1196 megtekintés

A sikeres gyereknevelés 3 titka

A gyereknevelés az a témakör, amely mindenki számára tartalmaz meglepetéseket, újdonságokat, hiszen minden gyermek más. Ha belegondolsz, jobb is ez így, hiszen ki akarná, hogy csemetéje teljesen átlagos, vagyis ugyanolyan legyen, mint a többi gyerek? Ennek ellenére mégis vannak olyan apróságnak tűnő, de annál fontosabb gyereknevelési módszerek, amelyekkel bármely gyermeket boldoggá, magabiztossá, sikeressé tehetsz.

A gyereknevelés első titka: Miért sír a gyermek?

Gyermekként mindig meg voltam ijedve, ha egy csecsemőre kellett vigyázni, mert fogalmam sem volt, miért sír, mit kell vele tennem, hogy megnyugtassam. A gyereknevelésről nem rendelkeztem tapasztalattal. Aztán anya lettem. Rájöttem, hogy a sírásnak különböző hangjai vannak, azaz másként sír a lányom, ha éhes, ha fáj a pocakja, ha álmos, stb. Megtanultam ezeket felismerni és hamar elértem azt is, hogy minél kevesebbszer kelljen könnyekkel jeleznie, ha gondja van, már az első reakciókra feleltem.

Nyugodtan alvó csecsemő - gyereknevelés

Nem kellenek csodaszerek, varázslat és mindenféle hókuszpókusz, egyszerűen csak meg kell találni a probléma okát.

Természetesen ez nem megy mindig könnyen, és nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem tör ki zokogásban valami miatt. Ellenben például éhség okán szinte egyszer sem sír, ugyanis azt rendszerint sikerül megelőznöm.

L. Ron Hubbard, a Szcientológia alapítójának rendkívül hasznos és gyakorlatias, általa is alkalmazott tanácsai rengeteget segítenek nekem. Megtanultam, hogy a sírásnak mindig oka van. Ha ezt megszüntetem, a baj is elmúlik.

„Amikor egy kisgyerek, akinek nem kellene sírnia, sír, kutasson addig, amíg rá nem jön, hogy mi az oka. Ne kövesse azokat az irányzatokat, amelyek szerint 1. a gyerek csak akaratos, vagy 2. ez egy komoly betegség, amely azonnali műtétet kíván. Valahol a kettő között találjuk meg az igazi okot.”

(L. Ron Hubbard: Gyerekek c. ingyenes online tanfolyam)

Nem kellenek csodaszerek, varázslat és mindenféle hókuszpókusz, egyszerűen csak meg kell találni a probléma okát. Lehet, hogy teljesen nyilvánvaló a helyzet, például, amikor megüti magát. Azonban az is előfordulhat, hogy meg kell találni a gond gyökerét. Ha például éhes, álmos, fáj valamije, rossz a hangulata, unatkozik, megijed, bármikor reagálhat sírással. Akár még az is kiderülhet, hogy csak a ruha címkéje vagy egy hajszál csiklandozza valahol.

A gyereknevelés második titka: Légy kiegyensúlyozott!

Tudom, egy újdonsült édesanyának a kiegyensúlyozottság elég merészen hangzik. Tulajdonképpen 24 órás szolgálatot teljesítesz kialvatlanul, fáradtan. Azonban nem könnyíted meg a dolgod, ha nem viselkedsz türelmesen, nyugodtan.

Nem kell 100%-ot teljesítened a háztartásban, a gyereknevelésben, feleségeként, barátnőként és a többi élethelyzetben. Ha tudsz, érdemes segítséget kérni. Táplálkozz megfelelően, vitamindúsan, igyál eleget és pihenj, amennyit csak lehet! Így sokkal könnyebb lesz elviselni a hirtelen helyzeteket és az éjszakázást.

A gyereknevelés első titka nemcsak rád vonatkozik, hanem a párodra és a nagyszülőkre is. Előfordulhat, hogy nem értetek egyet mindenben, azonban ezeket a problémákat át kell beszélni a kisbabátok érdekében.

Ha mindannyian türelmesek vagytok, a gyereknevelés könnyebbé, a csecsemő kiegyensúlyozottabbá válik.

„A gyerekekkel az a fő probléma, hogy hogyan éljünk velük együtt. A felnőtt a probléma a gyereknevelésben, nem a gyerek. Egy jóérzésű, kiegyensúlyozott felnőtt, akinek a szívében szeretet és türelem van, valószínűleg a legjobb terápia a gyerek számára.”

(L. Ron Hubbard: Gyerekek c. ingyenes online tanfolyam)

Nem kell mást tenned, csak szeresd gyermeked, és légy vele nagyon türelmes! Bármilyen élethelyzetbe is kerülhettek bele, ez a magatartás mindig ki fog rángatni belőle.

Anya olvas a gyerekével - gyereknevelés

Nem kell mást tenned, csak szeresd gyermeked, és légy vele nagyon türelmes!

A gyereknevelés harmadik titka: A nevelés nem idomítás

Bármilyen furán is hangzik elsőre, a gyereknevelés nem idomításból áll. Ne azt hajtogasd neki, hogy ezt nem szabad, azt nem szabad, ezt ne csináld, azt ne csináld, gyere ide, menj oda, ülj le, állj fel, mert így csak egy idomított gépezetet nevelsz, nem egy önálló személyiséget.

A gyereknevelés legfontosabb titka, hogy ne kontrollálj! Igen, ez elsőre tűnhet kivitelezhetetlennek, pedig nem az. A veszélyes területeket le lehet keríteni. A késeket, vegyszereket el lehet zárni. Az éles sarkokra lehet ragasztani védőt. Az utcán is nagyon nagy segítség az, hogy a kisgyerekek figyelmét nagyon jól lehet kontrollálni.

„A gyerekek felnevelése során a legfőbb szempont az, hogy hogyan neveljük őket anélkül, hogy megtörnénk őket. Úgy kellene nevelnünk, hogy ne kelljen kontrollálnunk őt, hogy mindig teljes mértékben a maga ura legyen. Ettől függ a jó magatartása, egészsége, épelméjűsége.”

(L. Ron Hubbard: Gyerekek c. ingyenes online tanfolyam)

Fiú gyermek egy köteg száradó falevelet ad az anyjának - gyereknevelés

A gyereknevelés legfontosabb titka, hogy ne kontrollálj!

Ha nehéznek tűnik ennek a kivitelezése, képzeld magad a helyébe! Mit éreznél és tennél akkor, ha mindig megmondanák, hová menj, mit csinálj, mi a tilos? Ellenkeznél és felháborodnál, igaz? A gyereknevelés során is így történik.

Ha folyamatosan kontrollálod, nem lesz döntési szabadsága, boldogtalanná válik.

„Önnek hogy tetszene, ha ráncigálnák, vonszolnák, utasítgatnák, és mindig meggátolnák abban, amit éppen csinálni akar? Tiltakozna ellene. A gyerek csak azért „nem” tiltakozik, mert kicsi. Ha valaki önt, a felnőttet olyan parancsolgatással, következetlenséggel és tiszteletlenséggel kezelné, mint amiben egy átlagos gyereknek része van, akkor alaposan ellátná az illető baját. A gyerek csak azért nem vág vissza, mert nem elég nagy. Ehelyett összesározza az ön padlóját, megzavarja önt szunyókálás közben, és tönkreteszi az otthon békéjét. Ha a jogai megegyeznének az ön jogaival, akkor nem folyamodna ilyen „bosszúhoz”. Ez a „bosszú” megszokott viselkedés a gyerekeknél.”

(L. Ron Hubbard: Gyerekek c. ingyenes online tanfolyam)

Egy fényképező is gyerek - gyereknevelés

Biztosan észrevetted, hogy a gyermekek feltűnően sok dolgot megértenek egészen pici korukban is.

A leírt magatartás teljesen érthető reakció a gyereknevelést illetően. A veszélyes területeket meg lehet neki mutatni, el lehet magyarázni. Biztosan észrevetted, hogy a gyermekek feltűnően sok dolgot megértenek egészen pici korukban is. Próbáld meg és meglátod, mennyivel vidámabb, magabiztosabb, egészségesebb és épelméjűbb felnőtté fog válni!

Ha szeretnél többet megtudni a sikeres gyereknevelésről, kattints a linkre:

https://szcientologianeked.com/szolgaltatasok/sikeres-gyerekneveles/