgy élnek, ahogy mi magunk.

A beszélgetés végén az előadók a témát a közönség általi megvitatásra is felkínálták, így érdekes párbeszéd alakult ki az érdeklődők és a vallások képviselői között. A legtöbb néző is hangsúlyozta, hogy erősíteni kell az egyházak és vallási csoportok közötti párbeszédet.

A karácsony közeledtével mindenki érzékenyebbé válik a nélkülözők problémáira, ezért a Szcientológia önkéntes lelkészei idén is gyűjtést rendeztek a mélyszegénységben élő családoknak.

A Szcientológia önkéntes lelkészei decemberben adományaikkal (játék, tartós élelmiszer, ruha) segítették Lajosmizse város családjait. 150 mélyszegénységben élő család 340 gyermeke számára szerveztek gyűjtést, hogy náluk így boldogan telhessenek az ünnepek. Az adományok nagy részét több száz kiló tartós élelmiszer alkotta, hogy az ünnepi vacsora tényleg ünnepi lehessen.

2019. január 14-én újabb kört tett Budapest utcáin a ledfalon sugárzott Szcientológia tv, bemutatva a lakosságnak az egyház céljait, eredményeit és törekvéseit.

Január 31-én, a Szcientológia Egyház kápolnája adott helyszínt a holokauszt áldozatairól történő megemlékezésnek. A nyílt napnak több mint 90 résztvevője volt, és több neves előadó, köztük egy 91 éves holokauszt-túlélő is megszólalt.

Ez az emlékünnepség tovább nyomatékosította, hogy a holokauszt többé nem ismétlődhet meg semmilyen módon, és hogy a vallásos és nem vallásos embereknek is rengeteg teendője van még annak érdekében, hogy a tolerancia mindennapjaink iránymutató gondolatává váljon.

Március elején a szcientológusok megünnepelték alapítójuk, L. Ron Hubbard születésnapját, és hogy az elmúlt évben az élet mindennapi problémáinak megoldását minden eddiginél szélesebb körben sikerült eljuttatniuk a segítségre váró embereknek. Ezeket internetes tanfolyami formában bárki elvégezheti a www.önkénteslelkészek.hu oldalon.

Még ugyanebben a hónapban, ismét a Szcientológia Egyházban találkozott számos vallás képviselője: jeles vallásszociológus, katolikus plébános, evangélikus és szcientológus lelkész, pünkösdi teológus, valamint a muszlim egyház képviselője folytattak párbeszédet arról, mik azok az erkölcsi értékek, amelyek minden vallásban közösek. Az ezres látogatottságú ünnepségek mellett ezek a programok is kiemelkedő érdeklődésre tartanak számot a szcientológus és a helyi közösség részéről.

2019. áprilisban Szcientológia Egyházban bemutatásra került a Szcientológia tv tavaszi premierje, ami egyben a második évének kezdetét is jelentette. Megtudhattuk az eddigi sikereket, eredményeket és díjakat, amiket mindössze egy év leforgása alatt elértek. Ezt követően pedig a nézők láthatták, micsoda sorozatokban, kalandokban és újdonságokban lehet részük a jövőben a világ egyik legfiatalabb főbb vallásával kapcsolatosan. Ahogyan a videóban is láthatjuk a „Szcientológia nemcsak egy egyház, hanem egy globális humanitárius mozgalom”.

Az április a drogmegelőzés jegyében telt, ugyanis a Szcientológia Egyház kápolnájában tartották meg a már korábban is nagy sikert aratott „Hogyan beszéljünk gyermekünkkel a drogokról?” témájú konferenciát. A Drogmentes Világért alapítvány szervezésében lezajlott rendezvény célja az volt, hogy olyan eszközöket adjon a gyerekekkel foglalkozó személyek kezébe, amelyekkel valóban megóvhatják őket. A közönséget tapasztalt és a témában jártas szakemberek világosították fel.

Ezt követően, még ugyanebben a hónapban, idén a 18. alkalommal útjára indult a Drogmentes Magyarországért Maraton is.

A Szcientológia Egyház tagjai immár 17 éve vállalnak szerepet Vöröskereszt által szervezett akciókban. Idén a Húsvéti véradás keretein belül volt lehetősége minden segíteni vágyó személynek támogatni ezt a nemes célt. Pár óra leforgása alatt több mint félszáz önkéntes érkezett, így 150 élet megmentéséhez járultak hozzá. A szervezők elmondása szerint szeretnének igazi Szcientológus szellemben segíteni a társadalomnak.

Az Egyház egyik hagyománya, hogy adományokkal különböző nemes célokat támogatnak, így 2019. június 8-án megtartották lassan szokásosnak mondható jótékonysági koncertjüket. A rendezvény célja az volt, hogy a művészet segítségével és a résztvevők összefogásával előmozdítsák a gyermekegészségügy jobbítását, továbbá a hátrányos helyzetű családok támogatását. A vallási közösség tagjai és vendégeik adományaikkal a helyi gyermekkórházat és a rászoruló családokat segítő budapesti Tündérpakk Alapítványt támogatták. Az érdeklődők a sokszínű előadások mellett még kortárs festők műveiből összeállított festménykiállítást is megtekinthettek.

Június 26-án a Drogmentes Magyarországért Alapítvány szervezésében kerekasztal beszélgetés zajlott a dizájner- és partidrogok káros hatásainak témakörében a Szcientológia Egyház központi szervezetében. A rendezvény segített a résztvevőknek abban, hogy felismerjék a hazugságokat és a tévhiteket a drogokkal kapcsolatban, és eljuttathassák az igazságot embertársaikhoz. Mindezt korábbi szerhasználók személyes történeteinek ismertetésével is támogatták.

A Szcientológia Egyház minden nap nyitva tartja kapuit az érdeklődők felé, és összefogásra bátorítja a társadalmi szervezeteket, vallásokat és civileket.

A szcientológusok hangsúlyozzák, hogy az intolerancia és az előítéletek nem jelentenek megoldást a társadalom problémáira, a kulcs az összefogásban rejlik.

Az elkövetkező hónapokban is számos esemény kerül megrendezésre motoros túra, vallásközi párbeszédek, nyílt napok, konferenciák és jótékonysági akciók formájában. Figyeld a weboldalakat és a facebook oldalunkat, hogy értesülj az események témájáról és időpontjáról!