1402 megtekintés

Ha kiveszik a vakbeledet, attól még nem változik meg a személyiséged!

A Szcientológia olyan vallás, amely eszközöket és módszereket ad a kezünkbe ahhoz, hogy megtaláljuk a saját válaszainkat az élet kérdéseire, az igazságot saját életünkről, valamint önmagunkat.

De ki vagy Te? Egy test?

Hadd kérdezzem meg, ha kiveszik a vakbeledet, megváltozik a személyiséged? Kevésbé vagy saját magad? Nyilván nem. A testrészeidről így beszélsz: ez a karom, ez a lábam, ezek a kezeim. Ösztönösen tudod, hogy a tested valami, ami a Tiéd. Nem valami, ami Te vagy. A tested valami, amit használsz.

Szóval, ha Te nem a tested vagy, akkor mi? Az elméd? Először is, mi az elme? Az elmét arra használod, hogy rájöjj dolgokra. Sokkal pontosabb, mint bármely számítógép. Van egy képekből álló emléktárad. Az összes emlék mindenről, ami valaha is megtörtént Veled. Amikor gondolsz valamire, kapsz róla egy képet.

De ha akkor is látod ezeket a képeket, amikor a szemed csukva van, akkor mi az, ami a képeket nézi? Te vagy az! Te egy lény vagy. Értelem, tudatosság, az a részed Neked, amely tudatában van annak, hogy tudatos.

A Szcientológiában erre a thetán szót használjuk. A thetán kifejezés a görög theta betűből ered, amely már régóta a szellem, vagy gondolat szimbóluma. Azért használjuk a thetán szót, hogy elkerüljük a zűrzavarokat a lélekkel, vagy szellemmel kapcsolatos egyéb fogalmakkal és meggyőződésekkel. Ez nem valami, amit birtokolunk. Nem mondjuk, hogy a thetánom. Egyszerűen azt mondjuk, én. Van egy tested, van egy elméd, és Te egy thetán vagy.

A Szcientológia olyan eszközöket nyújt, amelyekkel javíthatsz a képességeiden és kihozhatod magadból a legtöbbet. Mert a Szcientológia tárgya önmaga.

További információkat az ember részeiről, és ennek az alapelvnek a Szcientológiában történő használatáról L. Ron Hubbard Szcientológia: Az élet egy új nézőpontból című könyvében találhatsz.